Persberichten, het laatste nieuws en foto's

Warning: Undefined array key "order" in /customers/5/2/a/rtvslogo.nl/httpd.www/omloop/2017/actueel-nieuws.php on line 41

(20:00) De Credits

RTV Slogo wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties, groetjes en verzoekjes. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio 2017 mogelijk maakten waren:

Wim de Valk, Daniël Bom, Elbert Keijzer, Tim Hoek, Simon Voortman, Danny Rijkels, Jeroen van Gent, Kees Hameeteman, Kees Grinwis, Rene Hanenberg, Siem Schutte, Ron van Splunder, Jan van Kleef, John v.d. Heiligenberg, Martin Seepers, Jan v.d. Nieuwendijk, Hugo Hoogmoed, Jan van Gurp, Teun Bakelaar, Martin Vermeulen, Dirk Heerschap, Joan Grinwis, Trix Joustra, Maarten de Korte, en natuurlijk niet te vergeten Edwin van 't Geloof voor het verzorgen van de reclamespots en het OmloopNieuwsRadio 2017 jingle-pakket.

Verder wordt de medewerking van de lopers die bereid waren om in de rubriek 'Loper belicht' aan het woord te zijn heel erg op prijs gesteld, dit jaar waren dat:

Abraham Maliepaart, Heleen v.d. Tol-Nelisse, Ruben van der Roest, Corrie de Boed-Tanis, Marco v.d. Zweep, Amy van Rossum (en haar moeder Geralda Maliepaard), Marjolein Knops, Gerrit Westenberg, Thea en Ed den Hertog en Marijn Nap.

Natuurlijk bedankt het bestuur van de Stichting Lokale Omroep Goeree-Overflakkee en de programma-staf van RTV Slogo de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 28e omloop van Goeree-Overflakkee. Verder bedanken we ook onze televisie-collega's voor het verzorgen van de TV-uitzending.

(19:00) Het zit er weer op...

Rene was net voor het einde nog in gesprek met de bemanning van de bezemwagen, zij hebben bij de molens de bezemwagen verlaten en zijn met de laatste deelnemers meegelopen. Om ze zo naar de finish te begeleiden.

De laatste deelnemers die de finish gepasseerd zijn, volgens Omloop Live:  Douwe Haaksema uit Dordrecht en Hugo Huissen uit Wouw.

(18:54) Verslag vanaf de finish

Rene Hanenberg om 19:51 vanaf de finish verslag deed. Er komen hier nog steeds lopers deze kant op en zolang de bezemwagen nog niet in zicht is dan zullen er nog steeds mensen in het parcours zitten.

Rene ziet diverse deelnemers aankomen, waaronder Kim Oele uit Melissant die gaat de finish dus ook wel halen.

Hij ziet een flinke ploeg lopers die nog ongeveer 5 minuten hebben om binnen te komen.

Rene loopt de laatste lopers tegemoed zodat hij deze naar de finish kan begeleiden.

 

(18:45) Loper gefinisht "Marijn Nap"

Ondertussen is Marijn voorbij de eindstreep gelopen en nu hij zit voelt hij z'n kuiten wel, maar hij rijdt wel zelf in de auto.

Op de vraag van de presentator hoe hij de laatste kilometers ervaren heeft, gaf hij het volgende aan: "Toen we naar de haven toeliepen hadden we de wind op de kop en hoorden we het geluid van het Diekhuusplein en dat helpt je vooruit." Toen had hij ook als tactiek verzonnen om te lopen alsof hij aan een touw trok en daardoor liep hij wel harder.

Hij vond het heel erg leuk dat zijn vrouw en kinderen op ‘m stonden wachten en als dan je kinderen naar je toe rennen dan is dat een mooi moment.

Hij denkt verder dat hij deze ervaring goed kan gebruiken om de uitdaging in Indonesië te kunnen overbruggen, de eerste 45 kilometer ging goed zonder ongemakken en het was dus een mooie opsteker.

(18:35) Opgeduwd door...

John heeft een van de laatste deelnemers aan de omloop van 110 kilometer in de uitzending, die net voor de bezemwagen lopen en dus als het ware opgeduwd wordt. John wordt zelfs ook een beetje opgeduwd door de bezemwagen.

Hij sprak met Hugo Huissen uit Wouw die voor de 3e keer meeloopt en aangaf dat het de pittigste was tot nu toe. Het was echt heel pittig, gisteren met die regen. Ook was het strand heel erg mul en had hij last van de harde wind. Door die wind krijg je het koud en dat haalt dan weer de vaart eruit. Maar goed waarschijnlijk op de valreep binnen en als je dan de medaille binnen hebt dan zeg je achteraf dat er niks (moeilijks) aan was. Maar "dit is wel de overtreffende trap van wandelen".

Ook sprak John met Douwe Haaksema uit Dordrecht die aangaf dat hij best wel last had van de wind, als dan je schoenen en sokken nat zijn en je nog maar één paar hebt dan moet je gaan wapperen met de sokken die nat zijn om een droog paar over te houden. Maar voor de rest ging het wel...

(18:25) De finish van Robbert van 't Noordeinde

Rene staat nog steeds net voor de finish waar hij aan het wachten is geweest op Robbert, waarvan de ouders al weer geruime tijd bij de haven hebben staan wachten met cadeautjes, maar Rene denkt dat pa deze zelf mee moet nemen want Robbert zal deze wel niet mee kunnen sjouwen.

Robbert is wel sportief, dus ondanks dat hij het moeilijk gehad heeft en net voor het einde binnenkomt, heeft hij wel voldoende conditie gehad. Robbert voetvalt, fietst en heeft ook in Frankrijk bergen beklommen.

Op het moment, na ruim 10 minuten in de uitzending geweest te zijn, dat hij binennkoem bij de haven gaf Robbert aan dat het goed ging. Het gaat prima, maar onwijszere voeten. Het ging goed tot het nacht werd. Ze zijn met 5 personen gestart maar onderweg heeft zijn broer moeten opgeven en zijn neven die lopen nog achter hem, hij heeft ze achtergelaten en is maar vooruit gaan lopen...

Ondertussen tijdens het wachten zijn hier natuurlijk ook diverse andere deelnemers voorbijgelopen die ondertussen ook al lang de finish bereikt hebben.

(17:53) Loper belicht "Marijn Nap"

Marijn Nap is ondertussen aangekomen bij Hernesseroord in Middelharnis, “het wordt nu wel tijd dat we binnenkomen, maar ik hoor Ab v.d. Valk en dat stimuleert”. Marijn loopt wel achter zijn persoonlijke schema, maar het gaat wel lukken.

“De voeten beginnen zwaar te worden, (…) maar opgeven is geen optie”. Hiernaast vertelde Marijn ook nog welk goede doel hij een sponsormarathon voor gaat lopen, zoals eerder ook al in Loper Belicht te beluisteren en lezen was. Meer informatie is te vinden op www.marijnnap.nl - daar kan men ook doorlinken naar de organisator van de marathon.

(17:47) +2 kilometer

Rene Hanenberg is nog steeds aanwezig in Middelharns en sprak daar Albert Eckhardt uit Apeldoorn die de omloop gelopen heeft op badslippers, ook dat gebeurt dus. Nu heeft Albert ook twee kilometer meer moeten lopen, want hij kwam per abuis terecht op de route van de Kennedymars en aanvankelijk gaf men aan dat dit de route was. Toen Albert achter de fout kwam was hij een kilometer onderweg, die moest hij dus ook weer teruglopen.

Hierna zag Rene ook deelnemers 2016 (Lizet Geerts) en 2022 (Roelof Jorritsma), beiden lopers van de 55-kilometertocht, voorbij komen.

 

(17:40) Post Stad is ondertussen gesloten!

Martin Seepers heeft Stad a.h. Haringvliet inmiddels verlaten en heeft goede hoop dat de mensen die nu nog onderweg zijn gaan finishen. Bij Stad kwam de bezemwagen aan, maar daar liep dus niemand direct voor.

Martin sprak ook met een loper die aangaf dat het matig ging, last van de benen. Nog een half uur en dan is hij bij de finish. Hij had 1x de 55km gedaan, 1x de 80 en nu de 110km. Het weer had hij goed in de gaten gehouden, maar de regen was niet zo lekker. Straks naar bed, nadat hij over de finish gekomen is. “Ik hoef geen eten nu.”

(17:32) Een lege bloemenzee

Rene Hanenberg is richting de haven gelopen en kwam voorbij een bloemenwinkel die goede zaken gedaan heeft vandaag. Het is een leuke dag geweest en ondertussen is de winkel bijna helemaal leeg gekocht. Naast het kopen van een bloemetje maken de klanten ook graag een praatje met de winkelmedewerkers.

Het is stil onderaan de dijk, de deelnemers die de finish gepasseerd hebben die lopen dan richting de auto. Ze lopen dan soms op slippers, hoewel lopen: Het lijkt volgende Rene meer op hinkelen. Op het moment dat je de finish haalt dan krijg je vleugels zo gaf Rene aan, maar daarna ga je strompelen.

Rene sprak ook dhr. van Eijk uit Reeuwijk die 110km gelopen heeft. “Het was pittig, (...) maar het kan erger maar het kan ook minder.” “Er zijn romantischere strandwandelingen dan vannacht” op Rene’s vraag hoe het vannacht gegaan was.

(17:15) Opbouwen naar...

Martin Seepers is ondertussen aangekomen in Stad a.h. Haringvliet waar nog diverse wandelaars voorbij komen, de bezemwagen is nog niet in zicht maar dat gaat natuurlijk wel komen straks.

Martin sprak met een deelneemster aan een kortere afstand die het prima vond gaan (in tegenstelling tot de 110 kilometer die natuurlijk een regenachtige nacht gehad hebben). Zij hoopt dat ze wel voor 19:00 uur bij de finish gaat komen en ze doen hun best hiervoor. Eerder heeft ze al de afstand van 30 kilometer gelopen en deze keer dus de 55-kilometertocht. Op de vraag van Martin of ze de volgende keer 110km ging lopen kwam als reactie dat men toch eerst nog een keer de afstand van 55 kilometer wil gaan lopen voor dat het zo ver is.

(17:11) De laatste keer?

Rene Hanenberg staat nog steeds bij de finish, waar de lopers nog minder dan 2 uur over mogen doen. Om 19:00 uur is het echt over en uit voor de wandelaars.

Hier sprak Rene kort met Miriam Mooij uit Loenen a/d Vecht. Zij heeft een stuk samen gelopen met Richard van Alphen uit Middelharnis die er voor voor gezorgd heeft dat ze door de zwaardere stukken kwam. Het is dan zwaar en je bent aan het vechten met je rugzak en cape en zo, maar:

“Als je nu hier staat is het heel erg kicken”, zij loopt voor de 6e keer mee en dit is de laatste keer. “Ik stop, ik ben er klaar mee!”. Ze is 50 geworden en nu is het mooi geweest, verder vind haar zoon het niet erg grappig dat ze het doet. Iedere keer gaat ze namelijk uitgeput over de finish. Ze is nu echter wel over de finish gegaan en ze staat te stralen op het podium.

