Persberichten en het laatste nieuws

(20:00) De Credits

RTV Slogo wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties, groetjes en verzoekjes. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio 2019 mogelijk maakten waren:

Wim de Valk, Daniël Bom, Tim Hoek, Simon Voortman, Kees Grinwis, Renee Hanenberg, Siem Schutte, Hugo Hoogmoed, Martin Vermeulen, Dirk Heerschap, Maarten de Korte, Cees Poortvliet, Titania Poort, Jeroen Witte, Louis Wagenaar, Leo Troost, Eric IJpelaar, Jeroen van Gent, Ad Pannekoek, Ron van Splunder, Teun Bakelaar en natuurlijk niet te vergeten Edwin van 't Geloof voor het verzorgen van de reclamespots en het OmloopNieuwsRadio 2018 jingle-pakket.

Verder wordt de medewerking van de lopers die bereid waren om in de rubriek 'Loper belicht' aan het woord te zijn heel erg op prijs gesteld, dit jaar waren dat:

Ben de Neef, Arnold Jansen, Lars Horselenberg en Martin Jelier

Natuurlijk bedankt het bestuur van de Stichting Lokale Omroep Goeree-Overflakkee en de programma-staf van RTV Slogo de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 30e omloop van Goeree-Overflakkee.

(19:32) De laatste loper...

Als laatste komt Maria Soares richting te finish, officieel is ze niet op tijd. Maar het is een hele prestatie als je de 110 kilometer afgelegd hebt binnen net iets meer dan de 24.5 uur die staat voor deze omloop staat.

De mensen die er nog zijn die applaudiseren voor Maria die net na half acht de finish gepasseerd is, en ze wordt over de finish geleid. Ze is kleddernet net als Renee.

Dit is het officiële einde van de 30e omloop, Maria loopt het podium op. De 30e omloop zit er nu echt op. De speech van de voorzitter is onderbroken voor het finishen van Maria de wandelaarster op teenslippers. Ze heeft de medaille gekregen, een mooi gebaar van de omlooporganisatie zo geeft Renee aan.

(19:26) Renee vanaf de finish

Het is gelukkig opgehouden met regenen, Renee heeft een flinke bui over zich heen gekregen. Hij ziet nog geen bezemwagen maar nog wel een loper in de verte aankomt, hij kan niet zien of dit een wandelaar is of een toevallige voorbijganger.

Het wordt heel spannend of de laatste deelnemers ook op tijd de eindstreep gaan halen.

(19:20) 24e keer de omloop, op naar?

Renee staat onder aan het diekhuusplein, hij staat bij Peter van Oudernaren - 1 van de omloopikonen. Hij heeft nu zijn 24e omloop gelopen, deze omloop was voor hem persoonlijk een gemakkelijke omloop. Peter heeft bij Ooltgensplaat wel last gehad van de hitte, maar op een gegeven moment ging het zelfs ook wel regenen.

Peter denkt nu dat dit de laatste omloop is die hij loopt, maar misschien komt er nog een 25e. Ik ga volgend jaar wel de vierdaagse lopen, en misschien ook wel de omloop "het blijft je eiland, ik ga wel kijken wat het nieuwe bestuur doet". Hij vind zelf de omloop zwaarder dan de vierdaagse, als je de omloop loopt dat is 50 kilometer op een dag niet zo heel erg veel.

"Er zjn mensen zat die hebben wel blaren en dan is een vierdaagse wel zwaar".

Ondertussen is het bij Renee gaan regenen, de meeste mensen zijn ondertussen weggegaan van de regen. "We haden een half uur vlugger moeten lopen dan hadden we deze regen niet gehad".

(19:09) De laatste loodjes...

Renee ziet op dit momet een drietal deelnemers binnenkomen, het gaat niet hard meer je kunt zien dat deze deelnemers hebben geleden. De finish is geweest en de teller is op 0 geweest en ondertussen is de klok opnieuw ingesteld en ondertussen tikt de klik terug naar 19:30 en dus hebben we nog 21 minuten waarin de lopers binnen mogen komen.

Ondertussen komen er ook diverse deelnemers aan de estafettetocht binnen die ook blij zijn dat ze de finish gehaald hebben.

(19:07) Verslag vanaf Middelharnis-Havenhoofd

Leo staat nog steeds bij het Havenhoofd van Middelharnis, waar hij Maria Soares bij zich heeft die nog steeds onderweg is naar de finish.

Op dit moment zijn er geen deelnemers meer bij het Havenhoofd, Maria is dus waarschijnlijk de laatste die onderweg is naar de eindstreep van de 30e omloop.

(18:44) Wachten op...

Leo is nog steeds op 't Havenhoofd van Middelharnis, waar hij in de verte nog een aantal mensen aan ziet komen en verder zijn er diverse deelnemers voorbij gegaan die goede moed hebben om de finish nog op tijd (dat is nu 19:30) te halen.

Verder sprak hij met een vrouw die aan het wachten was op Maria Soares die altijd de omloop op teenslippers loopt, zij is al wel gescand in Stad maar nog niet voorbij het havenhoofd gekomen dus.

(18:37) Op de fiets naar de finish

Renee staat nog steeds bij de eindstreep, waar hij tussen het podium en onder aan de dijk zich heen en weer beweegt. Vanwege het weer springen de lopers die finishen gelijk in de arm van hun familie en gaan dan snel de auto in, dus krijgt Renee niet veel lopers voor de microfoon.

Ondertussen ziet Renee een aardige pluk volk waaronder een tweetal belangstellenden die op de fiets naar de finish gekomen zijn om een tweetal personen te verwelkomen namelijk Martin Duivesteijn en Anne. Martin was al binnen maar is nu teruggelopen om Anne Kamp binnen te halen. Deze fietsers hebben er 65 kilometer op zitten om deze twee deelnemers bij de finish te kunnen onthalen.

(18:29) Blij met een half uur...

Leo is nog steeds op het havenhoofd van Middelharnis, waar hij een aantal lopers voorbij ziet komen. Hij sprak ook Bert Sman uit Zoetermeer die aangaf dat het heel zwaar wat "Was een beetje warm vandaag" en hij geeft verder aan dat hij blij is dat de organisatie nog een half uurtje extra geeft.

Ondanks dat volgens de statistiekenpagina er nog veel mensen hier voorbij zouden moeten komen staat hier ook de bezemwagen al klaar voor de eventuele uitvallers hier.

(18:25) Finishverslag

Renee is nog steeds bij de eindstreep waar hij Erik Pollemans sprak die toch op heeft moeten geven bij Galathese Haven. Hij is nu weer bij de finish waar hij nu wacht op een tweetal maten die nog wel onderweg naar de finsh zijn. Het ging zelfs niet op karakter, "het hoofd wou wel maar het lichaam niet."

Renee heeft ook gesprokem met een EHBO'er die dan aangeeft dat het de verantwoording van de lopers is om op te geven. "We kunnen geen beslissing voor ze nemen", maar op het moment dat ze de juiste beslissing niet kunnen nemen dan moeten we toch ingrijpen. Als je zoals Erik tot sluishaven weet te wandelen dan heb je toch bijna een kennedymars te pakken.

Renee staat nu nog bij mensen die staan te wachten met bloemen, voor de lopers die nu nog onderweg zijn en die echt de laatste loodjes afleggen. "Diepe buiging voor de lopers die hier voorbij gaan."

 

(18:20) Leo vanuit het havenhoofd van Middelharnis

Leo is nog steeds aanwezig op het havenhoofd waar het even geregend heeft, maar dat was een buitje voor het stof.

Hij sprak met een Gerjan van Erk die aangaf dat hij er bijna was. "Ik had een aantal momenten dat het erg zwaar was Vlak voor Herkingen ging ik stuk, in herkingen ben ik gemasseerd en kon toen verder."

Hiernaast sprak hij een dame uit Rotterdam, dat was S. Vest die aangaf dat het nu op pure wilskracht ging "we gaan nog een aantal kilometertjes door".

 

(18:14) Verslag vanaf de finish

Renee staat nog steeds in de buurt van de finish, hier zit een jongeman alsof hij in een troon zit. Deze deelnemer komt uit de Betuwe waar ook diverse lange tochten zijn, deze deelnemer wacht op andere deelnemers uit de buurt maar dat duurt nog even. "Supermooi, veel kijkplezier allemaal".

Renee vind dat het superleuk is dat de omloop ook in de Betuwe bekend is, dat is een compliment voor de organisatie. Ondertussen begint het de miezeren en moeten de mensen gaan schuilen om droog te blijven.

(18:09) 'Je voelt het wel, maar het valt mee'

Leo Troost is ondertussen aangekomen bij het Havenhoofd van Middelharnis waar hij even sprak met Arjo van der Valk uit Middelharnis die de omloop al voor de 10e keer loopt. Op Leo's vraag hoe het ging was zijn reactie: "je voelt het wel, maar het valt mee".

Arjo loopt wel meer langeafstandstochten, maar 110 kilometer is wel het langste. Hij heeft ook de Waterpoortloop (maar dan de 80km-afstand) gelopen, dus de omloop is echt de langste wandeltocht die door Arjo gelopen wordt. Er waren een aantal nieuwe activiteiten als je daar doorheen loopt dan is het wel leuk, zo gaf Arjo aan het einde van het gesprek aan.


(17:53) Bucketlijst

Renee Hanenberg sprak kort met Levie Kievit uit Middelharnis die met een geblesseerde knie toch nog de omloop uitgelopen heeft. Hij kreeg last van zijn knie bij Battenoord en heeft het toen laten behandelen en heeft een pijnstiller genomen om toch nog de laatste 45 kilometer te lopen. "De verzorging is uitstekend" Het is ook maar de enige keer de Levie de omloop loopt en als je 'm nu niet uitloopt dan moet je 'm nog een keer lopen. Het stond op zijn bucketlijst om de omloop een keer uit te lopen en dat heeft hij nu bereikt.

(17:41) Vanaf de eindstreep

Renee staat nog steeds bij de finish waar er diverse toeschouwers zijn die wachten op de deelnemers die bijna bij het einde van deze omloop zijn. Waaronder Jelle uit Bruinisse, zijn vader komt er aan en dus is ook de Zeeuwse bijdrage aan deze omloop geleverd. Ze nemen even de tijd om de familie te groeten en de felicitaties in ontvangst te nemen. Als je 110 kilometer gelopen hebt dan is het wel een felicitatie waard.

"Het was een hele zware omloop, vannacht ging het goed maar op een gegeven moment kwam het zonnetje binnen en was het heel erg warm" zo gaf één van de mensen van die groepje aan. Volgende week gaat men weer 15km hardlopen.

(17:37) Stad's verslag

Leo is nog steeds in Stad a/h Haringvliet waar hij kort sprak met Aren Koppenaal die aangaf dat het op sommige plaatsen wel erg warm is het was wel een domper dat er in Ooltgensplaat niet meer gescand is terwijl je qua tijd de finish goed moet kunnen halen. Verder vindt Aren dat de organisatie met dit soort weer volgend jaar misschien beter wat extra waterposten in kan richten zodat men voldoende kan drinken als het warm is.

