Persberichten, het laatste nieuws en foto's

(20:00) De Credits

RTV Slogo wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties, groetjes en verzoekjes. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio 2018 mogelijk maakten waren:

Wim de Valk, Daniël Bom, Elbert Keijzer, Tim Hoek, Simon Voortman, Danny Rijkels, Kees Grinwis, Rene Hanenberg, Siem Schutte, Jan van Kleef, John v.d. Heiligenberg, Martin Seepers, Hugo Hoogmoed, Jan van Gurp, Martin Vermeulen, Dirk Heerschap, Maarten de Korte, Cees Poortvliet, Titania Poort, Jeroen Witte, Louis Wagenaar, Leo Troost, Eric IJpelaar en natuurlijk niet te vergeten Edwin van 't Geloof voor het verzorgen van de reclamespots en het OmloopNieuwsRadio 2018 jingle-pakket.

Verder wordt de medewerking van de lopers die bereid waren om in de rubriek 'Loper belicht' aan het woord te zijn heel erg op prijs gesteld, dit jaar waren dat:

Lars Horselenberg, Leonard de Visser, Jacco Arensman, Peter van Groningen en Diana Gelsomino-Lucas

Natuurlijk bedankt het bestuur van de Stichting Lokale Omroep Goeree-Overflakkee en de programma-staf van RTV Slogo de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 29e omloop van Goeree-Overflakkee. Verder bedanken we ook onze televisie-collega's voor het verzorgen van de TV-uitzending.

(19:20) De laatste (55 kilometer), en nu echt?

De man met het rode petje is gevonden, dat is (2037) Roy Beekink uit Grolloo. Dit moet echt de laatste vijfenvijftigkilometerloper die de finish gepasseerd is.

Roy is laat weggegaan bij de start en was onderweg ook nog de weg kwijt, Roy heeft de volledige omloop al 3 keer gelopen en loopt nu een halve omloop. Roy maakte ook nog een opmerking over het weer de afgelopen 24 uur.

(19:15) Update vanaf de finish

Nadat nummer 54 binnengekomen is, was er toch nog een deelnemer die als laatste binnengekomen is dat was overgens wel een deelnemer aan de afstand van 55km. Raymond van Berkel kwam dus rond 19:10 binnen in Middelharnis.

Overgens heeft de organisatie de tijd waarop men binenn moet zijn gesteld op 19:30 het komen de kwartier kunnen er dus nog deelnemers aan één van de tochten zijn die nog binnen zal gaan komen.

(19:03) De laatste deelnemers?

Maria Suares is ondertussen ook de finish gepasseerd, Jeroen ziet hier ook nummer 129 (Sjaak de Ruiter uit Zetten) binnenkomen die is dus ook met de laatste meters bezig. Hij ziet ook een stuk of 5 lopers binnenkomen die strompelend binnenkomen. De regen begint weer merkt Jeroen op, we hebben genoeg gehad en nu begint het toch weer te regen.

Jeroen ziet de lopersin de verte aankomen, waaronder nummer 160 (Jos Bosboom uit Rotterdam). "Het gaat nog wel goed. We zijn blij dat we er klaar mee zijn". Hij ziet ook in de verte nog een aantal loopsters binnenkomen, waaronder Marina Kom uit Leeuwarden. Zij merkt op "Het gaat." op de vraag van Jeroen of het nog gaat.

Hij ziet ook een Sander van Roekel (nummer 54) binenkomen, die is als laatste binnengekomen. Hij werd ondersteund door twee prachtige dames. Met deze deelnemer zouden we aangekomen moeten zijn bij het einde van de 29e omloop van Goeree-Overflakkee.

(18:54) De allerlaatste, maar niet bij de finish...

Rene heeft net de allerlaatste loper voorbij zien lopen. Hij staat net voorbij de jachtwerf. Hier zag hij de deelnemer met nummer 54 (Roekel, van, Snadelaar) voorbijkomen, deze wordt ondersteund door een vriendin en een verzorger maar hij zal het wel gaan halen. Deze loper heeft zwaar moeten lijden, het gaat heel diep voor de lopers die nu nog onderweg zijn.

Ondertussen is het gaan regenen en men hoorde net een donderklap, maar dat kan de lopers niet deren.

(18:50) Voorbij de finish

Martin staat ondertussen niet ver van de finishlijn af, hij ziet dus veel deelnemers met bloemen, medailes en certificaten. Hij zag ook een deelneemster die voor de 25e keer de omloop gelopen heeft. Een ander persoon bij de finish gaf aan dat het een zware tocht geweest is voor de deelnemer waar hij de bloemen voor draagt.