(16:56) Loper belicht "Marijn Nap"

In het item loper belicht kwam Marijn opnieuw aan het woord, "Het gaat goed". Maar hij vond het wel een uitdaging "Het wordt wel een beetje pittig" en "de voeten worden wat zwaar".

Marijn denkt dat straks bij de finish zijn vrouw en zijn kinderen wel op hem zullen wachten, het is nu op het eiland en dan is dat goed te doen.

Marijn ziet hier ook de deelnemers aan de 110 kilometer, die voorbij gelopen worden. Het valt 'm op dat het nu wat moeizamer gaat. Zijn verwachtte eindtijd is aangepast en is nu tussen 17:30 en 18:00 uur, Marijn moest toch wel het tempo aanpassen en wat meer rust nemen. Die gemiddelde snelheid houdt hij bij met RunKeeper...

(16:43) Sluitingstijd

De tijd om te gaan is nu gekomen voor Den Bommel, deze gaat sluiten. Hier sprak John ook nog kort met een deelnemer uit Dordrecht die helaas heeft moeten opgeven. Dhr Gric, die van origine uit Polen komt, had via-via gehoord van de omloop en gaf aan dat het tot op heden fantastisch was maar helaas moest hij wel opgeven.

Het was de eerste keer dat dhr. Gric meeliep en hoewel het jammer is dat hij moest opgeven is 40 kilometer ook goed...

(16:38) Eindstreepverslag

Rene is nog steeds aanwezig bij de finish en zag daar net Xander Ligtvoet uit Den Haag binnenkomen. Rene had 'm eerder vanmiddag gezien bij de windmolens van Stad a.h. Haringvliet. Xander liep met een grote smile voorbij de finish. “Hij was redelijk pittig, maar wel heel erg mooi”, zo gaf hij aan op de vraag hoe het ging. Xander vind het eng om voor een hele groep publiek te staan en liep dus snel over het podium bij de finish maar was wel kort te horen op de radio.

(16:28) Onder de finishboog

Rene Hanenberg is nog steeds aanwezig op het gezellig drukke Diekhuusplein en staat daar zo'n beetje onder de finishboog. Hier druppelen dan ook langzaamaan steeds meer lopers binnen. Het valt Rene op dat als de lopers eenmaal binnen zijn, dar dan alle remmen los gaan. Dan vallen ze elkaar in de armen alsof ze een wereldreis hebben meegemaakt en misschien voelt dat ook zo.

Het grootste feest voor de lopers die op de finish aankomen is natuurlijk dat je kan gaan zitten en dat men de schoenen los kan gooien.

Rene zag voor ook Niels de Geus uit Sommelsdijk binnenkomen, hij heeft er nu 110 kilometer op zitten en mag dus ook lekker feest gaan vieren en de schoenen los gooien.

(16:20) Uitvallen, of niet..

John v.d. Heiligenberg is nog steeds aanwezig in Den Bommel, waar hij naast wandelaars die door kunnen blijven gaan ook deelnemers ziet die hebben moeten opgeven.

Ze heeft Christel  moeten opgeven en moest afscheid nemen van een tweetal vriendinnen. Zij heeft al eerder de 30km gedaan en een keer de 55km en heeft nu moeten opgeven. Zij wordt opgehaald en gaat nu direct naar de finish, waar ze dan straks weer de vriendinnen zal ontmoeten die hopenlijk dan wel de 55 kilometer volbracht hebben.

Op dit moment komt ook Maria Soares weer binnen, “alles is geweldig”. Het gat goed nu, aldus Maria’s schoonmoeder. Maar ze moest wel eerst aangemoedigd worden om nog wat te eten, want ze dreigde eerder op de dag toch nog uit te vallen.

(16:07) Van strand tot finish

Rene Hanenberg staat bij de finish “waar zoveel naar lopers nog naartoe willen”. In Middelharnis is het gezellig druk, en ziet Rene een loper aankomen die de gladiolen al verdient heeft.

Hij loopt met een koffertje, maar “Ik heb het koffertje bijna niet nodig gehad”, “Ik wat kwart over drie binnen”. “Het zand voel ik me heel erg thuis”. “Ik ben op het strand geboren en kan dus wel in het zand lopen”. Aldus een deelnemer uit Naaldwijk. Deze loper gaf ook aan dat we het wel treffen met het mooie weer nu bij de finish. De Naaldwijker loopt met een bos gladiolen en een koffertje richting zijn auto.

Met de opmerking dat hij het strand fijn vond is deze Naaldwijker toch wel een uitzondering onder de wandelaars.

(16:03) Loper belicht "Marijn Nap"

In het item loper belicht kwam Marijn Nap aan het woord, voordat deze in de uitzending kwam had presentator Daniel Bom even opgezocht hoelang een marathon is, want die gaat Marijn lopen in Indonesië. Nu is een marathon 42 kilometer, maar dit wordt normaal hardgelopen. Marijn gaf aan dat hardlopen aan hem niet besteed is, en als alternatief loopt hij een afstand van 62km.

Het goede doel waar Marijn voor loopt is Stichting Compassion (een soort van internationale Woord & Daad), zij hebben als doel allerarmsten helpen aan noodzakelijk zaken, eten & drinken, onderwijs en medische zorg...

Terugkerend naar vandaag vroeg Daniël hoe het nu gaat. Marijn voelt zich op het moment uitstekend “Het lopen gaat goed, het weer is goed. Geen last van de voeten of welke lichaamsdelen dan ook.” Hij heeft na Ooltgensplaat de langste pitstop gehad, "lekker gegeten en schoenen los. dat was wel even lekker”. Marijn is nu bij Den Bommel.

"Ik ben enorm aan het genieten van de natuur waar we doorheen lopen." Marijn loopt samen met Lydia die ook in Indonesië gaat lopen. Na een omloop moet je natuurlijk fit blijven, ofwel kilometers bijhouden. Zo blijft hij lopen, afstanden van 20-25 kilometer. Meestel loopt Marijn over de kop van Goeree, maar af en toe ook op andere locaties. Zo heeft hij gelopen op Westenschouwen, maar ook op Oostvoorne.

(15:52) Invallers aan het woord in Den Bommel

John sprak met en deelnemer van wie zijn loopmaatje uitgevallen is en daarom loopt hij nu samen met anderen die voor de persoon die uitgevallen is invullen.

Zijn vrouw is al de hele dag in touw om haar man te verzorgen, dat is wel vermoeiend. Nu hebben ze de kinderen ondergebracht bij de grootouders en de hond bij de buren. "Ik sta met tranen in de ogen bij de finish, dat ze het toch doen" "Ik doet het ze niet na".

Als je alleen loopt is het fijn dat er iemand mee loopt zo gaven de vervangers voor de loopkamaraat aan...

(15:34) Opnieuw aangekomen op Stad!

Rene Hanenberg is opnieuw aangekomen bij de windmolens van Stad a.h. Haringvliet, waar hij vanmorgen vroeg de eerste lopers uit de afstand van 110km voorbij heeft zien komen. Nu ziet hij op dezelfde plaats weer wandelaars voorbij komen, maar die hebben een lager tempo. Vanaf deze plaats is het nog een klein uurtje voor dat men bij de finish komt.

Hij ziet hier Hans Koene uit Marknesse voorbij komen, deze loopt nog in een heel erg mooie tred. Ook ziet hij hier Piet Borsboom uit Maassluis voorbijkomen die ook nog rustig voorbij loopt.

René geeft aan dat het nu een stuk plezieriger loopt voor de deelnemers, zeker als je kijkt naar de nacht. Maar de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst, als je in de verte de molens ziet dan denk je mogelijk dat je er bijna bent maar dat is dan toch nog een heel eind.

(15:26) Loper belicht "Abraham Maliepaard"

Helaas heeft dhr. Maliepaard moeten opgeven en dat betekend dat hij de 25e keer uitlopen dit jaar niet gehaald heeft, hij heeft totaal 26 keer meegelopen waarvan er lang geleden er één niet uitgelopen is.

Aan de telefoon komt zjin dochter Geralda Maliepaard die aangaf dat het medisch gezien niet meer verstandig is om door te lopen. Maar op de achtergrond zegt dhr. Maliepaard "volgend jaar beter", verder gaf hij ook aan dat het gemiddeld genomen een heel erg zwaar was dit jaar.

Geralda geeft aan dat het toch altijd een hele prestatie is, zij zou het haar vader niet nadoen. Maar dat neemt niet weg dat het heel erg jammer dat de 25 gehele omlopen nog niet volgemaakt zijn. Geralda's dochter had het heel erg leuk gevonden om met haar opa over de finish te komen.

Maar het is beter om te stoppen "(...) we hebben er niks aan wanner er blijvend letsel over zou blijven, omdat je maar door blijft gaan."

(15:18) Familietraditie

Martin Seepers is nog steeds in Den Bommel waar hij diverse deelnemers van Flakkee ontmoet, en als Flakkeeënaar moet je 'm toch gelopen hebben. Een deelnemer van een team geeft aan dat hij niet getraind heeft, maar goed ook dan kun je de omloop uitlopen. Hij hoopt verder dat Jasper Westhoeve 'm uitloopt.

Die andere deelnemer loopt voor de tweede keer mee en heeft 'm de vorige keer niet uitgelopen, hij hoopt 'm nu wel uitgelopen. Zijn vader zit er ook bij en die heeft de omloop 3 keer gelopen (2x uitgelopen en 1x niet), volgens de vader moesten zijn kinderen de omloop minimaal een keer (uit)gelopen hebben. Zijn dochter heeft dat al wel gedaan en dat betekent dat zijn zoon ook een keer moet lopen...

(14:58) Verslag vanaf 't Diekhuusplein

Jan van Gurp staat nog steeds bij de finish, waar hij een tweetal deelnemers uit 's Gravenpolder sprak. Zij hadden de afstand van 30 kilometer gelopen en het was goed te doen. Of ze de 110 kilometer gaan lopen is de vraag, dat vonden ze toch wel een (grote) stap verder.

Jan gaf aan dat het bij de eindstreep gelukkig nog steeds heerlijk weer was, het zonnetje schijnt en dat is natuurlijk altijd welkom na een natte nacht...

(14:53) Verslag vanaf Den Bommel

John en Martin zijn ondertussen opgeladen en staan nu in Den Bommel, hier spraken ze Lammert Verwoert uit Ochten die voor de 2e keer meedoet. Hij geeft aan dat het een heel eind is, maar omdat het de tweede keer is wist hij wel wat 'm te wachten stond. Hij denkt verder wel dat hij het laatste stuk ( van ongeveer 12 km) nog wel zal gaan halen. Hij had zich goed voorbereid, had een legerpak gekocht en dat is 'm goed van pas gekomen.

De toch was wel zwaar, ook voor anderen dacht Lammert "Voor een heel hoop mensen is deze toch tegengevallen".