(17:29) Zomaar aandacht voor twee verschillende lopers

Renee Hanenberg is nog steeds aanwezig in Middelharnis waar hij aandacht heeft voor twee verschillende deelnemers, zo is er Peter Both die de omloop uitgelopen heeft en nu een ijsje aan het eten is. Deze omloop heeft hij samen met familie de omloop gelopen heeft omdat het er even op leek dat dit wel eens de laatste omloop kon zijn. "Het blijft een uitdaging en ieder Flakkeeënaar moet 'm een keer gelopen heeft, zo denk ik er over" dat gaf Peter aan.

Hij sprak ook met Piet Moerkerke die meerdere keren de omloop uitgelopen heeft maar dit jaar is hij in herkingen gestopt. "Ik heb heel veel last van blaren gekregen", "ik heb besloten om te stoppen omdat ik te veel last heb van vocht in mijn handen en voeten. Als je 50 km met blaren moet wandelen dan houd het op". "Een keer mijn verstand gebruikt, wat ik normaal niet doe". "Ik weet hoe het is, heel veel respect voor degene die 'm wel uitgelopen heeft".

 

(17:21) Leo's impressie vanuit Den Bommel

Leo is nog steeds in Den Bommel waar hij ook Hans Orgers sprak die aangaf dat het wel aardig ging maar dat het wel enorm heet is. Hans denkt dat hij het binnen de gewonen tijd gaat reden, maar hij heeft tot 19:30 om te finishen. "Het is pittig", op Leo's vraag of hij het nog een keer doet is de reactie van een omstander "natuurlijk wel."

Zullen nog wel een aantal lopers komen, waaronder dhr. Maliepaard die het niet meer zag zitten in Den Bommel maar toch Stad a/h Haringvliet heeft gehaald. Nu gaat hij toch verder, hoewel hij eerder nog aangegeven had dat hij niet verder ging.

(17:11) Verslag vanonder d'n Diek

Rene is onderaan d'n Diek waar gisteravond de lopers vol goede moed vertrokken, "wat is het een zware tocht geweest". Gisteren dachten men dat de wandeltemperatuur perfect is, maar men had buiten het zonnetje gerekend. Het gaat hier nog erg druk worden, hij denkt dat het een prestatie zal worden om de lopers nog voor de microfoon te krijgen.

Rene blijft tot half acht bij de finish om zo veel mogelijk verslag te doen van de verrichtingen van de lopers.

(17:08) Gezellig Stad

Leo vindt het nog steeds 'Leuk en Gezellig' in Stad aan het Haringvliet.

Hij sprak hier met Arie Knops die op een gegeven moment dacht "nu stop ik", dat was voor Ooltgensplaat maar uiteindelijk heeft hij toch doorgezet. "Er waren andere wandelaars die pushten" (om door te gaan).

Een andere deelnemer (Machiel Koops) geeft aan dat hij blij is dat hij er bijna is.

(17:01) 2000km nodig voor 110km in 1 dag

Maarten sprak met Evert Hakvoort uit Lelystad die al voor de 8e keer de 110 kilometer gelopen heeft. "Misschien een beetje raar, maar ik hou van uitputtingstochten en als je dan alles gegeven hebt wat je in je hebt volbracht hebt dan complimenteer je jezelf, dat is goed voor je zelfrespect" "Dat is ook een beetje mannelijke eerzucht, mijn zoon begrijpt er niks van". Hij is ook zielsgelukkig dat hij de omloop weer uitgelopen heeft.

Hij is ooit in contact gekomen met een deelnemer uit Sommelsdijk via de vierdaagse in Nijmegen, een beetje eerzucht. Hij loopt ook de vierdaagse in Nijmegen en hoeft dan maar 30 km te lopen en hij loopt er dan 50. Hij doet ook mee met de dodentochit in België". De jeugd verkijkt zich wel op de lange afstand.

Als je een tocht als vandaag wil lopen dan moet je beginnen om 40,50 en 80 km te lopen en hij heeft er twee jaar voor getraind - 2000km gelopen en toen durfde Evert het pas aan "Want ik ben een slecht verliezer"

(16:47) Verslag vanaf Middelharnis-Havenhoofd

Rene Hanenberg is ondertussen aangekomen bij het Havenhoofd van Middelharnis, hier ziet hij diverse lopers voorbijkomen, waaronder Levie Kieviet uit Middelharnis die het volgende aangaf "We gaan het gewoon halen".

Het weer lijkt nu ook om te slaan in het voordeel van de loper, zo gaf Rene aan terwijl er nog een drietal lopers voorbij kwamen.

(16:42) Impressie vanuit Den Bommel

In Den Bommel zijn de laatste stappen geweest denkt Leo, er is nog 1 deelnemer aan de 110km-tocht.

Leo sprak ook met een deelneemster die denkt dat ze het wel gaat halen met een half uurtje verlenging, ze loopt met 3 andere deelnemers de 55km-tocht. Het was leuk tot de vorige post waar men niet meer mocht scannen, maar men heeft het nummer genoteerd en ze gaan er vanuit dat ze toch nog door mogen lopen.

Hiernaast wist Leo ook nog te melden dat hier iemand flauw gevallen was, maar na de behandeling door de verzorgers is deze deelnemoer toch nog doorgelopen zo wist de verzorgster te melden.

(16:37) Leiden in last

Maarten is nog steeds op het Diekhuusplein en sprak daar diverse deelnemers aan de 30km-loop die uit Leiden kwamen en de 30km lopen als een alternatief voor andere tochten die men in de regio liep. "Iedereen groet je hier en dat ben je niet gewend in de randstad", Flakkee is dan ook wat anders dan de bostochten die je anders loopt.

Het is er nog steeds gezellig druk, hij ziet hier een hele grote groep binnen komen waaronder natuurlijk ook andere deelnemers aan de 110km-loop. De laatste meters zijn wel zware meters zo zag Maarten. Natuurlijk staan er ook mensen te wachten met bossen bloemen, medailles en ander dingen voor de deelnemers aan de 110km-tocht.

(16:32) Leo vanaf Den Bommel

Leo ziet nog steeds diverse deelnemers voorbijkomen die er fit uitzien, hieronder is Gerrit Goedegebuure die er ook nog fit uit ziet maar zich niet zo voelt.

Hij sprak ook met Elise Klop die de 55km loopt en het wel een beetje pittig vindt. Het is wel leuk en je wordt heel goed verzorgt, al het eten en de ijsjes die je krijgt.

Leo sprak hier ook kort met dhr. A. Maliepaard die aangaf dat het niet meezat en hij er in Ooltgensplaat heeft mee most stoppen. Het was warm en hij kon gewoon niet harder. Hij heeft zich ingespannen om zeven uur binnen te zijn en dat lukte niet en dus is hij ook echt gestopt. Ondertussen heeft hij zijn loopmaatje wel op de hoogte gebracht dat hij tot 19:30 heeft om binnen te komen, want die is flink sneler gaan lopen om de finish op tijd te bereiken.

(16:20) Stad's verslag

Wim de Valk is nog steeds aanwezig in Stad a/h Haringvliet waar de lopers nog steeds met een lied onthaald worden. Ook deze post blijft een half uur langer open en verder wordt er ook veel gebruik gemaakt van de geimproviseerde douche. Er is voldoende voor de inwendige mens, cola, water, bananen, soep en nog veel meer.

Wim sprak met een vrouw die aangaf dat het lekker ging. Hij sprak ook met Martin Mulder uit Sliedrecht die aangaf dat het wel zwaar is geweest, maar hij denkt wel dat hij de finish gaat halen. "We gaan nu vol goede moed de laatste 8 kilometer afleggen." Hij denkt wel dat de verkoelende wind zal helpen.

Een andere deelnemer geeft aan dat hij het wel moeilijk gehad heeft, maar is nu over zijn slaap heen "Het is ontzetten moeilijk om voor 110 kilometer te oefenen". Hij vind het welkom in Stad geweldig, en je krijgt gelijk veel cola - de energie moet erin blijven.

 

(16:14) Nieuws vanaf het Eiland

Maarten is nog steeds bij de finish waar er nog steeds lopers binnenkomen op het Diekhuusplein, hij zag hier ook Ineke, Adri en Martijn van estafette-team "Eilanden-Nieuws" binnenkomen.

Zij hebben allemaal ongeveer 30-40 kilometer afgelegd, de blokjes waren 15-20 kilometer lang en het laatste blok vanaf Middelharnis-Havenhoofd heeft men met z'n drieën gelopen. Ineke had het eerste stuk van Middelharnis tot Ooltgensplaat en de heren hebben de andere stukken gelopen. Vanaf Ooltensplaat tot de finish was het wel warm maar niet zo warm als verwacht, er was een lekker windje.

"Was wel gewend om te wandelen en ik heb 4x geoefend - totaal 80 kilometer" Maar toen hij via Twitter op @OmloopRadio las dat iemand 600 kilometer geoefend had tot vond hij de 80 kilometer weer wel weinig.

(15:55) Het is nog steeds gezellig in Stad...

...het is nu stil, maar zodra er weer een wandelaar aankomt dan wordt er weer gezongen.

Een van de deelnemers die toegezongen is, dat is Ed van der Zee uit Meppel die samen met zijn broer (uit Briele) de omloop voor de 15 keer loopt. Ze hebben ook de Waterpoortloop gedaan en ze lopen ook diverse kennedymarsen.

Ze hebben vorig jaar ook meegedaan en heeft men in Herkingen besloten om te stoppen, het was toen 'beestenweer' zo gaf Ed aan. Ze hadden al drie keer van kleren gewisseld en het bleef maar regenen, en je koelt af.

Het toezingen dat is hartstikke leuk, dat geeft je een kick er zijn diverse evenementen rond de omloop. "Het is weer een beetje de oude omloop aan het worden, als ik dat zeggen mag". Hij heeft ook even gebruik gemaakt van de profesorische douche, dat is wel lekker met dit weer.

(15:46) Tot half acht

Maarten de Korte is nog steeds in Middelharnis en daar ziet hij zowel de lopers binenndruppelen en dan ineeens zie je ze met groepen tegelijk binnen te komen. Het is druk en gezellig op het Diekhuusplein, maar men zoekt wel de schaduw op - midden op het plein is het wel erg warm.

Maarten meldde ook nog dat vanwege de weersomstandigheden (en het feit dat de lopers regelmatig moeten stoppen om water te drinken) de organisatie van de omloop besloten heeft dat de finish tot 19:30 open zal blijven. Mocht men dus bij een eerdere post zijn (die nog open is) en daar ziet men dat men niet voor 7 uur binnen kan zijn maar wel voor half acht dan kan men dus door blijven lopen.

(15:42) Post Den Bommel

Leo Troost is nog steeds bij de post 'Den Bommel' die nog tot half vijf open is. Waar hij een deelnemer uit Dodewaard sprak die samen met 4 anderen de omloop lopen en 2 hiervan zitten nog een stukje terug. "Ik ben er aardig klaar mee onderhand" gaf deze loper aan toen Leo vroeg hoe het ging. Aan het begin van het jaar van het jaar hadden we het idee om de omloop te lopen maar misschien was dat toch een slecht idee - zo vond hij nu.

Hij sprak ook nog een jonge deelnemer die alleen loopt, hij liep eerst met z'n broer maar die is halverwege uitgevallen.

(15:34) 4... 3... 2...

Maarten is nog steeds bij de finish waar hij een drietal deelnemers binnen zag komen, 1 van deze deelnemers ging gelijk naar huis want die was uitgeteld na de finish. Ze waren echter met 4 personen begonnen, maar 1 kon het tempo niet bijhouden "die komt zo binnen".

