Uitzending Juli “Verhalen over de Oorlog”

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de nazi-terreur. Van de generaties van nu zullen er maar weinig mensen zijn die enig idee hebben van het leven tijdens de bezetting van ons land in de jaren 1940 – 1945. Toch is het mogelijk om te weten te komen hoe de mensen op Goeree-Overflakkee toen leefden want op RTV Slogo kunt u luisteren naar een radioprogramma wat luistert naar de naam “verhalen over de oorlog”.

Uitzending 7 juli

Op dinsdag 7 juli vertelt de heer Roon uit Stellendam het vervolg van zijn verhaal. Beroofd van zijn vissersschip moest hij andere dingen gaan doen en hij ontkwam niet aan tewerkstelling in Duitsland. Daar moest hij aan het spoor werken. Niet bepaald het favoriete werk voor een visserman. Hij maakte de bevrijding in Duitsland mee.

Uitzending 14 juli

Op dinsdag 14 juli zal mevrouw Snaauw-Hobbel te beluisteren zijn. Oorspronkelijk afkomstig uit Ooltgensplaat woonde ze toen de oorlog uitbrak in de buurt van de Grebbeberg. Niet bepaald een erg veilige plaats in het begin van de oorlog. Via onder andere Rotterdam keerde ze terug naar haar geboortedorp. Ze trouwde en vertelt over het leven in Ooltgensplaat in oorlogstijd. Ze memoreert ook de steeds strakker wordende voorschriften ven de Duitsers. Ze moest, als bijna alle inwoners van Ooltgensplaat, evacueren voor het water en kwam in Zevenbergen terecht, waar ze de angstige bevrijding meemaakte.

Uitzending 21 juli

De heer Jan Struik woonde op de boerderij van zijn vader in de polder onder Sommelsdijk. Hij was 13 jaar toen de oorlog uitbrak. Hij vertelt op dinsdag 21 juli zijn verhaal. Hij vertelt onder andere over zijn schooltijd, de gedwongen diensten die de boeren moeste verrichte voor de Duitsers en over de vele vliegtuigcrashes, die hij gezien heeft. Maar ook de voedseldroppings zag hij van dichtbij.

Uitzending 28 juli

Op dinsdag 28 juli is de heer Jaap Vervloet uit Achthuizen onze gast. Als ventje van 6 jaar maakte hij het begin van de oorlog mee. Grote indruk maakte het verongelukken van een schip met Belgische krijgsgevangenen in het Volkerak op hem. Op Goeree Overflakkee had je geen honger, maar op zeker ogenblik moest het gezin Vervloet evacueren wegens het water. Via via kwamen ze in Monster terecht. In het Westland,waar hij de hongerwinter en de bouw van de Atlantikwall meemaakte. Tulpenbollen moesten toen als een lekkernij worden beschouwd; hij gruwt er nog steeds van.

Uitzendtijden

Het programma “Verhalen over de oorlog” wordt uitgezonden op dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur. De herhaling is te beluisteren op donderdagmorgen tussen 9-10 uur, op zaterdagmorgen tussen 8-9 uur en via “radioprogramma gemist” op de website. Reacties op het programma kunt u sturen naar het e-mailadres: redactie@rtvslogo.nl. Bovendien is het programma na de uitzending te beluisteren op de website van de stichting WO2GO bij het thema “oorlogsherinnering”.