Uitzendingen April “Verhalen over de Oorlog”

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de nazi-terreur. Van de generaties van nu zullen er maar weinig mensen zijn die enig idee hebben van het leven tijdens de bezetting van ons land in de jaren 1940 – 1945. Toch is het mogelijk om te weten te komen hoe de mensen op Goeree-Overflakkee toen leefden want op RTV Slogo kunt u luisteren naar een radio programma wat luistert naar de naam “verhalen over de oorlog”.

Uitzending 7 april

Op 7 april vertelt dhr. A. Hakkenbrak uit Melissant zijn verhaal. Hij had z’n militaire opleiding al achter de rug en heeft als soldaat de inval van de Duitsers meegemaakt. Toen hij als oud-militair werd opgeroepen om in Duitsland te werken, besloot hij onder te duiken. Daar heeft hij spannende, hilarische, maar ook angstige verhalen over.

Uitzending 14 april

Dhr. ’t Hart uit Oude Tonge is de verteller van dinsdag 14 april. Hij heeft zoveel te vertellen dat hij ook de uitzending van 21 april vult. Hij werd letterlijk te licht bevonden voor de Nederlandse militaire dienst. In het begin van de oorlog was hij fotograaf, maar uiteindelijk moest ook hij naar Duitsland. Hij kwam terecht in Vegesack bij Bremen en moest duikboten bouwen en repareren. Hij vertelt uitvoerig en onderhoudend over die periode.

Uitzending 21 april

Dhr. ’t Hart vertelt in de uitzending van 21 april over de dood van z’n vader. Voor de begrafenis, waarbij hij net te laat kwam, moesten zijn collega’s voor hem borg staan. Hij vertrok terug naar Vegesack waar hij de bevrijding meemaakte. Z’n repatriëring naar Nederland had nogal wat voeten in de aarde.

Uitzending 29 april

Onze gast op 29 april is dhr. Hoogmoed uit Middelharnis. Hij werd geboren in 1913 en had al een gezin ten tijde van de Duitse inval. Hij werkte in de voedselvoorziening en hoefde niet naar Duitsland. Hij vertelt over de Wilhelminabrug in Middelharnis en over luchtgevechten. De enorme aantallen bommenwerpers op weg naar het Ruhrgebied maakten grote indruk op hem.

Uitzendtijden

Het programma “Verhalen over de oorlog” wordt uitgezonden op dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur. De herhaling is te beluisteren op donderdagmorgen tussen 9-10 uur, op zaterdagmorgen tussen 8-9 uur en via “radioprogramma gemist” op de website. Reacties op het programma kunt u sturen naar het e-mailadres: redactie@rtvslogo.nl. Bovendien is het programma na de uitzending te beluisteren op de website van de stichting WO2GO bij het thema “oorlogsherinnering”.