De twee die nog wel bij de finish zijn dat waren Jordy Frank en Arco de Wit. Jordy gaf aan dat het wel goed ging, "wel veel pijn maar het ging goed" Hadden het idee om voor 3 uur te finishen en dat is wel gelukt. Het moeilijkste stuk was van Oude-Tonge naar Ooltgensplaat - die dijken waren het zwaarst.

Hij sprak ook met Arco die zich gisten om 18:45 ingeschreven had en nu om 3 uur binnen was. Wwe hebben ons doel bereikt maar wel kapot gelopen", hij is geen loper maar wel een sportman. Elke keer zei je de laatste keer dat ik het doe. Gisteren kon je nog denken dat het de laatste keer was maar er komt ook nog een 31, dus had je niet hoeven te starten zo gaf Maarten aan. Arco is toch gestart en gefinisht. Van Ouddorp-Haven over de grasdijk richting de slikken van Flakkee was ook wel een lastig stuk. "Dan voel je al wat pijntjes, zeker op onverharde stukken" Ook daarna was het lastig "Alles voel je in je voeten". Je merkt het goed als je af en toe een stap moet corrigeren op de onverharde stukken, hij is bang dat hij dit nog wel even gaat voelen.

Vorig jaar met de regen was ook niet lekker, maar nu met de zon is het ook niet super lekker zo gaf één van de heren aan.

(15:22) "Iedere stap kom je weer dichter bij het eind"

Vanaf Stad is het nog bijna 8 kilometer voor dat men echt bij de eindstreep is, zo merkte Wim de Valk op.

Hij sprak kort met Trudy v.d. Meer uit Pijnacker en haar wandelmaatjes kwamen uit Zevenum en Wijchen. Ze wandelen al jaren mee met de omloop "een beetje doorgewinterde wandelaars". Als het weer een beetje mee zit dan zijn we helemaal blij, vorig jaar was het wel erg nat. "De ene keer zit het mee en de andere keer zit het tegen (...) en een hele goede verzorging". Ze drinkt nu cola, het is niet haar ding maar omdat er veel suiker in zit doet ze het maar toch.

Hij sprak ook met Jan Dinnissen uit Wijchen, die als klein kind al meeliep met de militairen de vierdaagse loop. "Iedere stap kom je weer dichter bij het eind" "We zijn goed getraind en dan valt het wel mee." "Ik ben niet zo'n liefhebber van die grasdijken". We gaan ons tempo weer, dat is belangrijk voor ons.

Wim sprak ook met jongere deelnemers uit Bodegraven, Winschoten en Linshoten. Zij zijn ongetraind begonnen, en maandag hebben we het met z'n zessen bedacht maar er zijn er ondertussen 3 afgehaakt tijdens de omloop. Nu gaat het wel weer maar rond de 80 kilometer was het wel zwaar.

(14:59) Geel met een wit kraagje

Maarten is nog steeds bij de finish waar het erg druk aan het worden is, de lopers komen nu massaal binnen en ook veel toeschouwers. Waar men in stad aan de cola zit, zit men hier aan het bier - als men tenminste bij de finish blijft hangen.

(14:52) Warm...

Leo doet verslag uit de tent waar het leuk en gezellig is, hij sprako kort met Willem van der Zee die aangaf dat het wel warm is.

Hij sprak ook met Ed van der Zee die aangaf dat het nu wel goed ging met de schaduw onder de bomen, dat hadden we net onder de dijk moeten hebben.

Hij sprak ook met een deelnemer aan de 55 kilometer die aangaf dat het wel leuk is maar dat de belangstelling vroeger groter was.

(14:46) Hallo Wandelaar...

De sfeer is fantastisch in Stad a/h Haringvliet "Waarin een kleine kern groot kan zijn" zo gaf Wim de Valk aan.

Wim sprak met Marlies die aangaf dat men in Stad iedere loper met een lied persoonlijk ontvangt. Ze proberen de lopers een hart onder de riem te steken, en hebben er zelf ook lol in "Ook al vind niemand het leuk, als wij het maar leuk vinden."

Dit jaar was het op de wijs van de luizenmoeder en "Hallo allemaal" is zo aangepast aan "Hallo wandelaar". Ondertussen komt nummer 135 binnen en dus moet Marlies weer aan het 'werk', de loper die wordt nu toegezongen door de mensen uit Stad....

(14:40) 30 kilometer relatietherapie

Maarten sprak met deelnemers aan de 30km, een man en een vrouw die samen de omloop gelopen hebben. De vrouw dacht dat 55km nog wel te doen is maar langer niet, haar man vind 30km echter voldoende. Ze hebben gedurende de toch lekker samen gepraat over dingen waar ze anders niet aan toe zouden komen.

De 30 kilometer loop vanaf het Diekhuusplein,  naar Oude-Tonge, Nieuwe Tonge en dan naar Stad a/h Haringvliet om daarna te eindigen op het diekhuusplein in Middelharnis.


(14:31) Warm in Den Bommel

Het is in Den Bommel net zo warm als elders, zo gaf verslaggever Leo Troost aan, en misschien nog wel warmer vanwege de muziek en de aanwezige dames.

Het is leuk en gezellig in Den Bommel, en men maakt het ook gezellig. Af en toe zijn er deelnemers die last hebben van pijntjes.

Hij sprak met Gerjanne Spelt en Bertina Gerritsen die samen als hobby hardlopen hebben en de omloop doen ze er 'even' bij. Ze zijn 18 uur onderweg en hebben 18 uur lopen 'lullen', en je begint dan in Middeharnis en eindigd in Middelharnis en dan ben je nog niet uitgekletst.

(14:25) "Ik zou het zo weer doen"

Maarten is nog steeds in Middelharnis waar hij kort sprak met Patrick die aangaf dat de eerste 70 kilometer wel goed ging maar daarna werd het moeilijk. Ondanks dat zei hij: "Ik zou het zo weer doen", misschien ga ik me nu wel inschrijven. Het stuk na Galatheese haven was voor hem het lastigste stuk. Maar hij zit nu lekker aan een biertje dus alles is alweer 'vergeten.

Een andere loper geeft aan dat het top geregeld is en dat de organisatie een dikke tien verdient, deze deelnemer verwacht niet dat bij de omloop nog een keer zal gaan lopen - maar je weet nooit... Ook deze wandelaar vond het stuk voorbij Galathese Haven een lastig en saai stuk.

(14:17) Stad's verslag

Stad is op dit moment een bijzondere locatie er is een heel welkomskoor aangetreden die iedere loper wordt hier welkom gezongen "Hallo Wandelaar, welkom hier op stad..."

Wim sprak verder met Linda waarbij ze aangaf dat de mensen veel cola (suiker) en zout (bouillion) moeten drinken en verder nog wat waterspuiten om af te koelen. Ze ziet ook dat degene die het altijd halen die zijn al binnen (voor hen is het appeltje-eitje). Voor degene die het met moeite halen geeft Linda aan dat zij eerst aan hunzelf moeten denken en daarna pas aan 'de omloop'.

De lopers die geen begeleiding hebben die leveren hun tas met spullen aan en die kunnen dan op diverse posten de tassen vinden en kunnen dan spullen pakken en als je dan met het OV en alleen bent dan is dat natuurlijk super. Er zijn ook mariniers die zelf alles meenemen, maar dat zijn natuurlijk helemaal kanjes zo sloot Linda het gesprek is.

De post Stad sluit rodn 6 uur want het is nog een uur vanaf Stad naar de finish. Als de lopers het van hier redden dan hebben ze hier nog een uur voor nodig om Middelharnis - Diekhuusplein te bereiken.

(14:08) Leo vanaf Den Bommel

Leo Troost is in Den Bommel, hier zag hij dat Jos van Gorp uit Kasterlee voorbij kwam. Hij moest weer door want anders kon hij de omloop niet volbrengen - Jos heeft al weer veel wandeltochten erop zitten.

Hij sprak ook met Manuela Oosthoek die vanacht helaas heeft moeten stoppen en die loopt ze mee met haar broertje onderweg naar Middelharnis. Hij sprak ook met Kees Slappendel uit Bodegraven die aangaf dat het tot de 80km wel goed ging, maar daarna werd het pittig "We persen het er gewoon uit" zo gaf Kees aan het einde van het gesprek aan.

(13:58) Wim is aangekomen in Stad

Verslaggever Wim de Valk is ondertussen aangekomen in Stad a/h Haringvliet, waar hij op locaties komt waar hij nog nooit geweest is. Hij sprak met vrijwilliger Linda die een hoed opgezet heeft. Ze is in eerste instantie door haar moeder besmet, die is door haar en haar zus en vader begeleid tijdens een omloop. "Nooit gedacht dat dat mogelijk was, zeker zo dicht in de buurt".

Ze is toen als eerste in Stellendam mee gaan helpen en daarna naar Galatheese haven en vanaf dat moment is het gegroeid, bij de verhuizing naar Middelharnis kwamen er plaatsen vrij in een post en nu doet ze diverse posten - en dat al 15 jaar. Ze doet o.a. Scheelhoek,Uitgang Slikken en nu bij Stad.

(13:47) Vanaf de Nieuwstraat

Maarten is naar de Nieuwstraat gelopen waar het koeler is, hier ziet hij al diverse deelnemers die om 9 uur gestart zijn met de 30km-loop. Soms zie je een deelnemer aan de 15km waarvan je denkt die heeft een rolstoel nodig en je ziet ook mensen van de 110km die nog wel een 15 kilometer extra kan lopen.

Hij sprak ook met Melanie die met een buurmeisje en buurvrouw de 15km-loop gelopen heeft, misschien dat ze volgend jaar wel de 20km gaat lopen maar dat is nog niet zeker.

De sfeer is goed, maar dat komt natuurlijk ook door het prachtige weer.

(13:37) Loper belicht: Martin Jelier

Cees Poortvliet sprak met Martin Jelier die hij al jaren niet meer gezien of gesproken had. Martin wilde voor 12 uur binnen zijn, maar dat is niet gelukt. "Dan heb je te weinig getraind en zijn de voeten kapot" de dijk tussen Den Bommel en Stad zijn dan echt een martelgang. Gaat straks zijn schoenen uitdoen en kijken hoe het er bij staat.

Vorig jaar ging het sneller, maar goed dat is niet relevant en er zitten er meer achter mij dan voor mij, Martin is op dit moment net voorbij de finish dus is hij iets sneller dan hij volgens de statistiekenpagina zou gaan. Het is heel erg wisselend gegaan, dat is wel afhankelijk van hoe veel je hebt kunnen trainen.

Op zich kan Martin op verschillende ondergronden lopen, maar als je blaren hebt dan weten de kluiten die wel te vinden.

Of hij volgend jaar weer mee doet weet hij nog niet, maar hij wil als hij mee doet wel voldoende getraind hebben. Als hij genoeg getraind heeft dan doet hij het wel en anders niet "dat vind ik het niet waard". Hij vindt het fijn het bestuur en een grote schare vrijwilligers toch ieder jaar weer de omloop organiseren.

(13:26) Vanaf de finishlijn

Maarten de Korte staat nog steeds bij de finish nabij het Diekhuusplein, waar hij sprak met Corien Kriek die gisteravond 20km gelopen heeft en vandaag de 15 kilometer gelopen heeft samen voor Kika.