Hij loopt samen met 2 andere wandelaars en als je met z'n drietjes loopt dan blijf je sneller bij elkaar dus waren ze nog steeds samen aan het lopen naar de eindstreep...

(14:26) John spreekt met Maria Soares

Maria is ondertussen zo'n 20 kilometer voor de finish en moet hier behandeld worden, ze geeft aan "alles top, maar wel blaren". John had eerder ook al met Maria gesproken, nu gaat het wel maar vannacht rond halfdrie was het erger vanwege de regen e.d.

"Ik kan nog steeds lopen, dat is het belangrijkste", zo zei Maria net voor dat de verbinding wegviel.

Voor diegene die Maria niet kennen, zij is de deelneemster die al weer enige jaren de toch loopt op teenslippers...

(14:17) Loper belicht "Amy van Rossum"

Amy loopt de 15km en is bijna bij de Finish. Het is wel zwaar maar het gaat wel. Ze loopt samen in een groepje en dat is wel gezellig.
Op de vraag of ze liever snoep of bloemen heeft bij de finish, geeft ze als antwoord dat ze liever wat snoep heeft.
Of ze volgend jaar weer mee gaat doen moet ze even nadenken en verwacht van niet.

(14:12) John op de post in Ooltgensplaat

John spreekt met Mariëlle van Eteren. Ze is al 21 uur onderweg. Ze is bijna bij de eindstreep en vindt het een wonder dat ze er nog loopt. Vannacht heeft ze het zwaar gehad.
Ze heeft geen spijt dat ze is gaan meelopen maar denkt niet dat ze het nog een keer gaat doen. Maar wie weet gaat het nog kriebelen de komende maanden.

John spreekt een van de vrijwilligers. Lars is samen met zijn vader de mensen die aankomen in Ooltgensplaat aan het scannen. Ze kunnen zien op de computer waar men is en ook wien er uitgavellen zijn.

John spreekt even met een uitvaller. Het is voor haar de eerste keer en gelijk ook de laatste keer.
Alles doet zeer, ze had hem uit willen lopen, maar dat gaat hem niet meer worden.

(14:00) John in Ooltgensplaat met Lennart

John spreekt een toeschouwer. Ze wacht op haar zoon Lennart die loopt met zijn vader voor de support.
Lennart vind het geweldig dat zoveel mensen hem staan op te wachten. Uiteraard is het zwaar om te lopen en gaat nu even lekker rusten.
Na het rusten kan hij met volle moed weer door.

(13:49) Loper belicht "Marco van der Zweep"

Marco van der Zweep uit Middelharnis is nu bij Hernesseroord en dus bijna bij de Finish. Hij loopt de 15km. Deze heeft hij al drie keer gelopen en nu dus voor de 4e keer.
Hij moet nog minder dan een kilometer en dat moet wel lukken. Hij heeft wel al beetje last van zijn enkels, maar zet gewoon door.
Nu is Marco bij Hernesseroord en dus bijna bij de Finish

Na de finish gaat hij lekker nagenieten en lekker uitrusten thuis.
Hij heeft eerder de 5km een aantal keer gelopen, maar dat was te kort. Marco heeft meer uitdaging nodig, vandaar de 15km.

(13:31) Jan van Gurp bij de Finish in Middelharnis met Martha Westhoeve

Martha Westhoeve is gefinisht. Het is erg goed gegaan deze keer, zeker gezien het weer.
Vooral op het strand was het heftig, veel wind en regen. Ze heeft de omloop nu voor de 18e keer gelopen.
Volgend jaar gaat Martha bij gezondheid weer de Omloop lopen en iiteraard heeft ze veel bloemen gehad van familie en vrienden.

(13:23) Jan van den Nieuwendijk - Interviewer en loper tegelijk

De eerste vraag die hij zichzelf als eerst stelt is: Hoe ben je zo gek gemaakt om weer deel te nemen aan weer zo'n wandeltocht?
Het antwoord is dat zijn vriendin een wandelgroep opgezet heeft want wandelen is het beste medicijn.

Jan loopt met een groep van 9 personen bij elkaar en lopen inmiddels al 3 uur.
Ze zijn bijna bij de Finish en dan hebben ze het weer gefixt.

Ze lopen veelal op de woensdagavond met een groep. Ze begonnen met 50 man en nu veelal 25-35 personen op de woensdagavond.

Iedereen kan meelopen met een wandelgroep. Voor meer informatie kan men terecht bij huisartsenpraktijk de Westplaat.

(13:09) Jan van Gurp in Middelharnis voor een warm onthaal

De zon schijnt lekker in Middelharnis en deelnemers komen langzaam binnen.
Jan spreekt een deelnemer (Tamara uit Noorderloos) die de 80km heeft gelopen. Ze is erg vermoeid maar heeft de 80km uitgelopem. Het was in de nacht wel pittig, vooral met de regen en de wind, aldus Tamara.

Jan van Gurp spreekt met de Flowerman. Zij verkopen bloemen in Middelharnis voor de deelnemers van de omloop en er zijn er nog genoeg te koop.

Het is redelijk rustig aan de Finish aldus Jan. Veel lopers van de kleinere routes zijn al binnen, maar van de 110km moeten de meesten nog komen.

(13:01) Loper belicht "Thea den Hertog"

Thea loopt samen met haar man Ed. Ze lopen de 110km en voeren ondertussen een goed gesprek, Het zijn echt de laatste loodjes en ze zien de huizen van Middelharnis al staan. Gelukkig wil de wind op het vorige wel mee en was het aardig te doen.
Ed zijn teen is nog steeds goed ingetaped, en als hij er niet aan denkt dan moet het goed komen, aldus Ed.
Ze zijn er bijna en zullen over niet al te lange tijd over de finish gaan in Middelharnis.

(12:57) Martin in Ooltgensplaat

Martin spreekt in Ooltgensplaat met Elles van het Geloof. Haar broers en zussen hebben ook de 110km en wilde ook een keer gaan lopen. Het gaat aardig qua lopen, wel zere spieren en blaren.
Gelukkig was de nacht snel voorbij voor haar. Op de vraag volgend jaar weer weet ze nog niet of ze dat gaat doen.

Martin spreekt nog een andere deelnemer. Hij heeft de 80km ook al eens gelopen en dat ging goed, dus nu maar weer de 110km.
Hij loopt ongeveer 1700km in een jaar en is dan ook een beetje verslaafd aan lopen.
Het geheim achter het lopen is een goede voorbereiding en je moet het niet onderschatten.

 

(12:46) Jan van Gurp in Middelharnis

Jan van Gurp is in Middelharnis bij meneer Wittekoek die 10km voor het einde moest stoppen met lopen. Hij heeft hem 20 keer uitgelopen maar de 21ste keer is hij uitgevallen door een vershoven wervel. Ze hebben in Ooltgensplaat nog geprobeert de wervel recht te krijgen, maar dat ging niet lukken.

Meneer heeft het strand nog nooit zo moeilijk gevonden. Het was niet gewoon wind op het strand, maar een storm.
Hij wacht nu op zijn wandelmaatje Adrie Hollaar. Hij wil hem wel binnen zien komen.

Volgend jaar hoopt hij weer mee te doen en dan wel de 110km helemaal uitlopen.

We gaan even langs bij de burgemeester van Goeree-Overflakkee die op een terras in Middelharnis een lekker kopje koffie aan het drinken is.
Ze vindt het weer geweldig en dit is voor haar de vierde omloop die ze meemaakt.
Uiteraard is ze van plan om een deel van de omloop te gaan lopen, maar niet de 110km.
Ze heeft veel bewondering voor alle verwilligers die nu bezig zijn voor de omloop. "Waar vind je nog 350 vrijwilligers die in de weer zijn voor een evenement?"

(12:25) Loper belicht "Marijn Nap"

Marijn loopt de 55km en het gaat best goed. Hij loopt nu in de buurt van Achthuizen aan de buitendijk en loopt richting Galathese haven.
Het is een mooi stuk om te lopen, lekker langs het water. Hij loopt veelal op de Kop van Goeree.

Marijn is aan het trainen voor de muskathlon in Indonesië. Hij gaat daar lopen voor het goede doel. De stichting Compasion organiseert deze muskathlon op de plaats waar het geld ook heengaat.
Op de website marijnnap.nl kan er gedoneert worden voor het goede doel en alles komt ten goede aan de kinderen waar hij voor loopt. Deze kinderen leven in extreme armoede.

Alles komt ten goede aan kinderen in extreme armoede.
Marijn vindt de omloop een mooie test en dan moet de muskathlon wel lukken.

Marijn Nap loopt op schoenen die voor een deel gesponsord zijn door Van der Bok Schoenen uit Ouddorp

(12:20) John's Galathese-verslag

John v.d. Heiligenberg is nog steeds op de Galathese Haven aanwezig, het valt John op dat het hier altijd waait maar ook dat het helder en droog is. Als hij over de provinciegrens kijkt dan ziet dat daar een stuk donkerder uit. Dus is het te hopen dat dit goed gaat lukken.

Hij sprak hier ook met Andreas Vuijk die vorig jaar ook meegedaan heeft, maar toen na 60 kilomter af moest haken. Ze gaan proberen het dit jaar te halen, maar ze zijn zodanig gesloopt dat ze denken dat ze het toch weer niet gaan halen. Hij wilde wel trainen, maar dat is er niet van gekomen - hij heeft wel een wandeltocht van 30 kilomter lang gedaan, maar dat is niet te vergelijken.

John sprak ook met Gerrit Westenberg, die eerder al de 110 kilomter gedaan had, dit jaar heeft hij het beperkt tot 55 kilomter omdat hij onvoldoende heeft kunnen trainen. Deze afstand is wel een stuk korter, maar Gerrit denkt dat het mooiste stuk er af is. "Die lange dijken dat is minder mooi...."

 

(12:16) In gesprek met meneer en dochter Kom

Jan van Gurp spreekt meneer Kom in Middelharnis. Hij loopt samen met zijn dochter Charlotte Kom.
Het is goed gegaan en ze zijn dik tevreden over het lopen. Soms gaf het wat moeilijkheden, vooral op het strand.

Inmiddels vallen de regendruppels al naar beneden.

(12:05) Over de finish...

Ondertussen zijn -bijna een uur geleden al weer - de eerste deelnemers de eindstreep al weer gepasseerd, dat zijn: Edwin van Meerendonk uit Sliedrecht, Erik Daalder uit Dirksland die beiden om 11:15 uur. Zij werden gevolgd door Rudy de Roovere uit België die 1 minuut later over de eindstreep kwam.

De eerste vrouw die over de eindstreep liep dat was Ankie Leijten uit Vlijmen, zij kwam om 11:35 over de finish.

Vorig jaar kwam de eerste mannelijke deelnemer rond 11:11 op het Diekhuusplein aan, dat was dhr. J.P.N. Gerpot uit Capelle. De eerste vrouw kwam op hetzelfde moment aan, dat was toen Ilona Klinkendon uit Barendrecht.

