De Notenkraker: In Memoriam Mariss Jansons

Het lag in de bedoeling om de uitzending van donderdag 12 december a.s. weer eens aan dirigenten te wijden. Toen las presentatrice Titania Poort dat zaterdag 30 november Mariss Jansons is overleden en besloot zij deze uitzending geheel aan hem te wijden. Met Jansons als chef dirigent werd het Koninklijk Concertgebouw Orkest uitgeroepen tot het beste orkest ter wereld. Nederland maakte voor het eerst kennis met hem toen hij in 1985 in Rotterdam als invaller het Filharmonisch orkest van Leningrad dirigeerde. De kritieken waren lyrisch en het Rotterdams Filharmonisch orkest contracteerde hem direct voor haar eigen concerten. In 1988 volgde het concertgebouw orkest, waar hij vanaf 2004 chef dirigent werd tot hij in 2015 wegens gezondheidsredenen stopte.

U hoort werken van de volgende componisten: Anton Bruckner, Dmitri Shostakovich, Gustav Mahler, Pjotr Iljich Tsjaikovsky en Richard Strauss.

De Notenkraker is een radioprogramma over en met klassieke muziek. Samengesteld en gepresenteerd door Titania Poort. Het programma wordt uitgezonden op donderdagochtend van 10:00 tot 11:00 uur. De herhaling is op dinsdagavond van 21.00 tot 22.00 uur.

Oproep:
Wilt u dat De Notenkraker aandacht besteedt aan uw concert, uitvoering of recital, stuur dan (tijdig) uw gegevens naar denotenkraker@rtvslogo.nl Presentatrice Titania Poort zal er dan melding van maken in de uitzending.