Corien is tevreden over de tijd van zowel gisteren als nu gisteren was het "één groot feest!". Aan het begin loop je hutje-mudje, maar dat is later ander. Gaan in elk geval oefenen voor de 80 van Waalwijk en Maarten vindt dat je dan eigenlijk ook de 80 van Goeree-Overflakkee zou moeten lopen en dat kon Corien niet ontkennen.

(13:20) De laatste loodjes wegen...

Leo is ondertussen in Den Bommel aangekomen, hier sprak hij met Jessica Welmer die hier is om Ruud Walraven aan te moedigen. Ruud heeft niet getraind, maar hij wil niet opgeven.

Vorig jaar heeft een kennis van Ruud de omloop gelopen, dat was heftig qua omstandigheden. "Ik ben nu op een leeftijd dat je er niet ongetraind aan moet beginnen".

Ook Daniel Neele kwam aan het woord, die aangaf dat het de laatste loodjes zijn - het is nu best wel warm geworden.

(13:11) Wim vanaf Galathese Haven

Wim de Valk is nog steeds voor ons onderweg om verslag te doen van de 30e omloop. Hij zit daar heerlijk in het zonnetje te chillen, het is een prima weertje hier. De 110 kilometer is op het eind aan het lopen maar er komen nog wel veel 55km-wandelaars binnen.

Hij sprak ook met Erik Pollemans uit Middelharnis die ondanks dat hij heerder wilde stoppen toch doorgewandeld is. Maar nu gaat hij toch stoppen want zo goed gaat het niet, hij heeft wel wat geoefend maar niet voldoende om de omloop uit te lopen. Stopt nu dus na ruim 80 kilometer.

Wim sprak ook met dames die de 55km-loop liepen, hier sprak hij met Vera uit Rotterdam. Ze hoorden vorig jaar op de radio (Rijnmond?) van de omloop en hebben zich nu dus opgegeven. Hebben wel geoefend, en ze geven aan dat het wel lang is. De max. die ze geoefend hebben  was 30 km. Het is mooit "veel natuur en heel veel dijken" en verder moeten we veel water drinken. Hij sprak ook met haar loopmaatje   die ook uit Rotterdam kwam en zij had ook niet meer dan 30km maximaal geoefend. Ze hopen rond 6 uur binnen te zijn. Maar men heeft geen idee waar men precies is, maar goed men is nu dus op de helft.

(12:54) De eerste dame van 15km

Maarten heeft bij de fnish ondertussen de eerste dame die de 15km-loop gelopen heeft bij zich staan dat was Miranda van der Nat. Dit is de eerste keer dat ze een afstand van 15km achter elkaar gelopen heeft. Misschien volgend jaar weer. Het is nu wel de bedoeling dat ze de standloop gaat lopen en daarna de Nijmeegse vierdaagse gaan lopen.

Er druppelen er steeds meer binnen die deze afstand lopen - het laatste stukje van deze afstand is hetzelfde als die aan de 110km-loop.

(12:49) Leo vanaf Ooltgensplaat

Leo is nog steeds aanwezig Ooltgensplaat, waar het nog steeds een drukte is van jewelste. Helaas zijn er ook deelnemers die uitvallen, waaronder deelneemster 92.

Leo sprak ook kort met Sjoerd Duim uit Rotterdam die het volgende aangaf: "vannacht zwaarder stukje gehad, maar nu gaat het goed" "laatste stukje, dat moet wel goed komen".

Hiernaast sprak hij ook met een deelneemster die niet in Nederlland geboren is maar de omloop al wel 3x gelopen heeft. Zij gaf aan dat de 30e omloop best wel bijzonder was, zo te horen aan de stem zou dit wel eens de vrouw kunnen zijn die de omloop op slippers loopt...

(12:40) Vanaf het Diekhuisplein

Maarten zie veel lopers voorbijkomen op het Diekhuusplein, en hij ziet ook dat de startboog het al een paar keer begeven heeft. Ze proberen 'm wel weer op te pompen en verder leek het even te gaan waaien.

Verder zag hij hier ook een stand van kinderzwerfboek die een boek laten zwerven door Nederland, het is dan de bedoeling dat de boeken door nederland gaan zwerven. Ze kunnen dit doen omdat ze donaties krijgen, boeken van uitgevers en verder worden oude kinderboeken van particulieren ook verwelkomt. Meer informatie is te vinden op: www.kinderzwerfboek.nl

(12:30) Verslag van Wim

Wim en zijn chauffeur zijn nog steeds bij galathese haven "je ziet gewoon vanaf de dijken de wandelaars groepsgewijs binnenkomen heel veel mensen komen kijken naar vrienden of bekenden."

Wim sprak ook met Sjaak de Ruijter die deelneemt aan de 110km-loop. Hij geeft aan dat t.o.v. vorig jaar het nu een appletje-eitje is. Maar hij geft wel aan dat hij regelmatig loopt, hij doet me aan vierdaagse en zesdaagse en heeft ook de elfstedentocht gelopen. Sjaak geeft aan dat de natuur hier prachtig is "dit is toch een tikkeltje mooier, maar het kan zijn dan ik dit niet gewend ben".

Nu gaat het goed met Sjaak, maar als je pijn hebt dan voel je natuurlijk alles. Qua weer was dit wel heel erg ideaal "dit schrijf ik in de agenda, dit krijg je nooit weer". Hij gaf verder aan dat het ook prachtig lopen was in de duinen.

(12:20) Vanaf het Diekhuisplein

Maarten ziet ondertussen de kinderen binnenkomen bij de finish op het diekhuusplein. Een van de kinderen geeft aan dat het goed ging en de moeder gaf aan dat het lekker is qua temperatuur. De dochter heeft het meeste trek in water. Ze denkt volgend jaar meer mee te doen, ze hebben 5km gelopen en zijn hard toe aan water.

Tussendoor komen ook de gewone lopers binnen die tot 19:00 nog binnen mogen komen.

(12:18) Leo vanaf Ooltgensplaat

Leo sprak kort met diverse deelnemers, waaronder Bert de Vries uit Ridderkerk die aangaf dat er goede service is bij de omloop. "De beste service tot nu toe" en "Gezellige mensen" zo gaf hij aan.

Verder sprak hij ook met Pepijn de Boed uit Oude-Tonge die de omloop loopt vanwege een dronken weddenschap. "Loop allemaal nog goed" en "de laatste loodjes zijn het zwaarst zo gaf hij aan.

Ook Hanny Klumkens doet mee aan de omloop, maar zij loopt veel meer "wij zijn gewend aan de hitte". Zij loop volgende week van Amsterdam naar Tilburg en kan dus een ervaren iemand genoemd worden.

(12:08) Vanaf het Diekhuisplein

Er is veel jeugd bij het diekhuuspleinm de kortere afstanden zijn natuurlijk goed te doen - verder lopen er hier natuurlijk ook veel lopers die de 110 kilometer lopen.

Maarten ziet ook dat het gezellig druk is hier op het diekhuusplein.

(12:01) Post Galathese Haven

Wim de Valk is ondertussen aangekomen bij de Galathese Haven waar hij kort sprak met het posthoofd van deze post, die aangeeft dat het prachtig weer is - een hele verandering t.o.v. vorig jaar. Men had de post net open en toen kwam de eerste loper al, vroeger dan vorig jaar en een kwartier later kwam de tweede aan Het was lekker wandelweer "veel beter dan vorig jaar". De mensen zijn redelijk fit, hoewel je wel ziet dat het zwaarder wordt nu het warmer en warmer wordt.

Wim sprak ook nog met Geert Dekker uit de regio Eindhoven, een vriendin woont hier en die had aangegeven dat de omloop toch een keer gelopen moet worden. Helaas is zij naar 20 kilometer uitgevallen. Geert had zich wel voorbereid "Je kan je nooit echt voorbereiden" Het is nu wel de schaduw opzoeken en dan verder.

Een andere deelnemer uit Wageningen geeft aan dat hij wel pijn heeft, heeft geen planning gemaakt - als je maar op tijd binnen bent.

(11:54) Samen is leuker dan alleen

Maarten sprak ook nog met Jeanette in de Braekt uit 's-Gravendeel en Theo Smit uit Dordrecht die geen stelletje zijn maar wel samen wandelen. De kennedymars zat kort na Nijmegen en omdat de kilometers toch nog in de benen zitten doen ze toch wel mee aan de 80km-loop.

"Ik heb moeie voeten maar geen blaren"; zo zei Jeanette, ze zou er na Nijmegen mee stoppen maar ze krijgt weel commentaar en Theo geeft aan dat ze het rondje Tessel nog zouden moeten doen dat is 60 kilometer - dat is net als de omloop niet alleen over verharde wegen. Hij geeft aan dat de verschillende ondergronden leuk om te doen zijn en 's nachts lopen is voor veel mensen ook een uitdaging.

Theo zegt nog geen nee tegen de vraag of men volgend jaar weer loopt, maar Jeanette zegt nu nog geen ja. Echter de reactie is "Ik heb ze nu ook 'gedwongen'..."

(11:42) Loper belicht: Martin Jelier

In het item loper belicht is het weer de beurt aan Martin om ons kennis te laten maken hoe het gaat als je aan de 110km-loop deelneemt. Hij ziet Stad a/h Haringvliet al liggen, daar zal men er wel een leuk geestje van gemaakt hebben.

Loper Martin vroeg aan presentator Martin of hij die van de kleine kabouter met de grote hamer kende, want de loper Martin weet nu wel wat dat is. Hij heeft toch last gekregen van zijn voeten, op één op andere manier weet elke kluit waar een blaar zit. Nu heeft Martin geen haast, maar je merkt wel dat er te weinig getraind is.

Hij loopt altijd alleen, want iedereen heeft veel tempowisselen en dat geldt ook voor Martin en dat is voor een ander niet leuk, een ander zou zich dan groen en geel ergeren. Op dit moment gaat het bij wijze van spreke meer kruipend dan lopend. De vorige keer dat Martin in de uitzending was heeft hij een plaat aangevraagd en dat hielp wel om er wat meer snelheid in te krijgen.

Martin geeft verder aan de organisatie van de omloop nog even een complimentje, het is goed geregeld maar daar zijn wel veel vrijwilligers voor nodig.

(11:33) Moeizame mars

Maarten is nog steeds op het Diekhuusplein waar hij sprak met Theo Smit die de kennedymars gelopen heeft. Het ging aan het eind moeizaam, last van een blaar aan een grote teen. Ondanks dat hij veel kilomters loopt toch een blaar opgelopen, hij heeft nog niet durven kijken "dat doe ik thuis wel".

Theo loopt voor de eerste keer mee met de omloop, maar loopt wel veel kennedymarsen. Voor volgend jaar zou het wel eens kunnen zijn dat hij de 110 kilometerloop zal gaan lopen.

(11:29) 1 is genoeg

Leo is nog steeds in Ooltgensplaat waar hij o.a. sprak met Anja Vonk uit Delft die aangaf dat de omloop enorm goed georganiseerd is, "Goede vervorging! Top!" ze gaf aan dat het Hartstikke mooi is, maar toch zal ze niet meer terugkomen om de omloop nog een keer te lopen.

Ze loopt alles maar één keer en doet ieder jaar een ander evenement, dus zal ze volgend jaar niet nog een keer meedoen met de omloop. Naast Anja doen ook haar kinderen dit jaar mee aan de kinderloop...

(11:17) Oude-Tonge Kaai

Wim de Valk is nog steeds aanwezig op de Kaai van Oude-Tonge die nog steeds open is, want men verwacht nog een aantal deelnemers aan de 55km-afstand die geen bezemwagen achter zich hebben.

