Uitzendingen Mei “Verhalen over de Oorlog”

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de nazi-terreur. Van de generaties van nu zullen er maar weinig mensen zijn die enig idee hebben van het leven tijdens de bezetting van ons land in de jaren 1940 – 1945. Toch is het mogelijk om te weten te komen hoe de mensen op Goeree-Overflakkee toen leefden want op RTV Slogo kunt u luisteren naar een radioprogramma wat luistert naar de naam “verhalen over de oorlog”.

Uitzending 5 mei

Op 5 mei vertelt de heer Adriaan van Kampen uit Oude Tonge zijn verhaal. Hij was 14 jaar toen de oorlog uitbrak en voor hem begon de oorlog pas echt met de brand van Rotterdam. De oorlog was spannend en avontuurlijk voor een jongen in de puberteit, maar toen het gezin van Kampen moest evacueren was dat spannende en avontuurlijke er al gauw af. Het werd bittere ernst. Na een razzia dook hij onder en beleefde de bevrijding in Leens in Groningen. Bijzonder is het verhaal over zijn vader van na de oorlog.

Uitzending 12 mei

Op 12 mei is de heer Teun van Kempen uit Oude Tonge onze gast. Hij was een opgroeiende knul en vertelt over het werken bij zijn vader op het land en over het neerstorten van vliegtuigen van heel nabij. Door de inundatie kwam het gezin in Rotterdam terecht, waar de jonge Teun als door een wonder ontsnapte aan een razzia. Hij heeft de voedseldroppings van heel dichtbij meegemaakt.

Uitzending 19 mei

Op 19 mei vertelt Eeuwit Klink uit Ouddorp zijn verhaal. Hij ging naar de lagere school en vertelt over het leven in zijn geboorteplaats. Veel indruk maakte het bombardement waarbij zijn huis verwoest werd en waarbij verschillende familieleden zwaar gewond werden. Hij vertelt bovendien over de contacten met de Duitsers en over de bevrijding van Ouddorp.

Uitzending 26 mei

De heer Jeremias Kreeft uit Oude Tonge vertelt zijn verhaal op dinsdag 26 mei. Geboren en getogen in een polder buiten Oude Tonge waren er voor de tiener Jeremias veel spannende dingen te beleven. Hij zag de luchtvloot voor de slag om Arnhem in september 1944. Vlak daarna moest hij gedwongen in Duitsland werken en dat was minder spannend en meer angstig. Hij beleefde de bevrijding in het Ruhrgebied maar het duurde nog lang voor hij weer thuis was.

Uitzendtijden

Het programma “Verhalen over de oorlog” wordt uitgezonden op dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur. De herhaling is te beluisteren op donderdagmorgen tussen 9-10 uur, op zaterdagmorgen tussen 8-9 uur en via “radioprogramma gemist” op de website. Reacties op het programma kunt u sturen naar het e-mailadres: redactie@rtvslogo.nl. Bovendien is het programma na de uitzending te beluisteren op de website van de stichting WO2GO bij het thema “oorlogsherinnering”.