(12:01) Verslag vanaf Stad

Jan v.d. Nieuwendijk is ondertussen aangekomen in Stad a.h. Haringvliet waar hij weer leuk ontvangen is door dhr. Maas met muziek en gezang.

Hier sprak hij ook met een tweetal deelnemers die de 110 kilometer lopen. Beide deelnemers doen al wee 7 en 8 keer mee.

Een van deze lopers is Jantinus Meints die al weer voor de 7e keer meeloopt en aangaf dat het een mooi rondje was.Leuke afstand door de nacht heen. "Goed verzorgt overal eten en drinken" en "Prima tocht".

De andere deelnemer was Hein Sainders die al weer voor de 8e keer meeloopt, hij geeft aan dat de omloop iets anders is dan 110 kilometer asvalt stampen. Hij gaat ook de 125 kilomter van Amsterdam naar Tilburg lopen en denk dat die gemakkelijker is. Nu was het gras lang en daardoor zwaar, zeker in combinatie met de wind. Het kan echter ook zijn dat het komt omdat hij een paar weken geleden 100 mijl gelopen heeft in Engelend.

(11:19) Loper belicht "Amy van Rossum"

In loper belicht kwam Amy van Rossum aan het woord, zij loopt de kinderloop van 15 kilometer lang. Ze loopt samen met haar moeder en schoolgenoten van "Het Kompas" uit Middelharnis. Op het moment dat ze in de uitzending kwam liepen we net van Hernesseroord vandaan.

Onderweg hebben ze al last van regen gehad, maar het was voldoende om alleen een jas hiertegen aan te trekken. Met deze loop ondersteund Amy het goede doel en er gaan een stukje van het geld naar de school van Amy.

 

(11:13) Verslag vanaf de kinderloop

Jan van Gurp is nog steeds aanwezig bij Hernesseroord waar hij kort sprak met een deelnemer die mee gaat doen met de afstand van 5 kilometer in een rolstoel, omdat hij tot aan zijn benen verlamt zijn. Het is dus mooi dat hij op deze manier toch nog mee kan doen. "Het is nu ook lekker weer". De rolstoel wordt voortgeduwd door Christien een vrijwilligster die deze clienten nog steeds een warm hart toedraagt.

 

(11:11) Jan v.d. Nieuwendijk onderweg naar Stad

Jan ondertussen loopt richting Stad a/h Haringvliet en vroeg ook aandacht voor de Bas v.d. Goor Foundation (via huisartsenprakijk Westplaat) waar Trix Joustra ons meer van wist te vertellen.

Deze stichting is opgericht door Bas v.d. Goor, een oud-volleyballer. Het doel van deze stichting is om mensen met diabetes aan te zetten om meer te gaan lopen. Alleen al door te gaan wandelen kan men zich -als diabetespatient- al beter voelen. Bewegen is goed voor je gezondgheid en daar gaat ook je suiker van naar beneden.

(11:00) Verslag vanaf Oude-Tonge

John v.d. heiligenberg is ondertussen aangekomen in het supergezellige Oude-Tonge, waar ondertussen ook een badje is gaan spelen.

Het begint steeds gezelliger te worden met mensen die deelnemers aan de 110 en 80 kilometerafstanden aan komen moedigen.

John sprak ook nog met een tweetal deelnemers die rondlopen in een Sparta-shirt, die beiden voor de eerste keer meelopen met deze wandeltocht. Op zijn vraag aan hen hoe het gaat kwam als reactie: "Het gaat heel goed" en als reactie op het regenactige weer van vannacht zeiden ze  "Je wordt nat, maar daar kun je op kleden". Ze vinden verder de omloop heel erg leuk, en vonden zelfs het strand leuk. De ene deelnemer had geen last van blaren, want had de juiste schoenen voor het natte weer maar de andere gaf aan wel last van blaren te hebben - als je sokken nat worden dan krijg je blaren...

(10:52) Loper belicht " Marco van der Zweep"

Marco loopt de afstand van 15 kilomter en in ondertussen aangekomen op de Oudelandse Dijk. Hij geeft aan dat 'ie het windje mee in de rug (heeft), dat scheelt weer.

Marco vind het leuk om deel te nemen omdat'ie dan werkt voor conditie en verder vind hij het ook belangrijk dat andere mensen ook steun krijgen. Marco woont zelf op het Hernesseroord en heeft o.a. ook epilepsie, maar hij is goed voorbereid want hij heeft de noodspray bij zich voor als hij een insult krijgt.

Zo rond twee uur/halfdrie hoopt Marco bij de finish in Middelharnis aan te komen. Hij is dus nog even onderweg.

(10:44) Verslag vanaf de start v.d. kinderloop

Jan van Gurp is aanwezig bij de start van de kinderloop, waar het gezllig druk is. Het krieoelt er van de mensen, grote mensen en kleine mensen zo gaf Jan aan.

Hij sprak ook kort met de achtjarige Harm van Prooijen die namens de Christelijke Basisschool Prins Maurits uit Dirksland meedoet met de afstand van 5 km. Harm geeft aan dat hij dat doet voor de gehandicapten die een slecht hart hebben en zo. Het is heel erg mooi dat we gaan lopen voor hun en natuurlijk het geld dat we voor ze hebben gespaard, zo besloot Harm.

(10:34) Appeltje-Eitje

Jan kwam rond halftien weer in de uitzending en gaf aan dat, hoewel je dat niet mag zeggen, het een appletje-eitje was. Nu is 15 kilometer ook niet veel, 110 kilometer is wat anders.

Tot Ooltgensplaat heb je dan wel wind mee, maar daarna heb je de wind van de zijkant en als je terug gaan naar Middelharnis dan heb je de wind tegen.

Hij sprak dames vanuit Achthuizen die dachten ik ga de 15 kilometer lopen "Het is een mooie afstand" en "We hebben goed weer, dus wat wil je nog meer"...

Het leuke van de organisatie van de omloop is dat ze voor alle wandelaars een afstand neerleggen, dan kan dus iedereen meedoen die dat wil...

(10:20) De laatste loodjes

Rene Hanenberg staat bij Stad en zag dat de lopers met nummer 94 en 108 (Erik Daalder en Edwin van Meerendonk)  ondertussen onderweg zijn richting de finish, hij verwacht dat zij straks samen gelijk over de finish gaan.

Hoewel de loper uit België ingehaald is, is hij nog wel de deelnemer die op de 3e plaats voorbij komt lopen. René geeft aan dat het wel geen hardloopwedstrijd is maar dat deze deelnemers er wel een goed tempo in houden...

(10:16) Jan v.d. Nieuwendijk vanaf park Hernesseroord

Gisteravond was hij nog verslaggever en nu is hij deelnemer aan de afstand van 15 kilometer, toch kwam hij nog wel even in onze uitzending. Hij loopt samen met Bas van huisartsenpraktijk Westplaat. Het zonnetje schijnt hier heerlijk, hoewel hij ook nog wel wolken voorbij ziet komen - laten we hopen dat deze hier geen waterdruppeltjes laten vallen...

Jan heeft het idee dat er minder deelnemers zijn aan de kinderloop dan normaal, volgens de statistieken zijn er toch ongeveer 190 kinderen die aan de 5km-tocht meedoen en lopen ongeveer 80 kinderen de afstand van 15 kilometer.

Op de opmerking dat de eerste lopers de finish in zicht hebben kwam Jan met de opmerking dat er al deelnemers bij de finish zijn, maar dan van de 80 kilometer - hiervan zijn al weer ruim 10 lopers voorbij de eindstreep.

 

(09:44) 't Laatste verslag vanaf Hoek van St. Jaepe

Dirk Heerschap is nog steeds bij deze post aanwezig en ziet in de verte de lopers aankomen, nog ongeveer veertig. Hij zit de bezemwagen nog niet, maar deze post gaat om 09:47 sluiten en verwacht niet dat al deze lopers dat kunnen gaan redden.

Hopenlijk zullen voor deze lopers de organisatie van post hier niet streng zijn voor wat betreft de sluitingstijd. Maar om 19:00 vanavond moet het wel afgesloten zijn.

(09:39) Het gaat de goede kant op...

René Hanenberg kwam weer kort in de uitzending. René heeft met de voorste loper meegelopen, voor de loper is het wandelen maar voor René is het hardlopen. Hij zag diverse lopers voorbij komen die een half uur achter de eerste lopers lopen. Ze lopen lekker in het zonnetje, ze glimmen. Het ziet er bij deze net wat vriendelijker uit. Voor hen is het (ook) een klein stukje naar Den Bommel.

Vandaag gaan ze hier een poging doen om het langste stoepkrijt neer te zetten, dat zal waarschijnlijk eind van de ochtend gaan gebeuren. Op dit moment is men nog bezig met het neerzetten van de hekken, met een groep die zo snel gaat kun je eigenlijk geen rekening houden...

De eerste dame, mevr. Ankie Leijten uit Vlijmen (nr. 140), is hier inmiddels ook al gepasseerd...

(09:34) Het Erasmus MC Sophiakinderziekenhuis aan het woord.

Martin had een interview met Janneke Camaraat van het Sophiakinderziekenhuis, en begon met de vraag wat we ons moeten voorstellen bij hartritmestoornissen bij kinderen.

"Dat kunnen heel veel verschillende type hartritmestoornissen weer zijn, dat betekent eigenlijk dat het hart van een kind te langzaam of juist veel te snel klopt voor wat'ie dan aan het doen is en dat betekent als het echt te langzaam of juist te snel dan is het hart niet in staat om bloed te pompen en dan val je flauw."

"We behandelen kinderen van 0 tot 18 jaar. De hartrtimestoornissen waar het onderzoek specifiek over gaat dat zijn erferlijke hartritmestoornissen, dat zijn kinderen die een erfelijke aanleg hebben om hele ernstige levensstoornissen te krijgen. Dat is genetisch bepaald, dat hebben ze vanaf hun 0e tot dat ze later hopelijk heel oud overlijden."

Gaat het om onderzoek naar de ouders of het kind?

"Ze zijn erfelijk, dat betekend dat je er heel je leven last van blijft houden. Maar we weten dat een aantal van die ontstaat heel vroeg op de kinderleeftijd. Zelfs al voor het eerste levensjaar zijn, maar er zijn er zijn ook die veel later ontstaan 15,16, 18e jaar. We weten nooit wanneer precies het risciso heeft om deze levensbedreigende hartritmestoornissen kunnen krijgen".

"Maar dat heeft ook consequenties voor volwassenen, de ouders, broers en zussen van deze kinderen, maar wij kijken specifiek naar deze kidneren" "Waarom krijn nu juist kinderen op deze leeftijd hartrimte stoornissen, waarom ontstaan die op dit moment en we hopen dat die ons de mogelijkheid geeft om te bedenken welke medicatie zou beter zijn. Kunnen we hier nieuwe medicatie voor ontwikkelen." "We hopen ook dat het ons in staat stelt om het in vroeger stadium te herkennen dat ze dit risico hebben en dat we dan een beetje beter in kunnen schatten hoe groot dat het risciso is, hoe streng we moeten zijn in de behandeling.".