"Het gaat helemaal super, prachtig weer gehad, iedereen vrolijk" zo gaf één van de mensen van de post aan. "Het is elke keer leuk", volgend jaar gewoon weer de post bemannen als vrijwilliger.

Wim sprake met Johan van der Eijk die elk weekend wel deelneemt aan een georganiseerde wandeltocht, hij loopt nu samen met Bram Maliepaard (het doel is dat hij ook de 110 kilometer uit zal gaan lopen). Bram zit hier nu te wachten op een pannekoek. Bram gaat, ondanks alle persoonlijke omstandigheden voor de 25e keer "en je moet dat halen". "Een mens is maar een mens".

(11:12) De kinderomloop is gestart

Maarten kwam net na het nieuws in de uitzending om te melden dat de kinderomloop (afstanden 5 en 15 kilometer) ook van start gegaan is. Voor wat betreft de 5km-loop was het een lange sliert van ongeveer 150 lopertjes, dan komt omdat deze begeleid moeten worden door een vader of moeder of ander familielid.

De andere kant uit, richting het Rondeel, zijn de deelnemers aan de 15km-tocht gestart, met voorop een motor. Nadat deze lopers het Rondeel gepasseerd zijn volgen ze daarna dezelfde route als de 110 kilometer.

Tussen de kinderen door komen natuurlijk ook de lopers binnen die er 110km of 80km op hebben zitten, Maarten zag verder dat het steeds drukker en gezelliger wordt met toeschouwers op het Diekhuusplein.

(10:57) Start 15km-loop

Maarten had Joel uit Sommelsdijk nog even voor de microfoon, deze gaat de 15km-loop wandelen. Joel heeft er heel veel zin in (hopelijk blijft dit zo en gaat hij ooit meedoen met de hele omloop).

Ondertussen is men aan het verzamelen zodat er gestart kan worden met de 15km-loop en ook de 5km-loop, die om 11 uur van start gaan.

(10:52) Jan 't Mannetje's impressie

Maarten sprak ook nog kort met Jan die als tweede over de finish kwam, hij had kwart voor elf gepland en het is 10.23 geworden en t.o.v. vorig jaar is er toch nog drie kwartier afgelopen - dat was lekker.

Van Stad a/h Haringvliet is het heel erg warm "die grinddijk was erg warm", daarna kon je lekker in de schaduw lopen. Voor vanmiddag gaat het voor de andere mensen wel pittig worden. " "Sommige vinden het heerlijk om in de warmte te lopen", maar dat geldt niet voor Jan. Hij had misschien liever een toch als vorig jaar gehad, op het onweer na dan; dat hoeft er dan weer niet bij.

(10:49) Kennedymars++

Maarten sprak bij de finish nog met Harry Grubben uit Echt, die alleen Kennedymarsen loopt, Harry loopt al drie jaar lang de 80 kilometer lange tochten. Dit jaar heeft hij al meer marsen gelopen, maar die als onderdeel van de omloop vond hij toch wel een erg zware tocht. Vooral over de dijken en het strand is het lastig lopen. Als gemiddelde probeert hij 5 km/uur aan te houden om zo onder de 16 uur te blijven.

Qua sfeer is de omloop mogelijk wel uniek, maar dat maakt voor Harry niet uit. Hij is een beetje een einzelganger, maar toch was het wel aangenaam als er dan aan het begin veel publiek is.

Op Maarten's vraag of hij volgende keer de 110km gaat lopen kwam als reactie dat dit te hoog gegrepen is - ook de vierdaagse is iets wat Harry niet (snel) zal doen.

(10:38) Leo vanaf Ooltgensplaat

Leo Troost is nog steeds in Ooltgensplaat, waar hij sprak met deelnemer Mark Ardon die aangaf dat het tot op heden prima gaat, maar de voeten doen wel zeer. "Het gaat goed". Het begint nu warm te worden, iets minder zou mogen maar het is zoals het is. "Genoeg drinken".

Ondertussen zijn er zo'n 26 deelnemers die voorbij Ooltgensplaat gekomen zijn...

(10:32) Pannekoeken in Oude-Tonge

Wim de Valk is ondertussen aangekomen in Oude-Tonge waar hij Mark Verheijen sprak die aangaf dat het wel redelijk ging en dat het hartstikke mooi is dat er pannekoeken gebakken worden. Op de knie na gaat het wel redelijk "hij speelt af en toe op".

Hij sprak ook met Daphne Verheijen bij wij het ook wel redelijk ging - bij haar speelt een heup regelmatig op dus dat wisselt lekker af. Ze hebben regelmatig geoefend, een aantal keer 35km en 60km en Wim vulde aan "de rest loop je op karakter".

Hij sprak ook nog met de Olivia die de druivenjam gemaakt heeft voor op de pannekoeken voor de wandelaars; die door de dames gebakken worden - het is al vijf jaar dat er hier pannekoeken gebakken worden "dit wordt heel erg op prijs gesteld." Er wordt om 5 uur al begonnen met het bakken van de pannekoeken en er zijn er al ruim vierhonderd gebakken, men gaat door met bakken tot de laatste deelnemer voorbij is...

(10:29) Jan 't Mannetje (150) als tweede over de finish

Als tweede na Eric Wolfert (149) kwam Jan 't Mannetje over de eindstreep, hij werd opgewacht door onder andere zijn dochtertje die natuurlijk supertrots is op haar vader.

Het is nog niet zo heel erg druk me lopers van de 110 maar wel al van de 80 - en verder is er natuurlijk veel publiek die de lopers verwelkomen...

(10:22) Eric Wolfert heeft als eerste de eindstreep bereikt

Maarten de Korte sprak even met Eric Wolfert die dus als eerste de finish in Middelharnis bereikt heeft, hij geeft aan "missie is ontzettend goed geslaagd" "dit is boven alle verwachting". Eric dacht rond half elf binnen te zijn, maar dit was een verwachtte tijd omdat hij vorige keer 9 voor tien binnen was. En nu is het dus 9:48 geworden.

Hij liep 2012 de omloop voor de 6e keer en heeft toen een aantal keren niet meegelopen, de andere jaren  heeft hij de kustmarathon gelopen en daar kon hij dit jaar niet aan meedoen en daarom heeft hij nu weer voor de omloop gekozen. De evenementen zitten de dicht op elkaar om te combineren.

"Ik heb het weer bewezen" De omloop is fantastisch mooi en dan is het toch weer leuk om er aan mee te doen, deze editie was qua weersomstandigheid optimaal. "Als het vorig jaar was geweeest dan was ik niet overtuigd dat ik nu met dezelfde lach op het gezicht praatjes had verkondigd".

Hij heeft toch wel wat van de omloop meegekregen, de eerste stukken zie je net zo veel als de lopers die de andere afstand lopen omdat je bij de eerste posten regelmatig wordt tegengehouden. Na de post Westhoeve ga je de nacht in en dan is dat toch weer anders.

(10:04) Vanaf het Diekhuisplein

Maarten de Korte kwam net voor 10 uur nog even in de uitzending en meldde dat om tien voor tien Eric Wolfert als eerste over de eindstreep kwam, volgens de statistiekpagina van de omloop van de omloop zou Gerard Spreeuw zelfs nog eerder binnengekomen zijn (om 09:00).

Het lijkt er echter op dat er bij de finish wat administratieve isues zijn "Middelharnis Diekhuisplein" en "Finish - Middelharnis Diekhuisplein" zijn nameijk de mogelijk posten.

(09:53) Dirk is ondertussen in Oude-Tonge aangekomen

Hij spreekt mevrouw 182 aan, Marielle Aarts uit Maastricht, samen met haar man. Ze vind de omloop zwaar, al doet het mooie weer veel goed, dus gaan ze er toch met veel plezier op terugkijken.

Nr. 248 had een dipje maar is blij dat Dirk 'm aansprak. Dirk gaat wisselen dus dit was zijn laatste verslag vandaag.

(09:41) Loper belicht, Martin Jelier

Martin spreekt een andere Martin. Die heeft sinds vannacht de radio aangezet en vind het leuk om mee te luisteren. Hij moet nog ca. 19 km en hoopt rond 1 uur binnen te komen. Hij loopt gemiddeld 6.1 km dus dat moet wel goed gaan. Training doet alles, en hij vind dat hij te weinig heeft getraind, dus dit is niet de maximale snelheid. Maar hij gaat vrolijk verder!

(09:18) Dirk staat nog op de hoek van St. Jaepe

Dirk spreekt nr. 136 Theo van het Geloof uit HIA, die was vorig jaar uitgevallen wegens het weer, maar dit jaar gaat het beter, hij heeft nog 10 uur voor 40 kilometer, dus met zijn gemiddelde snelheid van 4.8 km/uur moet dat geen probleem zijn, en hij heeft toch voor de hele dag betaald. Bij het afscheid van Dirk gaat hij weer harder lopen.

Dirk gaat naar Oude-Tonge, naar de pannekoeken met stroop of wat hartigers, want Dirk is ook al weer een paar uurtjes bezig.

(09:05) Leo staat in Ooltgensplaat

Volgens Martin moet Leo uitkijken voor de zeearenden die plotseling naar beneden komen vliegen, maar Leo heeft ze nog niet gezien.

Leo meldt dat nr. 2 net langs kwam, hij hoort vooral dat het weer veel beter is dan vorig jaar, de lopers hoeven niet opgebeurd te worden, het gaat vanzelf, en het publiek zweept ze op. Leo spreekt spreekt de partner van Nico Gerpot uit Katwijk, hij loopt de omloop voor de 10e keer en loopt bijna alle wandeltochten. Ze heeft de omloop zelf al eens gelopen maar vind 'm veel te zwaar, te veel dijken.

De organisatie was er al om kwart voor zes, de eerste loper om 6 uur.

(08:50) Loper Belicht: Lars Horselenberg geeft op !

Ook tijdens deze 30st omloop volgen we een aantal lopers

in loper belicht.  Dit jaar loopt radio collega Lars Horselenberg

ook mee.  Hij ging voor de derde keer proberen om de 110km uit te 

lopen maar ook dit jaar slaagde hij er niet in.

Helaas moest hij rond 6:15 bij de uitgang slikken opgeven.

(08:45) Uitvallers update

Uitvallers Herkingen:

16 Johan Ros uit Oud-Beijerland

89 Andy Hoskam uit Den Bosch

168 Mark Veenstra uit Delft

 

Uitvallers Hoek van St.Jaepe:

111 Ellis Melissant uit Zierikzee 

86 Janneke Troost Venneman uit Middelharnis

(08:42) Dirk staat op de hoek van St. Jaepe

Nr. 5, Ton Dorrestein, staat wat te eten en ziet er fleurig uit, ondanks dat Dirk het er niet aan ziet, voelt hij toch wel van alles. Gelukkig doen de benen het wel goed! Dit is de 6e keer dat hij de omloop loopt. Hij loopt met een groep van 9 mensen waaronder 6, 14 en ze gaan weer vrolijk verder!

Er staat een klein briesje op de dijken, wat wel lekker zal zijn zodat de temperatuur niet zo erg hoog wordt vandaag.

(08:41) Loper Belicht: Martin Jelier

Rond kwart voor acht hadden we loper belicht Martin Jelier in de uitzending.

