Uitzendingen maart “Verhalen over de oorlog”

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de nazi-terreur. Van de generaties van nu zullen er maar weinig mensen zijn die enig idee hebben van het leven tijdens de bezetting van ons land in de jaren 1940 – 1945. Toch is het mogelijk om te weten te komen hoe de mensen op Goeree-Overflakkee toen leefden want vanaf dinsdag 3 februari kunt u op RTV Slogo luisteren naar een nieuw radio programma wat luistert naar de naam “verhalen over de oorlog”.

Uitzending 3 maart

Op 3 maart hoort u het vervolg van het verhaal van mevrouw van Dam-Vlietland. Ze vertelt o.a. over de vuurtoren en over angstige momenten toen ze op de Punt woonden. Na de oorlog bleken vijf van de acht gezinsleden tbc te hebben. Met veel kunst en vliegwerk overleefde het gezin.

Uitzending 10 maart

Op dinsdag 10 maart is het de beurt aan de heer van Dis om zijn verhaal te doen. Hij woonde op een boerderij in de buurt van Achthuizen. De polders werden onder water gezet en het werd lastig om de aanwezige onderduiker een plaatsje te geven. Neerstortende vliegtuigen en beschietingen maakten grote indruk op hem.

Uitzending 17 maart

Op dinsdag 17 maart vertelt Arie de Gast uit Oude Tonge zijn verhaal. Hij was 14 jaar toen de oorlog uitbrak. De eerste oorlogsjaren haalde hij in Oude Tonge nog kwajongensstreken uit, maar later moest hij naar Duitsland om aan het spoor te werken, alles behalve een pretje.

Uitzending 24 maart

Onze gast van dinsdag 24 maart is Niek Groen. Hij werd geboren in Middelharnis en woonde aan de Dirk Bosstraat vlak bij de gasfabriek. Hij vertelt oa. over zijn schooltijd en wegvoeren van de joden. Angstige ogenblikken beleefde hij toen de Duitsers op de gashouder gingen schieten. En toen ze op 1 januari 1945 hun eigen vliegtuigen beschoten.

Uitzending 31 maart

Mevrouw de Groot was 14 jaar toen de oorlog uitbrak. Ze kwam uit den Bommel en vertelt op dinsdag 31 maart haar verhaal. Ze vertelt over het leven in den Bommel aan het begin van de oorlog. Later moest ze evacueren naar Groningen, waar ze ook de bevrijding meemaakte. Een heel andere bevrijding dan ze zich had voorgesteld.

Uitzendtijden

Het programma “Verhalen over de oorlog” wordt uitgezonden op dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur. De herhaling is te beluisteren op donderdagmorgen tussen 9-10 uur, op zaterdagmorgen tussen 8-9 uur en via “radioprogramma gemist” op de website. Reacties op het programma kunt u sturen naar het e-mailadres: redactie@rtvslogo.nl. Bovendien is het programma na de uitzending te beluisteren op de website van de stichting WO2GO bij het thema “oorlogsherinnering”.