"Het allerbelangrijkste bij deze hartritmestoornissen is plots hartdood in de familie. Mensen die op jonge leeftijd onverlijden waar geen oorzaak voor is, dat kan dus iets zijn dat familiair is". "Daarnaast presenteren kinderen zich ook wel eens met flauwvallen", "Iedereen valt wel eens flauw, moeten niet direct in de stress schieten. Op het moment dat je flauw valt tijdens inspanning. Als er dan ook nog een familiegeschiedenis is als er iemand is die op 45-jarige leeftijd opeens omgevallen, dan moet je aan de bel trekken".

"Helaas zien we ook nog (...) dat kinderen zich presenteren met plotseling overlijden of een reanimatie. Het eerste symptoon is ernistige hartrimtestoornis en dat zijn dingen die we graag voorkomen en we hopen dat het onderzoek hier bij helpt".

Mevrouw Cammaraat sluit af dat ze heel veel respect had voor alle lopers die vannacht het slechte weer hebben trotseert en ook voor alle kinderen die straks gaan starten met de kinderloop "Daar kom ik straks ook even kijken."

(09:00) De voorste lopers

René Hanenberg die had de voorste loper kort in de uitzending, dat was Rudy de Rooverre uit België. Hij kwam via mond-aan-mond-reclame, een foldertje en via internet aan de tocht. En dit was een tocht die hij nog nooit gelopen had.Nu kwam het uit in zijn programma en daarom loop ik 'm dit jaar.

"Het is heel mooi", "Superverzorging", "Top! Zou ik zeggen". "En ik wandel al 37 jaar, dus ik heb  ervaring met wandelen, wandelclubs en langeafstandtochten". Hij loopt alle tochten in dit tempo, "vroeger nog sneller, maar nu is dit mijn tempo. Meer ik ben er best tevreden mee." Hij loopt ongeveer 7 a 8 km/uur.

De volgende deelnemers zijn Erik Daalder en Edwin van Meerendonk die dus als de tweede en derde loper voorbijgekomen zijn.

(08:36) Onderweg naar...

Verslaggever Dirk Heerschap heeft de post Herkingen/Van der Velde (die inmiddels gesloten is) net verlaten en is onderweg naar de hoek van St. Jaepe.

Dirk blikt eerst nog terug naar de afgelopen nacht en vertelde dat er in Herkingen veel lopers waren die gemasseerd moesten worden of waarbij blaren doorgeprikt moesten worden. Dat is niet gek gezien het natte weer van afgelopen nacht.

Onderweg ziet Dirk ook een lichtpuntje, als hij namelijk kijkt naar de kop van het eiland, dan ziet hij dat het daar begint op te klaren en dat is dan weer een positief begin van deze nieuwe morgen.

(08:27) Loper belicht "Gerrit Westenberg"

In het item loper belicht kwam Gerrit kort in de uitzending, hij loopt de afstand van 55 kilometer. Op de vraag van de presentator hoe het ging, antwoordde hij "Met mij is het goed" en gaf aan dat het een beetje winderig is. Dit laatste was ook goed te horen in onze uitzending.

Gerrit loopt mee met de loop, om de zomerstop (van het voetbal) te overbruggen, want "anders val je in een gat."

(08:17) Dirk's verslag vanaf Herkingen

Dirk Heerschap staat nog steeds bij de post Herkingen/Van der Velde en sprak net voor de uitzending met dhr. Orgers, die al weer voor de 10e keer meeloopt. Hij was toen druk bezig met het omkleden, zodat ze door kunnen wandelen met droge kleren. Dhr. Orgers liep anders met diverse andere deelnemers uit Goedereede, maar die hebben deze keer de afstand van 20 kilomter gelopen (en die eindigt in Goedereede).

Het valt Dirk verder op dat de meeste deelnemers goede voorberreid zijn, hebben droge kleren bij zich en andere spullen om droog te blijven.

(07:46) Rene Hanenberg, bij de hoek van Sint Jaepe

Hij ziet hoe Oude-Tonge zich voorbereid op het cultureel ontbijt en ook daarna komen er nog meer culturele en muzikale evenementen. Met het opkomende zonnetje ben je de regenbuien van deze nacht zo weer vergeten.

Rene gaat nu naar de kaai van Oude-Tonge, waar de kop van de deelnemers langs moet gaan komen.

(07:27) Rene is bij de hoek van Sint Jaepe

Geen officiele post maar een steunpunt waar ze wat kunnen drinken en eten, waar de mensen dan ook heel blij mee zijn. Net voordat Rene in de uitzending kwam, had hij nog een hoosbui gehad, maar nu ziet hij een regenboog, dus moet de zon ook schijnen!

Zoals altijd kunnen de lopers ook nu weer een warme pannekoek krijgen en Rene moet toegeven dat ze verrukkelijk smaken! Of dat nu door het zout en de roomboter komt, of door de liefde waarmee de dames de pannekoeken bakken, daar kon Rene nog geen antwoord op geven!

(07:17) Loper belicht: Abraham Maliepaard

Al weer een tijd geleden sinds het laatste contact. Hij had een cape om, maar die was even losgewaaid en toen is hij kletsnat geregend, dus wat stijve spieren. Ondanks kleine pijntjes gaat Abraham er wel vanuit dat hij de omloop gaat uitlopen. De tegenwind bij het begin en op het strand was niet fijn, z'n loopmaat viel onderweg flauw en het kostte ook tijd voordat die met de verzorgers mee kon, maar het gaat wel lukken.

(07:08) Dirk Heerschap bij van der Velde

Tot aan de sluiting zal Dirk hier blijven. De lopers komen en gaan in golven, het ene moment zit de boel bijna vol en het andere moment is het weer bijna leeg. Wat blaren prikken en wat massage, dat is eigenlijk het

Jacob-Jan Dorrestijn uit Ederveen (geboren in Dirksland) komt hier af en toe de omloop lopen en verder vind hij het maar niks (maar loopt de omloop wel uit).

(06:53) Dirks verslag vanaf van der Velde

Dirk blijft daar ook nog een poosje. Er hangt een goede sfeer, mensen zijn in goede stemming en dat ondanks de 3 hoosbuien van het afgelopen uur! Nummer 26 Rob den Hertog uit Ouddorp houd het wel vol, samen met iemand die op de massagetafel ligt. Ondanks de weersomstandigheden valt het best nog mee met de blessures.

(06:30) Loper belicht: Ed den Hartog

Ed heeft even bij de EHBO post gezeten, een klein teennageltje leek los te willen komen en is ingetaped. Hij is onderweg naar post 8 en hoopt op tijd aan te komen, sluittijd is daar 9:10 uur dus dat moet wel lukken. Van te voren dacht Ed om 12 uur aan te gaan komen. Een goed gesprek, toch een van de redenen om met de omloop mee te gaan doen, is nog niet helemaal gerealiseerd, maar dat moet nog wel goed gaan komen nu het weer licht wordt.

(06:07) Rene Hanenberg bij de uitgang van de Slikken

Rene was naar een paar lopers toegelopen, maar het duurde even voordat ze in de uitzending konden en inmiddels waren ze al weer verder gelopen.

Rond deze tijd is de sluittijd van de post, al is de bezemwagen nog niet gesignaleerd. De meeste mensen kijken toch nog best vrolijk, al moet je natuurlijk toch telkens aan de omstandigheden aanpassen.

(05:57) Dirk Heerschap bij van der Velde

Dirk spreekt met een meneer uit Ochten en die vind de loop fantastisch! Niet het weer overigens. Hij loopt voor de eerste keer, met een groepje.

(05:51) Rene Hanenberg bij de uitgang van de Slikken

Loper 310 Arjen van den Dool uit Ooltgensplaat heeft zich niet kunnen voorbereiden, al heeft hij zich wel op de omstandigheden voorbereid, maar hij heeft al 2x een omloop ongetraind uitgelopen. Hij was wegens een vriend gaan lopen en inmiddels is de vriend uitgevallen!

De onderkoelde loper is niet met de ambulance meegegaan maar met een vriend in de auto weggegaan.

(05:38) Rene Hanenberg bij de uitgang van de Slikken

Zoals al eerder gemeld is voor de onderkoelde loper een ambulance opgeroepen.

Huib Kraaieveld uit Noordeloos is naar het Flakkeese gekomen om een Kennedymars te lopen, hij loopt er zo'n 4 per jaar en zeker met deze weersomstandigheden komt het op konditie aan. Hij verwacht een uur of 16 over de omloop te doen, al heeft hij geen vaste eindtijd in gedachten.

Zijn loopmaat komt uit Schelluinen en die vind de tocht erg zwaar vooral de wind op het strand. Volgens Daniel klinken de lopers af en toe beduusd, geschrokken over alle weersomstandigheden.

(05:29) Dirks verslag vanaf van der Velde

Dirk spreekt Adrie Zoon uit Dirksland, die voor de 25e keer meeloopt en de wind erg zwaar vond. Wandelen is voor hem beslist geen suffe bezigheid! Hij loopt door heel Nederland en kent op die manier heel veel mensen.

Hij had net even bij de verzorgers gekeken - eigenlijk alleen om te zien hoe het daar is, niet omdat hij het ooit nodig gehad heeft!

(05:21) Rene Hanenberg bij de uitgang van de Slikken

Ook Rene ziet lopers fluitend en strompelend binnenkomen.

Rene spreekt met een loopster die schoenen wisselt, maar het ook wel gaat halen. Er komen meer mensen binnen lopen die heel erg vrolijk zijn, terwijl Rene kaplaarzen en regenpak aan zou trekken, maar de meneer die hij spreekt loopt op slippers en is daar heel content mee.

De onderkoelde loper van daarnet is inderdaad uit de omloop gehaald en naar een warme plek gebracht.

(05:15) Dirk Heerschap bij van der Velde

Het heeft hier nog niet echt geregend. Adrie heeft 12 omlopen uitgelopen "alleen al voor de soep!". De mensen waar Dirk mee spreekt vonden het strand dit jaar toch wel erg zwaar.

Dat waren bekende eilandelijke omlopers, al vind Dirk het wel opmerkelijk dat er steeds minder eilanders meelopen en dus ook steeds meer overkanters.

(05:06) Rene Hanenberg bij de uitgang van de Slikken

De weersomstandigheden zijn verre van ideaal. Er komen lopers langs die geen centje pijn hebben, maar ook mensen die eigenlijk beter op weg naar huis kunnen gaan.

(04:55) Rene Hanenberg bij de uitgang van de Slikken

Je kunt goed merken dat de weersomstandigheden een stuk minder geworden zijn dan gisteren bij de start. Liepen daar de mensen nog in korte broek en T-shirt, met al die wind en regen is dat echt te weinig om goed warm te blijven. Rene ziet een man bij de EHBO die met alu-deken en een extra deken niet goed warm wordt. Waarschijnlijk wordt hem geadviseerd om te stoppen met de koers. Hopelijk hebben al die lichtjes geklede mensen regenkleding bij de post Ouddorp laten bezorgen!