Hij liep ongeveer 1 km voor galathese haven en dat is voor hem het moeilijkste

stuk.  Een uurtje eerder zag hij de wereld voor een doedelzak aan maar

nu de ochtendzon te voorschijn komt gaat het weer goed.

Als hij straks in ooltgensplaat is zal hij waarschijnlijk even wat drinken en 

dan gelijk weer door gaan.  De omloop uitlopen is volgens hem een mentale kwestie

en adviseert om toekomstige deelnemers in januari te starten met 10km en dan

iedere maand een 5 km erbij te doen. Echt lange tochten lopen in de voorbereiding

is niet nodig als je maar genoeg km maakt zodat je benen getraind zijn.

Hij verwacht zo rond 1 uur over de finish te komen.

(08:28) Leo in Ooltgensplaat

Ton Korteweg is binnen gekomen, al gaat hij er weer snel vandoor. Martin kwam er achter dat zijn gemiddelde snelheid 6.5 km per uur is, dus hij zal een van de eersten bij de finish zijn.

(06:10) Uitvallers Post uitgang Slikken:

66 Gert Jan Lodder Middelharnis

54 Chantal van der Waal Ridderkerk'

76 Yoeri de Koning Krimpen aan de Ijssel

253 Eugenie Sijahailatua Leerdam

80 Rik Multem Nijmegen

(06:02) Loper Belicht: Martin Jelier

Het was weer tijd om contact op te nemen met Martin Jelier die we dit jaar volgen

in loper belicht. Hij liep op dit moment op een lastig stuk, het schuin aflopende

fietspad richting de Hoek van St Jaepe. Zoals hij al eerder aangaf is het voor

hem moeilijk lopen tijdens de ochtendgloren.  Het tempo is inmiddels ook omlaag

gegaan. Maandag morgen moet hij al vroeg voor zijn werk in Ede zijn en zal

waarschijnlijk met zere voeten een flink stuk moeten rijden.

Hij heeft ongeveer 600 trainingskilometers in de benen die hij voornamelijk op

het eiland heeft afgelegd. Buiten het eiland loopt hij alleen de 7 dorpen tocht

in Tholen. Hij gaat vol goede moed richting oude tonge en ooltgensplaat maar

hij verwacht niet dat hij rond 12 uur de finish zal gaan halen maar hij gaat

de omloop wel uitlopen. Voor het geval hij er door heen zit heeft hij een

zakje zoute drop bij zich. Dat helpt meestal wel.

(05:16) Goede verzorging bij Post Herkingen:

Bij de post herkingen worden de deelnemers goed verzorgt en zijn er broodjes,

melk en karnemelk verkrijgbaar. Ook staat er een verzorgingsteam klaar voor de

lopers.  Verslaggever Renee hanenberg sprak met Ton Roos de voor de tweede keer

actief is bij het verzorgingsteam. Zijn team is altijd heel erg enthousiast om

mee te werken aan de omloop.  Op dit moment hebben ze het erg rustig omdat het 

ideaal wandelweer is. Blaren hebben ze nog niet hoeven prikken en hij geeft

ook aan dat blaren prikken niet het moeilijkste is van hun werk. Ze moeten veel

aandacht besteden aan de verzorging van de geprikte blaren. Gelukkig hebben ze

er nog geen geprikt.

(05:01) Loper Belicht: Lars Horselenberg

Buiten de uitzending om hadden we contact met onze collega Lars Horselenberg

die we dit jaar volgen in het item loper belicht.

Op dit moment gaat het moeizaam met hem en wil zich even goed gaan concentreren

op het lopen. Zo aan het eind van de nacht en aan het begin van de morgen is

het altijd een lastig punt en hoopt daar door heen te komen en als het straks

weer licht word hoopt hij weer op tempo te kunnen gaan lopen.

Op dit moment loopt het niet lekker maar blijft doorgaan.

(04:56) Lopers druppelen binnen bij Post uitgang Slikken

Vorig jaar kwam de regen met bakken naar beneden maar nu is het

gelukkig droog en druppelen de lopers binnen bij post 7 uitgang slikken.

Alle lopers zit er nog fris en fruitig uit aldus verslaggever Dirk 

Heerschap. De lopers worden bij de post verrast met een muzikaal

optreden en gaan daarna onderweg naar post Herkingen.

(04:22) Uitvallers post Ingang Slikken

De eerste uitvaller bij de post ingang Slikken is met start nummer 101 Jelle Verburg uit Dirksland.

Hij heeft helaas moeten besluiten om niet meer verder te gaan.

 

(04:05) Loper belicht: konijnen op het pad van Martin

In loper berlicht de altijd vrolijke Martin Jelier! Hij heeft de helft van de tocht erop zitten. En dan volgt nu, volgens Martin, de moeilijkste helft. Vooral het punt Herkingen - Ooltgensplaat ziet hij als een zware etappe: "daar moet ik ook echt alleen lopen. En er moet niemand langs de lijn staan of meelopen om me aan te moedigen. Het ochtendgloren is zwaar, dat doe ik alleen."

Op het pad waar hij op dat moment loopt, liep lange tijd een konijn voor hem. Dat deed hem dan weer denken aan een film waar Art Garfunkel de muziek voor schreef. Zo had hij wat muziek in zijn hoofd! "Het is hier zo prachtig, met de sterren! En dat konijntje natuurlijk!" aldus Martin.

(03:13) Nieuwe krachten op pad

Er zijn weer nieuwe verslaggevers op pad gegaan! Renee Hanenberg geeft een aantal mooie sfeerverslagen, hij heeft nog niet veel lopers in de buurt. Hij is dan ook in Herkingen, waar de meeste deelnemers nog moeten arriveren. En wie treft hij daar? Rick, de zoon van een van de verkeersregelaars. Hij helpt overigens ook gewoon zelf mee, om de lopers een warm welkom te geven op de post aldaar.

Dirk Heerschap is ook op pad en neemt nog even een kijkje bij de sluitende post Westhoeve. Daar aangekomen kon hij nog net de Braziliaanse Maria zien langskomen... op haar slippers! Jawel, ook deze 30e editie is deze lokaal beroemde dame weer van de partij!

(02:34) Loper belicht, de korte editie

Helaas, het zit erop voor Arnold Jansen. Hij heeft dapper doorgelopen zo lang hij maar kon, maar Jeroen Witte trof hem net bij de Ouddorpse haven. Waar hij, voor de duidelijkheid, zijn startnummer in gaat leveren. Het strand was net te veel voor hem, met de daarbijbehorende blaren. Balen, maar toch fantastisch gedaan Arnold!

(02:31) We sturen 'm nog even door: Jeroen bij de Ouddorpse haven!

Jeroen Witte is in de haven, en loopt even een stukje mee met de lopers. Hup, het viaduct over en dan een onverhard stuk. Hij stuit gelijk op Piet van de Croft, die zijn 225e (!) Kennedymars loopt. 80km, een bijzondere prestatie, keer op keer!

 

(01:55) Loper belicht: Lars krijgt vertrouwde steun

Je moet het maar doen zo midden in de nacht: over het strand lopen tijdens de omloop. Heel erg zwaar, aldus Lars Horselenberg. Hij is dit uur de loper belicht bij Omloopnieuwsradio. "Ik ben een beetje de weg kwijt" zegt hij net. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Gelukkig lopen er nog mensen voor hem, dus weet hij dat íe nog op de juiste route loopt.

En ander goed nieuws voor Lars, want zijn zus Jamy loopt even mee, als mentale steun. "Supercool!" aldus de enthousiaste jongedame! Samen zien ze veel van de nacht, zoals de lichten in de verte van de schepen en de Maasvlakte. Nog 1,7 km te gaan tot post Westhoeve...

(00:59) "De Westhoeve"

Jeroen van Gent is nog steeds aanwezig bij de post Westhoeve, waar heel veel lopers binnenkomen, ze eten iets en brengen hun spullen op orde "lampjes aan het lichaam" en ze doen nieuwe sokken aan.

Jeroen sprak nog kort met een toeschouwer die op haar vader aan het wachten is, qua snelheid zou het zo moeten zijn dat hij ergens over een half uur bij de post Westhoeve aan zal gaan komen. Ze gaan 'm verassen want hij weet niet dat ze op hem wachten.

Hij sprak ook met een andere belangstellende die ook op zijn vader aan het wachten was, ook deze neemt deel aan de volledige 110-kilometerloop.

(00:47) Loper belicht: Martin Jelier

In het item 'loper belicht" is het ondertussen de beurt aan Martin Jelier, hij geeft aan dat voor hem "Dag en Nacht een zijn." Waarom dat is? Hij geeft aan dat er mensen zijn die 1 keer per jaar een feestje organiseren om het eiland rond te lopen en sommige mensen doen daar dan ook aan mee.

Je hebt mensen die een hele nacht op zijn om te vissen. "Wat is gekker? Een hele nacht vissen (...) of sportief bezig zijn om een eiland rond te lopen?". Martin voelt zich goed, maar heeft wel een dipje gehad "Maar dat hoort erbij, (...) en dan zorg je dat allerlei voedingstoffen naar binnen gaan en dan loopt het weer". Martin liep tijdens het gesprek tussen Preekhil en de Ouddorpse haven.

Het zelft nooit geen licht bij zich, men moest door het waterwingebied en daar was het wel heel donker en daar heeft hij het lampje van zijn telefoon gebruikt. Hij loopt het liefst in het donker, hij vind het fijn om de sterren te zien. Loopt het liefst in het donker en loopt het liefst alleen.

Martin zou 'm normaal gesproken gemakkelijk uitlopen, maar voor het zelfde geld staat er ergens een kabouter met een hele grote hamer en dan is het over. Hij heeft een vorige keer wel eens een vergadering gehad en was pas om 18:00 uur op het eiland om dan om zevne uur te beginnen met de omloop, toen is hij in Ooltgensplaat gaan liggen en daarna liep hij toch gewoon weer verder naar de finish.

Vooralsnog is het de planning om ergens begin van de middag de finish te halen.

(00:33) Eerste dame voorbij post Westhoeve

Ondertussen heeft Jeroen Witte ook de eerste vrouw voorbij post Westhoeve zien komen, dat was Wilma Driessen uit Horst.

Jeroen dacht dat ze al weg was maar dat bleek niet het geval te zijn. Op de vraag hoe het ging gaf ze aan: "Het gaat goed", "effe bijkomen hè". "Geen blaren, maar wel het halve strand meegenomen."

(00:19) Druppelsgewijs komen de deelnemers binnen bij Westhoeve

Jeroen Witte is nog steeds bij post Westhoeve, hier druppelen de mensen langszaamhand binnen. Hier is ook Martin Jelier ook al binnengekomen.

Hij sprak ook mer Nico Gerpot uit Leiderdorp die regelmatig dit soort "tochtjes" lopen, we lopen ook langere afstanden. Nico loopt voor de 10e keer, het weer is perfect. Vorig jaar was een van de slechtste die hij gelopen heeft, hij is meer van de hitte "Geef mij maar 40 graden."

Jeroen sprak ook met Ralf Potappel de toekomstige voorzitter van de omloop die meeloopt met Willem-Jan Kom en die dus ook al ervaring opdoet over het organiseren en coördineren van eventualiteiten. Als er iets is dan probeert met dan zo snel mogelijk te corrigeren zodat als er iets mis is met de routeweergave men dat snel kan bijwerken.

