Uitzending Augustus “Verhalen over de Oorlog”

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de nazi-terreur. Van de generaties van nu zullen er maar weinig mensen zijn die enig idee hebben van het leven tijdens de bezetting van ons land in de jaren 1940 – 1945. Toch is het mogelijk om te weten te komen hoe de mensen op Goeree-Overflakkee toen leefden want op RTV Slogo kunt u luisteren naar een radioprogramma wat luistert naar de naam “verhalen over de oorlog”.

Dinsdag 4 augustus

Op 4 augustus wordt het verhaal van mevrouw Verweij-Breeman uit Middelharnis uitgezonden. Ze was bijna 14 jaar toen de oorlog uitbrak. Ze vertelt over haar leven in Middelharnis en over de gedwongen diensten voor de Duitsers. Haar broer kwam om in Duistland en de bevrijding was voor haar allesbehalve een feest.

Dinsdag 11 augustus

Op 11 augustus horen we het verhaal van dhr Verweij. Oorspronkelijk afkomstig uit Nieuwe Tonge, studeerde hij als 19-jarige medicijnen in Utrecht. Hij nam het zekere voor het onzekere en keerde terug naar zijn geboortedorp. Later verhuisde het gezin Verweij naar Middelharnis. Hij raakte verzeild in het verzet en maakte de beschieting van de haven van Middelharnis mee. Hij beleefde gevaarlijke en spannende avonturen.

Dinsdag 18 augustus

Mevrouw Verweij-Korteweg groeide op in Ooltgensplaat. Op 18 augustus wordt haar verhaal uitgezonden, waarin ze vertelt over haar leven in Ooltgensplaat en de vele verhuizingen, die ze gedwongen door het water, meemaakte. Door alle verhuizingen en door een beschieting bleef van de huisraad van de familie Korteweg weinig over. Wat ze er wel aan overhield was haar toekomstige man.

Dinsdag 25 augustus

Dhr. Levien van Vugt groeide op, op een boerderij in de polder buiten Oude Tonge. Hij was kleuter toen de oorlog uitbrak, maar de gebeurtenissen uit die tijd zijn hem goed bijgebleven. Op 25 augustus wordt zijn verhaal uitgezonden. Hij vertelt o.a. over het gedwongen verlenen van diensten aan de Duitsers en de inundatie van de polders.

Dinsdag 1 september

Onze laatste gast in deze serie is de heer Leen Witte uit Ouddorp. Op 1 september wordt zijn verhaal uitgezonden. Hij was 30 jaar bij het begin van de oorlog. Hij had een gezin en vertelt uitgebreid over het leven in Ouddorp. Tijdens de opname kon hij zich nog steeds kwaad maken omdat hij eens verraden werd toen hij met eten voor zijn zwager onderweg was naar Rotterdam. Uiteindelijk kwam hij in Duitsland terecht, waar hij bevrijd werd.

Uitzendtijden

Het programma “Verhalen over de oorlog” wordt uitgezonden op dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur. De herhaling is te beluisteren op donderdagmorgen tussen 9-10 uur, op zaterdagmorgen tussen 8-9 uur en via “radioprogramma gemist” op de website. Reacties op het programma kunt u sturen naar het e-mailadres: redactie@rtvslogo.nl. Bovendien is het programma na de uitzending te beluisteren op de website van de stichting WO2GO bij het thema “oorlogsherinnering”.