(04:38) Loper belicht: Thea den Hartog

Thea klinkt vrolijk en ze voelt zich ook beter dan eerder, de pijntjes lijken met de regen weggetrokken te zijn. Met de telefoon gezellig onder de poncho merk je weinig van wind en regen. Ze heeft de slikken achter de rug en is op weg naar post 7.

(04:16) Rene Hanenberg bij de uitgang van de Slikken

Piet Lodder uit HIA. De 10e keer, veel last gehad van de wind. Hij haalt het wel.

Het is daar heel donker, de overgeslagen nachtrust, diep respect voor de lopers die al het werk doen! Het regent weer een beetje, het is echt herfst-achtig weer.

Er schuilen wat lopers, 1047 uit Rijsbergen loopt de Kennedymars, hij heeft er al 4 gelopen. Op de algemene site waar alle marsen op staan heeft meneer deze omloop gevonden en de begintijd was naar zijn zin.

(03:31) Rene Hanenberg bij de ingang van de Slikken

Martin's moeder wordt vandaag 87, dus moet hij vanmiddag op tijd thuis zijn. Dit is zijn 2e omloop, hij vond het strand heel mul en je zakt snel weg. Met de wind in de rug en de Slikken voor zijn neus gaat hij snel op weg naar de verjaardag! Daarom ook de 80 km en niet de 110.

Er komen een sliert lichtjes aan, veel mensen hebben een hoofdlampje wat veel makkelijker is dan een zware zaklantaarn. En het ziet er ook heel feestelijk uit!

(03:25) Loper belicht: Ed den Hartog

Ed voelt zich een stuk beter dan op het strand, daar had hij pijn aan alles wat aan zijn benen vast zat. Daarna even wat gegeven en met frisse moed onderweg.

Gaat Ed het halen? Ja, zegt hij vol moed, ik ga het halen!

(02:55) Loper belicht: Thea den Hartog

Op het moment van dit verslag liep het best lekker, de wind was wat gaan liggen. Het strand was niet het favorite onderdeel, ze werden aan alle kanten ingehaald, en die vuurtoren leek wel op wieltjes te staan, want die bleef maar in de verte staan! Hoog water en de wind - je hebt bijna het idee dat je achteruit loopt!

Dit is de eerste keer dat ze de omloop lopen, ze weet nog niet of ze het volgend jaar weer gaat doen, maar dat zijn persoonlijke omstandigheden. Thea vind de omloop heel gaaf en het lijkt haar ook heel leuk om de route overdag te lopen en te bedenken hoe het tijdens de omloop liep.

(02:37) Loper belicht: Abraham Maliepaard

Hij heeft wat problemen gehad met zijn schoenen, die waren te ver doorgestikt wat pijn veroorzaakt. Het kostte wel wat moeite om weer op gang te komen na de stop bij Westhoeve, en hij merkt wel dat de Nijmeegse 4daagse wat veel van het goede was.

(02:00) Jeroen's laatste verslag vanaf Ouddorpse Haven.

We zien in de verte lampjes bewegen, rood, wit of LED-lampjes. Het is drukker geworden bij deze post, er zijn mensen bijgekomen om de lopers aan te moedigen en er wordt ook regelmatig geapplaudiseerd.

Er zijn mensen die doorlopen, maar de meeste mensen stoppen hier om koffie, thee, broodjes of bananen te nuttigen.

"Met meewind zelfs nu", "Je waait als het goed is rustig naar Ooltgensplaat de komende uren", "Bij het strand was even het pittig tot je de bocht om ging en toen kreeg je 'm weer in de rug" Het is een supertemperatuur aldus Kees Brouw.

Het gaat goed to nu toe, aldus een deelnemer die drie weken geleden een scheenbeenvliesontsteking had. "Vandaar dat ik nu rustig aan loopt", nu valt het gelukkig wel mee met de gevolgen van de ontsteking...

Jeroen van Gent sluit af met de opmerking dat het weer wat drukker is geworden er staan ongeveer 10 mensen op de dijk om de lopers aan te moedigen.

(01:47) Verslag vanaf post Westhoeve

Rond het halve uur kwam Jan v.d. Nieuwendijk weer in te uitzending, aan het begin van het uur heeft hij aan de organisatie gevraagd hoeveel mensen er reeds vertrokken zijn - op dat moment waren het er al 93, maar ondertussen zullen dat er al weer meer geworden zijn.

Er was ook even wat reuring rond onduidelijkheid op de route, dat zou niet goed aangegeven zijn of mogelijk was het gewoon niet te zien omdat het erg donker was.

Natuurlijk sprak Jan ook diverse mensen in de uitzending, waaronder André v.d. Stoel uit Amsterdam (maar hij komt van origine uit Ooltgensplaat). Lang was André niet in de uitzending, maar lang genoeg om ons te vertellen dat hij voor de 5e keer mee doet. Om daarna vlug weer op weg te gaan.

Jan sprak ook met Anita Lazeroms en Marloes de Jong uit Oud-Gastel, die via schoonfamilie van Anita (die uit Melissant komen) van de omloop weten. Anita gaf aan dan haar neef het vorig jaar geprobeerd had en dacht "misschien gaan we dat ook een keer doen". Ze hebben nog geen spijt, maar ze lopen ook niet de hele omloop maar doen meer met de halve loop. "Niet meer dan 55 kilometer achter elkaar dat is wel genoeg.". Marloes geeft aan bij het afsluiten van het gesprek: "Schone sokken aan en dan gaan we er voor", ze geven verder aan dat het erg goed verzorgd is.

Jan sprak ook nog met verzorgster Mieneke Grinwis die het veel te rustig vind, ze hebben niks te doen. Maar dat is dan natuurlijk weer wel goed voor de lopers, ze merkt verder op dat veel lopers het strand wel zwaar vinden...

(01:30) Loper belicht "Marjolein Knops"

Marjolein loopt net van het strand af op het moment als ze in de uitzending komt. Op de vraag van de presentator hoe het gaat gaf ze aan: "Op zich wel goed, had in het begin wel last van haar voeten. Maar nu gaat het wel goed". Loop nu mee omdat ze het een uitdaging vond. Vorig jaar wilde ze al mee doen maar toen wilde een vriendin niet en dus dit jaar maar alleen.

Marjolein was drie maanden begonnen en had elke week wel vier keer geweest. Op de vraag wat ze van de start vond, reageerde ze "Ik vond het in het begin best wel druk iedereen staat door elkaar en je weet niet goed waar je moet staan. Ik vond het op zoch wel spannend, hoor." Ze is gewend om alleen te lopen.

Het strand vond ze in het begin wel zwaar, ze is een keer bijna door haar enkels gegaan. "Het laatste stuk ging wel goed". Ze kwam heel de route geen bekenden tegen en heeft dus de hele tijd alleen gelopen. Ze schat dat ze ongeveer 6 km/uur loopt. Bij de vismijn Stellendam waren familie/bekenden, en bij Westhoeve staat haar zus te wachten met spullen en kleren en zo...

 

(01:23) Drukte van belang bij post 'Westhoeve'

Onze verslaggever Jan v.d. Nieuwendijk is nog steeds aanwezig bij de post Westhoeve en sprak hier met een v.d. Wekken uit Dirksland die al voor de 19e keer meeloopt. Hij traint niet veel, want daar geet te veel tijd in zitten "en die heb ik niet altijd". Hij geeft verder aan dat het strand zwaar was met het losse zand en hij is toch niet zo'n sterke strandloper. Het eten was prima.

Jan sprak ook met Peter van Oudenaren uit Middelharnis die al vanaf 1994 mee doet. Het is al weer zijn 23e keer en hij heeft 'm slechts een keer niet uitgelopen. Hij heeft zelfs een keer 's avonds meegedaan terwijl hij 's middags van vakantie terugkwam. Hij gaf verder aan het strand zwaar te vinden, maar "je moet niet klagen" anders moet je niet mee doen. Peter vindt het ondanks dat er wat zware stukken uit de omloop gehaald zijn het nog steeds een monstertocht. "Ik zeg elke keer als ik begin: Ik moet nog zien of ik de eindstreep haal". Peter zou het wel mooi vinden als de zware stukken er zouden blijven/komen, maar het moet natuurlijk noet wel leuk blijven.

Als laatste sprak Jan met Rianne uit Hellevoetsluit, die aangeeft "Doe het voor de lol" om daarna te vervolgen dat het net op het strand niet zo leuk was. Daarnet op het strand superzwaar door de tegenwind", "Die zand dat was echt verschikkeling" Rianna had veel getraind, en ze zou het 't liefst 22:00 over doen. "Maar ik mag er 24 uur over doen, als ik 'm maar uitloop".

(00:45) Loper aan 't woord

"Het gaat goed" zo geeft Piet Bezuijen uit Ouddorp aan, hij loopt voor de eerste keer mee. "Ik ben bijna thuis ja". Heeft vooraf wel al een aantal tochten gelopen, maar het strand was wel heel erg zwaar hij was er ook bang voor (hoog tij en veel wind, krachtje of 7). Piet loopt nu met 50 kilometer in de rug naar Ooltgensplaat.

Piet loopt met andere lopers die hij wel eens gezien heeft bij eerdere tochten.

(00:43) Jan v.d. Nieuwendijk doet verslag vanaf 'Westhoeve'.

Jan is ondertussen aangekomen bij de post 'Westhoeve' en geeft aan dat het hier een stuk lekkerder is dan op het strand. Buiten is het een drukte van jewelste met lopers, begeleiders en andere belangstellenden.

Hij sprak met Peter Maliepaard, die dienst doet als masseur en dit voor de 8e keer doet. Hij geeft aan dat het tot op heden hartstikke goed gaat met de lopers, want ze hebben bijna geen klanten. Nick uit Den Bommel die net aan komt lopen en behandeld moet worden heeft aan "Het voelt goed" en "Het is wel lekker om gemasseerd te worden". Vrienden van Nick geven aan dat ze niet meelopen omdat het wel kort-dag was, maar Nick heeft het op het laatst toch nog wel besloten.

Jan gaat naar een bekende Flakkeese deelneemster: Marta! Zij geeft aan dat het op het strand heel zwaar is "Heel fijn dat ik nu hier ben bij Westhoeve", "straks lekker de wind in 't ruggetje". Marta loopt de omloop al weer voor de 18e keer en zegt "de planning is per jaar, eerst proberen om deze uit te lopen" als antwoord op de vraag of ze de 25 nog vol gaat maken. Ze sluit ook nog af met "Het is maar een gekkigheidje", maar ook met "Het is nog een flink end".

(00:21) Rustplaatsverslag

Jeroen van Gent is nog steeds aanwezig bij de post 'Westhouse', hetgeen een rustplaats is voor de lopers en natuurlijk de post waar men een maaltijd kan gebruiken.