(00:13) Post Reddingsbrigade

Jeroen van Gent is ondertussen aangekomen bij de post Reddingsbrigade, waar men de knipperlichten van de reddingsboten aangedaan heeft dus zie je de post van verre aankomen.

Jeroen sprak ook met een deelnemer die voor het eerste de 80-kilometerafstand loopt, hij heeft samen met zijn broer andere afstanden gelopen en hoewel het de bedoeling was om de 110km te lopen is men aan de kennedymars begonnen omdat zijn broer een blessure opgelopen heeft.

Hij sprak ook kort met een deelnemster die aan Nordic walking deed op de vraag hoe het loopt was de reactie "Kan beter", ze loopt samen met iemand anders en ze doen mee met de 110kilometer-tocht en ze loopt voor het eerst mee met de omlooop. De sfeer is heel goed "vooral in Goedereede was het heel erg leuk".

 

(23:59) Update vanaf Westhoeve

Jacco du Pree die eerst vooran loopt komt hier als 5e binnen, hij is ook wat langzamer gaan lopen en omdat de anderen als een groep lopen konden zijn het tempo erin houden.

Het weer is lekker "Het is top", Jacco heeft als doel om zaterdag om 11 uur binnen te zijn.

(23:58) De eerste deelnemers bij post Westhoeve

De eerste deelnemers zijn ondertussen aangekomen bij post 4, dat zijn: Jan 't Mannetje, Eric Wolfert, Jimmy Millard, Michel Verschure.

Jan 't Mannetje geeft aan dat het prima gaat, "beter weer dan vorig jaar". Eric is een tandje lager gaan lopen bij de reddingsbrigade en Jacco die eerst vooraan liep die is ook wat langzamer gaan lopen die is men bij de reddingsbrigade voorbij gelopen. Jeroen begreep dat men rond 23:25 binnen had moeten komen, maar de organisatie is uitgegaan van 34 kilometer en het is 36 km en daarom is men dus wat later bij de post Westhoeve.

Jeroen sprak ook kort met Michel Verschure, een zeer ervaren loper, die aangeeft dat het goed gaat. Hij loopt de omloop voor de tweede keer, vorig jaar wat het nat en nu is het warm "Het is alletwee iets". Verwacht rond een uur op half twaalf binnen te zijn. Twee maanden niks gedaan en dan merk je wel dat je het rustiger aan moet doen. Die anderen willen op een bepaalde tijd binnen zijn maar dat hoeft niet voor Michel. Hij loopt veel, heeft dit jaar zijn doelstelling al gehaald.

(23:46) Prachtig weer in Goedereede

Jeroen van Gent is nog steeds in Goedereede waar hij sprak met een deelneemster aan de Goeree-loop die het dit jaar fantastisch weer vond - veel beter dan vorig jaar. Zij had een roze shirt aan met daar achterop "Ik ha' joekte an m'n rik" en jawel er is wel een op de rug gekrabt.

Verder sprak hij met Leen van Dijk uit Sommelsdijk die in 1998 de gehele omloop gelopen heeft en 'm toen zonder training uitgelopen en twee keer gelopen zonder 'm uitgelopen te hebben en vorig jaar heeft hij -net als dit jaar- de 20-kilometerloop gelopen heeft.

De sfeer zit er goed in, het is reuzegezellig en dat komt natuurlijk ook door het goede weer.

 

(23:43) Westhoeve Ouddorp

Er is nog geen loper binnen bij de post Westhoeve, hoewel dat volgens het schema wel zou moeten gebeuren.

De geur van patat is er wel, de bakken eten staan klaar en er zijn stokjes sate en gewone bami en vegetarische. Het is nu nog wachten op de eerste wandelaar.

(23:37) Loper belicht: Arnold Jansen

Het gaat super, geeft hij aan, hij is net aangekomen op het strand. "Tempo zit er goed in."

Arnold heeft al verschillende ondergronden gehad, maar de dijk van Middelharnis tot Stellendam daar moet je oppassen dat je niet in een gat stapt.

In Goedereede was het erg gezellig, maar hij komt deze keer niet voor de 20 kilometer. Zijn vader en zijn broer die proberen bij elke stop aanwezig te zijn en ze proberen hem te verzorgen.

Arnold geeft aan dat zijn voeten beginnen te branden, dus gaat hij bij Westhoeve zijn sokken wisselen. Dit is wel wat anders dan korfballen.

Op het strand kan hij op hard zand lopen, verder is er weinig te zien over zee. Hij loopt nu met een man of 6 in een groep, als hij alleen loopt dat gaat hij luisteren naar RTV Slogo en "dan  komt het best goed."

(23:26) Gent in Goeree

Jeroen van Gent is nog steeds in Goedereede waar het nog steeds heel gezellig is, hier loopt jong en oud en ook de lopers dwars door elkaar heen. De lopers laten de lampjes aan en dat ziet er leuk uit.

Hij sprak ook nog met een deelnemer die geboren is in 1938 die de 20 kilometer gelopen heeft "mooit weer" "ging goed" zo gaf deze wandelaar aan die de 20 kilometer voor de tweede keer liep.

(23:18) Ouddorp Duin

Jeroen Witte is ondertussen aangekomen bij paal 10 in de buurt, het is nog niet druk maar er wordt leven gemaakt voor 100 man.

Hij ziet hier Jan van der Boogert en Martha Westhoeve voorbijkomen en verder is ook Guide Claeys voorbijgekomen.

Verder zijn er hier diverse mensen die niet voor een deelnemer aan de omloop komen maar voor de gezelligheid naar Ouddorp Duin komen.

(23:12) Jeroen van Gent in Goedereede

Jeroen is ondertussen ook in Goedereede aangekomen waar hij een heel gezellige boel aantreft. Het in hier 1 groot feest. Feestverlichting, muziek en dergelijke.

Hij ziet hier de deelnemers arriveren die aan de Goeree-loop (20 kilometer) deelnemen, "Het weer werkt mee, ten opzichte van vorig jaar is het een verademing om hier te staan." "Het loopt tot op dit moment uitstekend." Zo gaf Arna de Wit van de omloop aan.

"Het ging heel goed" aldus een deelneemster aan de 20 kilometer, zij gaf aan dat 20 kilometer niet veel is t.o.v. de 110 kilometer.

"Het was heerlijk, geweldige sfeer" "Lekker langs zonsondergang langs het Haringvliet lopen" aldus een deelnemer aan de 20-kilometerloop, vorige keer had hij 30 kilometer gedaan maar de 110 zit er niet in.

 

(22:39) Loper berlicht: Lars Horselenberg

Lars is ondertussen bij Goeree aangekomen en hij heeft er zin in om door te lopen, hij loopt voor op schema en het gaat lekker.

Veel mensen hebben een goede stemming, dat was vorig jaar wel anders. Lars geeft aan dat hij niet bang is voor het zand van het strand, want hij heeft familie die bij de post Westhoeve klaar staan met nieuwe schoenen.

Zonder support van opa, oma en ouders had hij er nooit aan begonnen. "Je loopt moederziel alleen en dat is een eind die 110 kilometer". Hij loopt al bijna in Goedereede, hij is benieuwd naar het evenement bij de kaap/Ouddorp Duin - er speelt daar een flakkeese coverband.

(22:35) Jeroen op 't Hood

Jeroen van Gent is ondertussen aangekomen op Goedereede-Havenhoofd waar hij veel toeschouwers zie die lekker bij het vuur zitten te genieten van het weer, het is een heldere nacht. "Het is fantastisch om al die mensen te zien lopen".

De lopers die hier voorbij komen die worden ondertussen "You never walk alone" toegezongen, van de mensen die hier toekijken zijn er sommigen die aangeven volgend jaar de 20-kilometer te gaan lopen, terwijl anderen ook dit niet gaan doen.

(22:20) Vismijn sluit bijna

Jeroen van Gent is nog steeds bij de vismijn waar er veel broodjes gesmeert zijn voor de lopers en belangstellenden, hier zijn nog wel deelnemers aanwezig maar het zijn er niet veel meer - de meeste zijn al verder.

Jeroen sprak hier kort met een deelnemer die voor de eerste keer mee loopt en aaan geeft dat het geweldig loopt to op geden. "Het is pittig", geeft hij aan over het eerste stuk langs het water van het Haringvliet. Gras en stenen en op het eind door de 'duinen' van natuurbehoud heen. Hij gaf aan dat hij de lichten van de auto achter hem wel al zag en dus moesten ze wel tempo blijven houden, maar dat is dus ook gelukt...

(22:12) Gezellig Goeree

Het is gezelligheid ten top in Goedereede, waar veel mensen rond de muziektent staan waar de musici de longen uit hun lijf blazen. Hier is dan ook een splitsing waar de lopers aan de Goeree-loop (2o kilometer) rechtsaf gaan, daar staat Arna de Wit met een bos aan medailles te wachten.

De mensen van de 80 kilometer en de 110 die moeten dan links aanhouden die lopen via het kerkstraatje Goedereede uit richting Westhoeve, maar ze moeten natuurlijk eerst langs Ouddorp duin.

Jeroen zag hier ook Rob van Stuivenberg voorbij die nog 90 kilometer moet lopen voor dat ze bij de finish aankomen.

(21:53) Eerste dame in Goedereede

Marina van Dongen kwam als eerste dame binnen in Goedereede, zij is op sleeptouw genomen door een man die het tempo er goed in hield. Ze had van te voren gezegd "ik ga het rustig aandoen, (...) maar er kwam een man voorbij en toen dacht ik dan pik ik in. Maaar die bleef zeggen kom op bijhouden, ondertussen liepen we 7,3 kilometer en dat heb ik nog nooit gelopen" Vandaar dat ze toch wel buiten adem was. "Voor mij is dat erg hard", qua warmte was het goed te doen - het was mooi om te zien het was prachtig weer om te lopen.

Marina van Dongen is de eerste dame die de prachtige medaille gekregen met het raadhuis van Ooltgensplaat.

Interview met de nieuwe voorzitter

De stichting omloop heeft onlangs een nieuwe hoofdsponsor gevonden en er zijn ook nieuwe bestuursleden die zich willen inzetten voor het voorbestaan van de omloop.

Verslaggever Jeroen Witte sprak met de nieuwe voorzitter Ralph Potappel.

(21:41) Ooltgensplaat in Goedereede

Jeroen is aangekomen in Goedereede, waar hij merkt dat de sfeer er goed in zit. De organisatie staat al klaar met de medailles voor de finish van de Goeree-loop. Op deze medailles staat het raadhuis van Ooltgensplaat, omdat daar de omloop destijds te begonnen. Men vond het mooi om bij deze jubileumeditie het raadhuis op het medaille te zetten.

Jeroen gaf aan dat hij er een foto van maakt om dan op de facebookpagina van RTV Slogo te zetten.

(21:36) Loper belicht: Ben de Neef

Ben loopt net de haven van Stellendam binnen, "Leuk hoop mensen weer"; het weer is fantastisch "Is een lichtjestour geworden, de mensen dragen wat lampjes bij hun" "Geweldig, een fantastische sfeer".

Op de vraag hoe het van het Sas tot de huidige locatie was gaf ben aan dat het vooral grasdijken waren, dan een stuk pad met grind, en dan verharding - de asfalt.  "Verschillende ondergronden (...) ik vind dat zelf prettig lopen".

De lopers rond hem heen zijn lekker bezig, de sfeer zit er goed in. Je ziet het publiek aan de kant staan. Dat geeft je energie, Ben verwacht over een half uur bij de vismijn aanwezig te zijn.

