Kindermuziek in De Notenkraker bij RTV Slogo

In deze schoolvakantie komt het radioprogramma “De Notenkraker” op donderdag 13 augustus met een speciale uitzending voor kinderen. Hoewel menig volwassenen met plezier mee zal luisteren naar de twee muzikale sprookjes die in zijn geheel te horen zullen zijn.

Peter en de Wolf is een muzikaal sprookje van Sergej Prokofjev (1891 – 1953). Het is het verhaal van de jongen Peter die met de hulp van een vogeltje een wolf vangt en hem samen met de jagers en het vogeltje naar de dierentuin brengt. Alle verschillende figuren in het verhaal zijn vertegenwoordigd door een eigen muziekinstrument.

Het tweede sprookje is het verhaal over het olifantje Babar. Na de dood van zijn moeder vlucht het olifantje Babar naar de stad. Een vriendelijk oud dametje ontfermt zich over hem en brengt hem in aanraking met de verworvenheden van het moderne stadsleven. Na een tijdje besluit Babar terug te keren naar het bos, waar hij trouwt met zijn nichtje Celeste en tot koning van de dieren wordt gekroond. Het sprookje werd speels op pianomuziek gezet door de Franse componist Francis Poulenc (1899 – 1963) en in 1962 voor het eerst uitgevoerd.

Beide sprookjes worden prachtig verteld door Frank Groothof en de muziek wordt uitgevoerd door het Residentie Orkest.

De uitzending is van 10.00 tot 11.00 uur. De Notenkraker is een wekelijks programma waarin klassieke muziek op een toegankelijke wijze en met interessante achtergrondinformatie wordt gepresenteerd door Titania Poort en Hans van der Wulp. De live uitzending is op de donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur en wordt herhaald op de dinsdagavond van 21.00 tot 22.00 uur.