Jeroen had al gemerkt dat de macaroni, het toetje en dergelijke van goede kwaliteit zijn. Dat hebben ze natuurlijk ook nodig.

Naast lopers zijn er natuurlijk ook belangstellenden, waaronder mensen uit Haamstede (nu is men niet onbekend met de omloop, want men komt van origine van Goeree-Overflakkee). Zij geven aan dat er hier een leuke sfeer heerst.

Ook deelneemster Ankie kwam aan het woord, zij gaf aan dat het wel lastig was om door de donkere nacht te lopen, ze had ook geen lampje bij haar dus dan is het extra lastig. Had wel vaker in het donker gelopen, maar dan op wegen met lantarenpalen. Zij had overigens alleen een broodje gegeten, omdat ze bang was last te krijgen van de warme macaroni-maaltijd.

Een andere deelnemer (die de 80 kilometer loopt) gaf aan het het eten goed was, maar terugblikken op het strand gaf hij aan dat die wel zwaar was omdat er zoveel wind stond.

(00:11) Strandbries

Jan v.d. Nieuwendijk loopt op 't strand en geeft aan dat het daar beestachtig is, het is ongekend hoe de wind over het strand waait.

Door de wind is het zanderig en Jan, die de auto boven op de dijk geparkeerd had, zag hoe diverse auto's van de origanisatie en van de reddingsbrigade door het zand vasr waren komen te zitten en hoe men met een tractor bezig was om deze los te krijgen.

Hij zag echter ook diverse deelnemers voorbij komen, waarbij deze aangaf dat het "Hard werken op het strand" was, en verder gaf deze aan "Het zand is zo zacht als wat".

Aan ander geeft aan dat het geweldige gaat, en geeft een instemmend antwoord op de vraag of er een lekker windje staat.

(00:01) De maaltijd bij post Westhoeve...

De eerste lopers zijn daar volgens verslaggever Jeroen gearriveerd. Hij sprak Edwin van Merendonk die aangeeft dat het tot heden goed gaan, "alleen de tegenwind was behoorlijk pittig op het strand". Het gaat snel genoeg, en "het is droog, dat is een opsteker," zo sloot hij af.

Er staat ook publiek achter de hekken, waarbij er een bezoekster stond die stond te wachten op een deelnemer. Verder liep er ook nog een ex-deelnemer aan de 110km-tocht in het publiek die nu wel graag ging kijken maar niet mee kon doen omdat hij te weinig getraind had.

Bij deze post ruik je de frietkraam, maar voor de lopers is er macaroni met geraspte kaas, een omeletje, toetjes, banaan, appel en water e.d.,

 

(23:57) Loper belicht "Ed den Hertog"

Ed den Hertog uit Zoetermeer loopt samen met zijn vrouw Thea den Hertog de 80km. Tijdens het lopen heeft hij het met zijn vrouw gehad over hun woonplaats. Dit zal toch in de buurt van de huidige woonplaats zijn. Niet op Flakkee alhoewel de natuur toch wel heel erg mooi is hier. Vooral in combinatie met een heldere avond met superveel sterren is het schitterend hier.

Bij de eerste post zijn ze een beetje blijven hangen in verband met blaren. Gelukkig is het goed behandeld en nu geen last meer van de blaren.

Straks gaan ze het strand op, dat zal nog wel een dingetje zijn, maar dat komt helemaal goed aldus Ed.

(23:45) Bij de Reddingsbrigade in gesprek met deelnemers

Jan spreekt met Liesbeth uit Dirksland. Ze loopt hem voor de eerste keer en heeft niet heel veel getraind. Ze hoopt dat goed komt en uiteindelijk finisht op het Diekhuusplein. Zoals gezegd: Blik op oneindig en gewoon gaan.

Ook een andere deelnemer uit Dirksland (Elles van het Geloof) doet mee aan de Omloop.
Ook voor Elles is het de eerste keer dat ze de 110km loopt en hoopt dat ze uiteindelijk het Diekhuusplein gaat halen.

(23:26) In gesprek met een loper uit Limburg

Jan spreekt het met een deelnemer uit Limburg. Zijn naam is Johan.
Johan heeft vaker meegedaan met de omloop, het is voor hem namelijk de 8ste keer en hoopt nog vaker mee te lopen met de Omloop.
Hij vindt het een prachtig eiland om te lopen tussen het water en de duinen.
Verder wordt je goed verzorgt op de route, maar dat is gelukkig altijd al zo geweest.
Hij bedankt alle mensen die zich inzetten voor de lopers.

(23:20) Loper belicht "Abraham Maliepaard"

Abraham Maliepaard uit Stad aan het Haringvliet loopt de omloop al voor de 25ste keer. Hij is net door Goedereede heen en is nu op weg naar de Reddingsbrigade.
Hier zal het zwaardere stuk beginnen.

Over het algemeen is de 110km goed te doen als je goed getraind heb, maar als je een beetje moeilijk loopt is het wel wat lastiger.
Ook in het donker wordt het wat moeilijker, maar Abraham hoopt het vol te houden en voor de 25ste keer te finishen.

(23:10) In gesprek met gefinishte deelnemers in Goedereede

Jeroen spreekt met een deelnemer die de finish heeft gehaald in Goedereede. De sfeer is geweldig en dat mogen ze ieder jaar wel doen, aldus deze deelnemer.
Samen met het gezin hebben ze de 20km gelopen. In het begin was de wind een beetje hard, maar ze hebben het volbracht.

Niet alleen in Goedereede is het geweldig, maar ook op het Havenhoofd was het helemaal geweldig. Complimenten voor hen, aldus de deelneemster.
Een jonge deelnemer heeft de 20km voor het eerst gelopen, maar de 15km al wel eens en ook de 5km heeft ze al een aantal keer gelopen.

(22:55) Loper belicht "Corrie de Boed-Tanis" is bijna aan het einde

Corrie moet nog een klein stukje en het gaat helemaal prima. Mensen bieden zich aan om vrijwilliger te worden bij Sjaloomzorg en dat is helemaal goed.
Vrijwilligers zijn altijd welkom. Een van de dingen is Fit4fun en daar kunnen ze altijd aan bijdragen.

Corrie gaat met haar clienten nog een aantal meters en dan zit het voor haar groep er weer op, herkenbaar aan de blauwe shirts met Fit4fun.

(22:48) Voor de eerste keer de omloop lopen

Jan is in Goedereede waar het een gekkenhuis is. Op de straat staat aangegeven waar men heen moet en dat schept soms wat onduidelijkheid.
De lopers komen aan op de Zuidzijde in Goedereede en op de Markt is het een drukte van jewelste.

We hebben iemand van Flakkee die voor de eerste keer de omloop loopt en is 42 jaar.
Dan had je hem wel eerder mogen lopen, maar ja het moet een keer gebeuren.
Hij heefgt goed getraind voor de omloop, namelijk een jaar.

De doelstelling die ze hebben is de finish en dat gaan ze uiteraard halen.

(22:36) Iedereen al geweest bij de visafslag

Bij de visafslag zijn de mensen allemaal al geweest, de post is ook al dicht.
We zien dan ook niemand meer komen.

We gaan snel verder om de mensen bij te houden, ze zijn wel erg snel nu.
De mensen zijn echt in de feestestemming, BBQ, hapjes en drankjes, oftewel een echte feestestemming.

We gaan snel naar Goedereede waar de finish is van de 20 kilometer.

(22:28) Loper aan het woord in Goedereede-Havenhoofd

Jeroen spreekt in Goedereede-Havenhoofd een loper aan.
Wat vindt u van de mensen in de tuin met de feeststemming?
Is erg gezellig en het doet haar goed.

Ze loopt hem voor het eerst in het donker.
Normaal loopt ze de 55 kilometer en we wensen ze veel succes verder

(22:24) Loper belicht "Meneer Maliepaard" - 25 keer gelopen

Hoe doet u 25 keer de omloop lopen? Ja, voetje voor voetje. Ze zeggen dat het 100 duizend stappen zijn, maar dat zullen er wel meer zijn.

Hoe gaat het nu met Abraham? Hij heeft altijd wel chronische pijnklachten, maar daar probeert hij doorheen te lopen. Hij is zijn plletjes vergeten, die liggen bij Westhoeve.
Vanaf daar zou het beter moeten gaan, dan kan hij weer een pilletje nemen en kan de pijn een beetje weggedrukt worden.

Hij heeft een doof been, dat komt nog van vierdaagse. Die heeft hij 4 weken geleden gelopen. Deze heeft hij altijd met een blessure gelopen en dat is niet handig.

Het jeuk en kriebelt iedere keer weer om de Omloop te lopen en kan het niet nalaten.
Vroeger was je klaar met het lopen van de omloop en dan wilde je de volgende al gaan lopen.
Maar Abraham zit met een beperking en hoeft zich niet meer te bewijzen voor de omgeving.

Het verschil tussen de eerste en 25ste keer.
De eerste keer is altijd even spannend, hij is toen ook uitgevallen en had schimmel en zijn energie was op.
Maar de tweede keer ging het steeds beter en daarna nog beter.

Hij heeft altijd veel geld opgehaald, en dat is ook een hype op het moment.
Abraham is aardig op dreef, maar klopt zich niet op de borst. Het is voor een goed doel dus dan doen we dat gewoon.

Hij had meer verwacht van de organisatie zelf. Hij loopt nu voor de 25ste keer en dan had er toch wel wat aandacht mogen zijn voor degenenn die hem al heel vaak lopen.

(22:21) Verslag van de 20-kilometerloop

Jan v.d. Nieuwendijk is nog steeds in Goedereede aanwezig, waar hij ook "De drie musketiers" tegenkomt, dat zijn Kees Boshoven, Cor Keimel en Ko Nu. Zij hebben jarenlang de volledige omloop gelopen, maar door de leeftijd hebben ze daar mee moeten stoppen. Daarom lopen de drie musketiers nu de afstand van 20 kilometer...

Verder komen ook de dames van de Stellerunners voorbij, die ook onderweg richting Goedereede zijn.

Het valt Jan wel op dat de deelnemers aan de volledige omloop eerder binnen zijn en eigenlijk was het de bedoeling dat de 110km-lopers onthaalt zouden worden door de 20km-lopers. Maar Jan geeft aan dat er genoeg toeschouwers in Goedereede zijn die de deelnemers aan de 110 kilomter kunnen ontvangen...

 

(21:52) Fotoverslag

De eerste foto's zijn inmiddels te vinden op onze fotopagina...

(21:51) Loper belicht "Corrie de Boed-Tanis"

Corrie loopt een deel van de omloop met een groep van Sjaloomzorg onder de naam Fit4fun.

Ze hebben de Vismijn behaald en lopen nu naar Goedereede met een groep van Sjaloomzorg.
In de zomer doen ze veel buitenactiviteiten en in de winter veel binnenactiviteiten.
Ze zijn altijd gezellig samen en bezig.