(21:28) Jeroen bij Scheelhoek

Jeroen van Gent ziet verschillende soorten lopers voorbijkomen, de één is een professionele loper die heeft zijn blik gericht op de weg en de andere kijken om zich heen en er zijn er die de sokken in zetten. Het wordt heel sprookjesachtig, want de mensen hebben de lampjes opgedaan.

Jeroen sprak ook met een deelnemer uit Goedereede die de hele omloop 10x gelopen heeft, deze keer loopt hij als eerbetoon aan zijn vrouw in het shirt van Herenveen. Hij loop nu de Goeree-loop voor de 3e keer.

Hij sprak ook nog met een toeschouwer waarvan zijn maatje net voorbij gelopen is, maar hij is nog even blijven kijken naar de andere deelnemers. Heeft zelf wel een 164 kilometer in de bergen gelopen, maar dit is veel gezelliger - dit is echt een feest aan het worden.

(21:16) Appeltjes voor de dorst

Jeroen Witte is nog steeds bij de vismijn waar hij ziet dat de deelnemers een appeltje eten, hier komen ondertussen ook een redelijk aantal deelnemers voorbij. Er is ook veel publiek bij de vismijn, het is er dus een gezellige boel.

(21:13) Uitgang scheelhoek bezien door Jeroen van Gent.

Jeroen ziet gestaag de mensen aankomen lopen, waaronder Jelle Verburg die de 110 kilometer loopt en aangeeft dat het goed gaat. "Het gaat best lukken komt goed" op de vraag of hij het gaat halen, heeft zijn werkschoenen aangedaan - werkt bij een akkerbouwer...

Hij sprak ook met een andere deelnemer die aangaf dat het prachtig weer is, kan niet beter - deze deelnemer hoopt 14:00 binnen te komen.

Pieter-Jan Kom loopt de 110 kilometer en hij geeft aan dat het lekker gaat, hij heeft de omloop al vaker gelopen "Opgeven is geen optie". Waarom de omloop lopen? "Alles bij elkaar eigenlijk" Zijn moeder is er mee begonnen, vader heeft 'wat' in het bestuur gedaan en dan wordt je er mee besmet. Heeft vorig jaar met zijn zoontje gelopen, die baalt dat hij dit jaar niet mee mag lopen.

(21:05) Post Scheelhoek

Jeroen van Gent staat bij de Scheelhoek, daar sprak hij met een deelneemster die het tempo er goed in heeft. "Het gaat super", "Voor mij is het normaal voor jullie is het snel".

Hij sprak ook met een vrouw die 3 mensen heeft die meelopen, een mijnheer die wel snel gaat en een vriendin met een zoontje die wat langzamer gaan. Een man verwacht hier zijn vrouw en dochter en drie kennissen - "iemand moet met water en thee langs de kant staan" was zijn reactie op Jeroen's vraag waarom hij zelf niet meloopt.

Jeroen sprak ook met een vrouw die de omloop een aantal keer gedaan heeft en nu tot Goedereede loopt. "Het weer kan niet beter" gaf zij aan.

(20:56) Loper belicht: Martin Jelier

Martin liep tijdens het gesprek net voor de vismijn, hij loopt nu al weer voor de 14e keer mee (denk hij) - van deze keren is er maar één keer dat hij niet gefinisht is. "Ik heb elk hoekje al 26 keer gezien denk ik".

Het is een evenenement dat het beste bij hem naar boven haalt en je het hele jaar mee bezig bent. "Je gaat je eigen een flink aantal keren tegen komen, het is mijn overwinning om daar overheen te komen". Hij begint in januari wat verder te lopen, heeft dit jaar 550 kilometer gelopen, is niet heel veel - maar ze zitten er wel op. "De laatste twee weken niet en de weken ervoor 2 keer 60 kilometer om te kijken wat mijn voeten doen".

Martin denkt rond 12 uur 's middags binnen te komen, aan het eind van het gesprek geeft Martin aan dat hij vorig jaar de 20 kilometer liep samen met zijn vader die de 80 al gepasseerd is - dat is natuurlijk pas echt een hele prestatie!

(20:49) Eerste deelnemer voorbij de Vismijn

Ondertussen is de eerste deelnemer voorbij de post 'Vismijn' in Stellendam gegaan, Jacco du Pree laat de priktafel 'rechts' liggen, hij heeft wat broodjes gepakt en ging er weer als een haas vandoor.

Eric Wolfert is de tweede deelnemers die voorbij komt, "Gaat prima" "Draait Gemakkelijk" - alles nog op schema.

(20:43) 4400 broodjes

Jeroen Witte is ondertussen aangekomen bij de vismijn, waar nog geen lopers aangekomen zijn. Jeroen verwacht wel dat Jacco du Pree redelijk snel bij de vismijn aan zal komen.

Er komen ondertussen ook steeds meer toeschouwers, die overigens geen gebruik mogen maken van deze broodjes - die zijn voor de wandelaars. Ineke Goedhart heeft de broodjes klaarliggen voor de lopers die de eerste, door de organisatie georganiseerde, pitstop bij de vismijn gaan houden.

(20:24) Loper belicht: Arnold Jansen

Arnold gaf aan het begin van het gesprek aan: "Het gaat lekker", hij was 2-3 kilometer voor de eerste post. "Ik weet niet hoe hard ik loop, maar het voelt goed".

Hij loopt op dit moment op de buitendijk en ziet het zonnetje onder gaan, het is een prachtig zicht hier. Arnold ging vroeger altijd bij zijn vader kijken toen deze de omloop liep. Hij wilde altijd al meedoen, maar vanwege het korfbal is het er nooit eerder van gekomen, dit jaar gestopt met korfballen en nu dus getraint voor de omloop.

Het eerste deel tot Goedereede is een leuke drukte, na Goedereede zal het wel zwaarder zijn. Hij ziet niet op tegen het strand, dit heeft hij 2 keer getraind - dat was dan wel overdag en dit is 's nachts.

Arnold vindt het deel van Oude-Tonge naar Ooltgensplaat een lang stuk, daar ziet hij wel wat tegenop.

Hij denkt rond 14:00 uur in Middelharnis te zijn, maar als het 5 uur 's middags is dan heb ik 'm ook uitgelopen - het is tenslotte de eerste keer.

(20:11) Pitstop overgeslagen

Bij Jeroen stond tijdens het verslag een verzorgen met nieuwe schoenen, omdat de oude schoenen geen zolen meer hebben. De schoenen zijn van een eerdere omloop in de kast gedaan en nu dus niet meer in orde. Deelneemster 2696 geeft echter aan dat de schoenen niet gewisseld hoeven te worden - het parcours bestaat grotendeels uit grasdijken en dus moet het te doen zijn zonder nieuwe schoenen.

Er is overigens niet getraind "dat doen we nooit", maar deze deelneemster hoeft dan ook maar twintig kilometer af te leggen om in Goedereede te mogen eindigen.

(19:59) Loper berlicht: Lars Horselenberg

Van met "Slogo op Stap" maar "Op stap met RTV Slogo"

Lars is al twee keer eerder gestart met de omloop, maar de andere keren gingen desastreus. Hij is 3 jaar terug voor de eerste keer mee gaan lopen maar startte met een achillespeesblessure, en toen viel hij bij Galatheese Haven flauw en was het naar 87 kilometer het einde.

Toen heeft hij een jaartje overgeslagen en vorige jaar is hij dus nog een keer gestart, maar vanwege het minder goede weer heeft hij na 55 kilometer het opgegegeven.

Lars is niet vroeg gaan trainen, wilde eigenlijk de kortere afstand doen, maar kreeg alarmerende berichten dat het wel eens de laatste omloop zou kunnen zijn en is toen alsnog wel gaan trainen om de hele omloop te kunnen lopen. "Hier loop ik".

Rond 22:30 gaan we Lars weer spreken en dan hoopt hij Goedereede in beeld te hebben, hoopt uiterlijk 23:00 uur Goedereede te passeren.

Als het nu lukt dan hoopt hij volgend jaar mee te helpen met het omloopverslag van RTV Slogo.

(19:51) Update vanaf het Dirkslandse Sas

Jacco du Pree kwam als eerste voorbij bij Jeroen op het Sas met bij hem ook nog een twintigtal toeschouwers, verder zag hij ook Martin Jelier voorbijkomen en ook nog Jan 't Mannetje.

Eric Wolfert kwam hier als tweede voorbij, Jeroen was heel benieuwd naar de strijd tussen Jacco, Eric en Jan voor wat betreft de eerste plaats. De eerste dame die voorbijkwam was Marina van Dongen.

(19:43) Jeroen bij het Dirkslandse Sas

Jeroen Witte is ondertussen aangekomen bij het Dirkslandse Sas, hij ziet in de verte al wel de eerste wandelaars naderen maar het zal nog wel een aantal minuten duren voor dat de eerste lopers ook daadwerkelijk bij het Sas komen.

 

(19:28) Loper belicht: Ben de Neef

De eerste loper die aan het woord komt is Ben de Neef, hij is onderweg naar Goedereede en mag daar ook stoppen (ze zijn tenslotten allemaal onderweg naar Goedereede).

Wie is Ben de Neef? "Ben de Neef is gewoon een burger uit Middelharnis en die gaat vanavond gezellig een rondje doen naar Goedereede." Ben heeft al eerder met de omloop meegedaan, pak 'm beet vijftien jaar geleden heeft hij ook met de omloop meegedaan. Toen heeft hij de complete omloop gewandeld, maar voor dit jaar vond hij 20 kilometer meer dan zat.

Hij loopt net "Menheerse" uit, ze lopen lekker door de polder, het zonnetje schijnt "de sfeer is fantastisch", dit zijn ideale loopomstandigheden. Er is een kilometers lang lint van lopers, het is gewoon ideaal. Hij roept veel mensen aan om naar Goedereede te komen.

De omloop van 15 jaar geleden was wel zwaar, hij had toen niet veel getraind en hij zag het toen niet meer zitten - maar hij zag toen iemand die er nog slechter uit zag dan dat Ben zich voelde. Hij vroeg aan deze deelnemer of hij stopte, maar het antwoord was toen dat deze mijnheer doorging en toen is Ben ook doorgegaan.

(19:00) De 30e omloop van Goeree-Overflakkee is weer van start!

En onverwacht voor Jeroen Witte gingen de lopers van de omloop van 2019 van start.

Net voor de omloop kwam verslaggever Jeroen Witte loper Martin Jelier tegen: Hij had niet overdreven veel getraind "Hij had 2x 60 gelopen, en vanaf begin van het jaar ongeveer 500 kilometer "eigenlijk te weinig", maar verwachtte wel rond 12:00 uur binnen te komen. Tot Ouddorp is het rustig aan en daarna begint de omloop pas echt zo gaf Martin aan.

Verder sprak Jeroen kort met Marina van Dongen, die aangaf dat het goed was. Ze staat vooraan en wil voor de grote meute uit lopen.

En onverwacht kwam toen de start: "Daar gaat de brandweerwagen in een keer weg en dan zien we dat een hele boel mensen in een keer vertrekken van onder aan het zandpand bij het Diekhuusplein. (...) en dan worden we toch wel verrast door de start."

"Het is begonnen", de lopers zijn weggeschoten door burgemeester Ada Grootenboer zo sloot Jeroen zijn verslag van de start af.