Uitzendingen februari “Verhalen over de Oorlog”

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de nazi-terreur. Van de generaties van nu zullen er maar weinig mensen zijn die enig idee hebben van het leven tijdens de bezetting van ons land in de jaren 1940 – 1945. Toch is het mogelijk om te weten te komen hoe de mensen op Goeree-Overflakkee toen leefden want vanaf dinsdag 3 februari kunt u op RTV Slogo luisteren naar een nieuw radio programma wat luistert naar de naam “verhalen over de oorlog”.

Uitzending 3 Februari:

In de eerste uitzending van 3 februari hoort u de heer Rien Bakelaar uit Den Bommel. Hij vertelt o.a. over het bombardement op de veerboot en gedwongen evacuatie van het gezin Bakelaar. Hij vertelt ook over het opblazen van de uitwateringssluis in het centrum van het dorp in 1945, wat later grote gevolgen zou hebben.

Uitzending 10 Februari:

In dit wekelijkse programma hoort u op 10 februari het eerste deel van het verhaal van de heer Cok de Bonte uit Dirksland. Hij vertelt o.a. over zijn eerste ontmoetingen met de Duitsers, hun luchtafweergeschut en hun zoeklichten. Ook het dagelijks leven in Dirksland komt aan de orde.

Uitzending 17 Februari:

Op 17 februari hoort u wederom Cok de Bonte, die het tweede deel van zijn verhaal doet. Hij vertelt o.a. over ene geheim dat hij deelde met zijn opa, maar ook over neergeschoten vliegtuigen, V-1’s en de voedseldroppings. Grote indruk maakten de wagons van een beschoten tram op hem.

Uitzending 24 Februari

In de laatste uitzending van de maand februari hoort u op 24 februari het eerste deel van het verhaal van mevrouw van Dam-Vlietland. Zij komt uit Ouddorp, waar ze vlak bij het schijnvliegveld woonde. Ze speelde tussen de houten vliegtuigen en dat de Engelsen het vliegveld niet alleen met houten bommen bestookten, zoals werd beweerd, ondervond ze aan den lijve. Het gezin Vlietland verhuisde gedwongen naar de Punt en zij vertelt over hun belevenissen aldaar. Ze hadden veel contact met de mensen die bunkers moesten bouwen.

Het programma “verhalen over de oorlog” wordt uitgezonden op dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur. De herhaling is te beluisteren op donderdagmorgen tussen 9-10 uur, op zaterdagmorgen tussen 8-9 uur en via “programma gemist” via de website. Bovendien is het programma na de uitzending te beluisteren op de website van de stichting WO2GO bij het thema “oorlogsherinnering” op www.wo2go.nl.