Andere jaren hebben ze ook meegedaan maar dan de kortere afstand.
Ze loopt nu met clienten die de langere afstand kunnen.
Morgen gaat ze nog wel met andere clienten de 5km lopen.

Schitterende tocht hebben ze al gehad en zijn nu aangekomen bij de visafslag.

Ze worden goed verzorgd tijdens het lopen en complimenten voor de organisatie die dit geregeld heeft.

Nu nog 5-7 kilometer en zijn ze komen aan in Goedereede. Nu lopen ze met 8 mensen en herkenbaar aan de blauwe t-shirts

Even naar binnen voor de koffie en dan op naar Goedereede waar ze met applaus binnen gehaald worden.

(21:43) Op Goedereede-Havenhoofd

Jan is inmiddels in Goedereede-Havenhoofd en spreekt twee dames aan. Ze staan er om de lopers aan te moedigen.

Jan gaat even meelopen met een loper uit Delft die 'even' 110km komt lopen. Inmiddels voor de 4e keer.

Het is nog wel een beetje rustig langs het parcour. Bij de familie van Buren staat de vuurkorf al klaar en is het altijd gezellig. De verslaggever wordt snoep aangeboden, maar dat gaat natuurlijk niet.

Jan van Buren heeft de oliebollen al klaar staan. Jan komt daarom ook graag in Goedereede-Havenhoofd. Hier komen ongeveer 400 Goereelopers langs, dat wordt nog wel een drukte in de straat.
De jeugd staat klaar met een spandoek met: Welkom op 't Hoad.

(21:32) Allerlei schoeisel tijdens de omloop

Jeroen ziet mensen met lampjes lopen om goed voor de dag te komen in het donker. Iedereen is goed voorbereid en goed zichtbaar. Er worden flinke tempoverschillen gezien.

Jeroen spreekt even iemand aan die volledig de 110 gaat lopen. Deze keer is het de tweede keer. In het begin gaat het vrij makkelijk, maar zal moeilijker worden.

We zien iemand die gaat lopen op sandalen. Geen voorbereiding voor de omloop. Edwin de Jong heeft een weddenschap dat hij hem zou gaan lopen. Op slippers, zonder voorbereiding, wat een prestatie!

Ook de volgende loopt op slippers, dit keer gelukkig geen weddenschap.

Het schoeisel verschilt nogal, van teenslippers tot hele dure wandelschoenen.

(21:27) Harde wind, maar toch gewoon de Omloop lopen

Inmiddels zijn er ongeveer 40 lopers gepasseerd. Er wordt her en der geklaagd over de harde wind. We hebben iemand aan het woord van Sommelsdijk. Ook hier horen we wat over de harde wind, maar na Westhoeve hebben we de wind mee.

We gaan even een loper aanspreken. Hij loopt hem inmiddels voor de 8e keer en komt uit Schoonhoven. Ook hij vindt het een beetje winderig, maar is goed te doen. Alle andere keren heeft hij hem uitgelopen, oftewel een geoefende wandelaar.

De volgende deelnemer loopt hem voor de 17e maal en is inmiddels 70 jaar.

Ook Kees Voogd staat langs de route. Hij staat daar voor zijn kleinzoon (Jaap Grinwis) die hem voor de eerste keer loopt. Uiteraard helemaal.

Een andere deelnemer, inmiddels al wat ouder, loopt hem ook helemaal, en dat met kunstheup/knie.

(21:16) Een aantal deelnemers aan het woord op de route

Als we in de verte kijken is er nog een bui, maar is gelukkig beperkt. De verslaggever staat bij de
Scheelhoek. De lopers lopen lekker door elkaar en daar zien we iemand die een langere afstand loopt.

We vragen aan de loper hoe het met hem gaat. Gelukkig gaat het goed en loopt de 110 kilometer. Inmiddels is het de negende keer, dus inmiddels wel bekend.

Ook de volgende deelnemer loopt de 100 kilometer. Voor hem is het de eerste keer. Hij heeft goed getraind en de Nijmeegse gelopen. Gelukkig was dat een paar weken terug en weer hersteld voor de Omloop.

Langs de route staan veel mensen te kijken. We gaan even een van de toeschouwers wat vragen. Hij heeft hem nog nooit gelopen. Hij vindt het een mooi initiatief. Zijn kleindochter (10 jaar) loopt samen met zijn schoondochter de 20 kilometer.

(20:56) Loper belicht "Thea & Ed den Hertog".

In het item loper belicht kwam ok Thea den Hertog aan het woordt, die aan gaaf dat ze één keer 50 kilomter gelopen haden als training. Dag ging goed bij Theo, maar haar man besloot naar twee blaren dat er toch wandelschoenen moesten komen.

Het goede doel spreekt hun aan omdat hun jongste in het ziekenhuis belang is met een hersenvliesontsteking en zij is goed hersteld, maar in de kennissenkring is er een kindje overleden en als je dan enigszins een bijdrage kunnen leveren om dit te voorkomen dat is dan mooi. Ze hebben een mooi bedrag op weten te halen.

Tijd voor een goed gesprek lukt nog niet echt, over de dijken was het vooral wind en waren we blij als we gebarentaal konden gebruiken. "In elk geval geen kinderen die onze aandacht vragen..."

(20:49) Estafettelopers in de wacht

Jan sprak ook estafettedeelnemers van team (4503 - Team Tontrans), die steeds 20 kilomter lopen. Zij stonden nog te wachten op de collega die nu aan het wandelen is, een van de deelneemster vroeg zich af of ze in het donker de bordjes wel kon zien.

Jan gaf verder het advies om onder de duinen te blijven lopen, waarop één van de dames aangeeft dat "Als ze de Tower Bridge ziet, dan zit ik niet goed"...

(20:45) Verslag vanaf de visafslag

Jan is nog steeds bij de visafslag aanwezig, waar hij kort sprak met één van de verzorgers, nameijk Mieneke Grinwis uit Ouddorp, die al weer 26 keer in touw is geweest. Zij geeft aan dat het nu nog niet de bedoeling is dat er al blaren geprikt moeten worden, want lopers die er nu al last van hebben die lopen 'm niet uit.

De kans dat er meer blaren geprikt moeten worden komt bij de post Westhoeve, daar gaan ze eten, rusten en naar de voetjes kijken en dan zit er een blaar en dan komen ze naar ons toe. Ze stopt om 3 uur vannacht met het verzorgen, "de rest is dan voor Overflakee".

(20:33) Jeroen's verslag vanaf de eerste post

Jeroen is nog steeds bij de eerste post aanwezig en ziet in de verste de bezemwagen al aankomen.

Hij sprak hier met Lien den Eerzamen uit Dirksland, maar komt uit Goedereede. Het meedoen is verzonnen door haar broer en haar zus en nichtje lopen ook mee - ze loopt overigens de 20 kilomter. Ze geeft aan "Het gaat goed" en "loop op eigen temp en geniet". Ze vond het leuk dat ze opgewacht wordt door andere deelnemers, "er was geen limit" en ze geeft aan "Ik geniet van de koeien en van de schepping en van de lieve Heer". Waarbij ze ook naar boven wees waar ook een echte regenboog te zien was.

Een andere deelneemster geeft aan "Het gaat tot nu toe goed - de verwachtingen zijn uitstekend."

(20:21) Jan v.d. Nieuwendijk vanaf de vismijn

Jan is ondertussen aangekomen bij de vismijn, waar nog geen lopers zijn maar waar al wel heel veel vrijwilligers bezig zijn en waar ook diverse versnaperingen zijn.

Hij sprak hier een Edwin die al acht jaar vrijwilliger is en 5 keer meegelopen heeft, hij had 6 jaar bagageafhandeling gedaan en is nu verantwoordelijk voor de schaftkeet. Alle spullen van de posten worden vooraf in de schaftkeet gedaan en die wordt dan uitgeladen bij een post en als alle lopers voorbij is dan wordt alles weer ingepakt. De volgende post waar Edwin weer aanwezig is dat is post 6.

Volgens Jan is het wel de bedoeling dat de lopers verwend worden.

(20:09) Eerste loper voorbij bij post Scheelhoek.

Jeroen staat nog steeds bij post 1, waar rond vijf voor 8 zowel de eerste mannelijke voorbij kwam en even later kwam ook de eerste vrouwelijke loper voorbij.

Hij sprak hier André Mellisant die voor de 10e keer mee doet en aangeeft dat het "door de harde wind wat minder (gaat), maar het gaat goed". Hoopt rond 1 uur te finishen, maar zal wel rond een uur of 5 zijn.

(19:53) Loper belicht 'Corrie de Boed'

In het item loper belicht kwam Corrie aan het woord, met veel wind in de uitzending.Toch heeft ze toch nog wat kunnen vertellen. Behoorlijk wat wind - maar dan wordt het wel droog "De buien worden weggewaaid." Ze hoopt rond 23 uur binnen te komen, want ze loopt de 20-kilometer-tocht


Op de vraag van de presentator waatom ze deze omloop loopt, geeft ze aan "Het is goed om sportief te zijn" en "Mooie uitdaging."


Tot op heden toe zit de moed er nog goed in, maar dat mag ook wel we zijn nog maar 1 uur bezig...

(19:37) Jeroen van Gent vanaf 'Post 1'.

Inmiddels is het bij de eerste post bij de Sheelhoek langs het water gaan waaien, hier staan de vrijwilligers klaar met water voor de lopers. Deze staan in houdertjes, om te voorkomen dat ze in het water waaien. "Ik kan me voorstellen dat het (ingeschonken) water weg waait..."

De vrijwilliger die Jeroen sprak stond al vanaf 18:30 te wachten tot de lopers. "Ik doe het ze niet na, ik kan het ze niet na doen" was haar reactie op de vraag wat ze van de prestatie van de 110km-lopers vindt.

 

(19:27) Jan v.d. Nieuwendijk verslag vanaf de start

Rond 19:15 was Jan nog even nog even in de uitzending, en gaf aan dat er toen nog een aantal wandelaars aan de langere afstanden waren (110 en 80 kilometer), deze liepen op hun gemakje naar Sommelsdijk en maakten zich dus nog geen zorgen dat ze te laat binnen zouden gaan komen.

Verder begon het tijdens dit korte verslag ook even heel hard te waaien, maar dat was slechts kort maar krachtig. De boog van 't Eilanden-Nieuws waaide zelfs plat, maar dat was ook heel snel weer over.

(19:02) De 28e omloop is weer van start

Esther Hart heeft de lopers weer weggeschoten, met de volgende woorden. "We gaan tellen van 10 tot het startshot." 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1,0.

Er zijn weer ongeveer 300 lopers van start gegaan en het totaal aantal lopers op alle afstanden is ongeveer 1000. De belangstelling voor de 20-kilometertocht was veel groter dan verwacht, volgens de voorzitter van de omloop waren er honderden mensen die starten in Middelharnis en zullen eindigen in Goedereede.