Goeree-Overflakkee krijgt primeur documentaire ‘Dans met mij’

Vanaf maandag 12 januari 2015 wordt de documentaire ‘Dans met mij’ voor het eerst uitgezonden bij RTV Slogo, dé lokale omroep van Goeree-Overflakkee. De opnames vertonen beelden van de vierkante kilometer van Dreischor, Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. De kernzin van deze documentaire is: ‘Wat is het verhaal van een willekeurig stukje platteland ergens in Nederland.’ Want er gebeurd veel op dit ene stuk grond. De grond die ons verbindt.

Gewone momenten
Door de seizoenen heen zijn vijf personen in dit gebied gevolgd. De film is gemaakt door Stijn van der Loo en Deen van der zaken. Er zal worden stil gestaan bij op het eerste blik gewone momenten, zoals het oogsten van spruiten en druiven. Ook leren we mensen kennen, zoals René, die een houtzagerij heeft. Ook maken we in deze documentaire kennis met Rinus.

Verhaal van Rinus
Rinus was vroeger een vlasboer en woont nu samen met zijn vrouw. Hij verteld dat hij in de jaren ’50 is gestopt met vlassen. Hij heeft toen drie jaar lang geen werk gehad, want het Russische vlas werd beter verkocht in Nederland. Ook word er gesproken over de watersnoodramp van 1953. ’s Nachts werd er aan de deur geklopt door een buurman. Hij zei “Het water komt, je mot eruut komme”. Eenmaal bij de dijk aangekomen zag Rinus dat het water zich al met een noodgang naar hen toe snelde. In de documentaire zult u zien hoe het afliep.

Het is een eerlijke documentaire waarbij je het verhaal leert kennen achter boerenambachten.

Samenvatting
Een vierkante kilometer, willekeurig in het landschap. Er worden vlaggetjes in de grond gestoken en binnen de kilometer wordt er op zoek gegaan. ”We gaan kijken wat er te zien is, wat er groeit, wat er leeft. We onderzoeken de natuur en vinden sporen van historie, lijnen die we terug volgen en die ons brengen naar andere vegetaties, populaties, gebeurtenissen, dwarsverbanden.” verteld de cast. Men treft mensen in de vierkante kilometer aan in het midden in hun werk, hun onderneming, hun leven: in de zagerij bezig met een nieuwe machine, op dansles, op het jaarlijks vlasfeest, tijdens het druiven oogsten. ”We bezoeken de mensen en zij vertellen ons van hun leven, lijnen die we terug volgen en die ons brengen naar andere mensen, ondernemingen, gebeurtenissen, historie. Zo bekijken we de vierkante kilometer op de vierkante centimeter. De vierkante kilometer als een proefvlak.”