“Verhalen over de Oorlog”
Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de nazi-terreur. Van de generaties van nu zullen er maar weinig mensen zijn die enig idee hebben van het leven tijdens de bezetting van ons land in de jaren 1940 – 1945. Toch is het mogelijk om te weten te komen hoe de mensen op Goeree-Overflakkee toen leefden.
In de jaren tussen 2008 en 2010 heeft Cees Briek (toen nog voor Radio Flakkee) een aantal inwoners van Goeree-Overflakkee geïnterviewd, die de bezetting aan den lijve hebben ondervonden. Het was de bedoeling om daar een serie radioprogramma’s van te maken, maar door het verdwijnen van Radio Flakkee is het daar niet van gekomen.
Maar het materiaal was er. Een stuk lokale geschiedenis dat aangaf, hoe ongeveer dertig inwoners van ons eiland, van oud tot zeer oud, en voor een deel reeds niet meer in leven, deze bezettingsperiode ervoeren.
Van het materiaal hebben Cees Briek en technicus Johan Kolff radioprogramma’s gemaakt. En die programma’s worden vanaf 3 februari wekelijks uitgezonden door RTV Slogo, de eilandelijke omroep. Tevens zijn deze interviews ook te beluisteren op de website van de stichting WO2GO, de stichting die zich beijvert om alles wat met de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee te maken heeft, te behouden en te beheren.
Voor de muziekliefhebbers is er nog het volgende: Alle interviews zijn afgewisseld met originele opnamen van solisten en orkesten uit de Tweede Wereldoorlog. Authentieke opnamen, dus mono, en met de sfeer en teksten, waarin de Duitsers vaak op de hak worden genomen, uit die tijd. Alle uitzendingen beginnen met het originele geluid waarmee Radio Oranje vanuit Londen altijd zijn uitzendingen begon.
Als u wilt weten hoe de leefomstandigheden van uw (groot) ouders in de Tweede Wereldoorlog waren, hebt u nu de kans om dat te ervaren.
Het programma “Verhalen over de oorlog” wordt uitgezonden op dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur. De herhaling is te beluisteren op donderdagmorgen tussen 9-10 uur, op zaterdagmorgen tussen 8-9 uur en via “radioprogramma gemist” via de website. Bovendien is het programma na de uitzending te beluisteren op de website van de stichting WO2GO bij het thema “oorlogsherinnering” op www.wo2go.nl