(18:49) 55 kilometer bij de finish

Jeroen Witte probeert binnen te komen bij het diekhuus waar hij nummer 2033 (Angela Brager) tegenkwam. Zij heeft 13 keer de 110 gedaan en nu 2 keer de 55. De 55 kilometer start ook in Middelharnis en dan via Dirksland weer de route van de 110 kilometer.

Ze weet nog niet of ze volgend jaar weer de omloop loopt, maar het is wel de 30e dus misschien wel.

Jeroen merkt ook weer dat het voller en voller komt te staan bij het Diekhuusplein dus lijkt het erop dat het weer een ouderwetse omloop wordt voor wat betreft de belangstelling.

(18:40) Verlate start = verlate finishdeadline

Jeroen geeft aan dat het nog lekker weer is, hij hij net langs de wedstrijdleiding gelopen om te vragen hoe hard de deadline van 19:00 uur is. Hoe laat het exact wordt kon men niet zeggen, maar het wordt niet exact zeven uur. Hoe laat exact het wordt kon men niet zeggen maar Jeroen dacht dat de finish uitgesteld wordt tot ongeveer 19:05. Dat is ook niet gek aangezien men pas 3 over zeven begonnen is met deze wandeltocht.

(18:36) Rene's beschouwing vanaf de advocaatfabriek

Rene staat ondertussen bij de advocaatfabriek waar hij diverse lopers voorbij ziet komen en dan zie je ook een groot verschil in de snelheid van de diverse lopers. Als je dan naar rechts kijkt dan zie je donkere wolken samenspannen.

(18:34) Omloop op teenslippers!

Martin Seepers kwam op het parcours ook weer Maria Suares (die uit Brazilie komt) tegen, de deelneemster die de omloop op teenslippers loopt, zij is daar overigens niet meer alleen in. Er is nog een deelnemer die ook op teenslippers de omloop loopt.

Maria geeft aan dat ze altijd de omloop op teenslippers loopt, als ze met wandelschoenen moet lopen dan kan ze gelijk stoppen. Andere deelnemers hadden last van het weer, natte sokken en schoenen en zij niet. Zij is ook heel blij dat ze op tijd binnen zal gaan zijn, als de planning klopt. De tijd was niet onze vriend gaf ze aan.

Zij heeft een vriendin meegenmen die wel op schoenen loopt en het is voor die vriendin ook de tweede keer. Ze is ook blij dat ze dit keer het Rode Kruis niet nodig gehad heeft. Ze kan lekker lopen 'onvoorstelbaar'. Ze geeft aan dat ze erg moe is, het was een zware nacht niet alleen voor Maria maar ook voor de andere lopers. Ze gaf verder aan "ik denk dat God goed voor ons gezorgd heeft". Het was overigens wel de hele nacht erg koud zo gaf ze als laatste aan.

 

 

(18:19) Verslag vanaf het parcours

Martin is nog steeds aanwezig bij de Oosthavendijk. Hij loopt naast een deelnemer aan de 110-kilometertocht, die aangeeft dat hij een goed gevoel heeft maar ook pijnlijk. Deze loper vertelde verder dat de weersverwachting niet zo erg was als het uiteindelijk geweest is.

Hij sprak ook met een andere deelnemer die nog een half uurtje nodig denkt te hebben, maar dat is nog ruim op tijd. Deze deelnemer liep de omloop voor de 12e keer, is twee keer uitgevallen. Hij heeft weinig keren zo'n natte omloop meegemaakt als dit jaar, als je net droge kleren aan had werd je weer nat door de harde regen. Hij vindt de omloop een uitdaging en opgeven komt niet in zijn woordenboek voor, dan moet het lichamelijk onverantwoord zijn. Sommige soldaten doen dit ook, soms een of twee keer maar er zijn er ook die naar een keer zeggen 'nooit weer'. Je moet ook goed kunnen schakelen en niet te ver vooruit kijken en dus van post naar post dan heb je een doel. Na de omloop gaat'ie lekker in een warm bad en dan lekker eten en vroeg naar bed. Het zit toch wel minsten een dag in je lijf.

(18:08) Het laatste uurtje van de omloop.

Jeroen staat nog steeds net voor de finish en zag dat het een groot verschil was met Goedereede, daar was het een fantastisch feest. Hier net voor de finish is het echter wel heel erg rustig. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het weer dat vanaf gisteravond toch echt wel anders geworden is.

Hij ziet hier ook Henk van der Ka uit Simonshaven kwam net langs en die had dus de laatste meters voor de boeg en Jeroen ging ook weer richting de finish.

(17:56) De laatste berichten vanuit de finish en daaromheen

Verslaggever Jeroen Witte sprak Gerben gedurende de nacht een aantal keer en hij liep de omloop in een veel te snel tempo en dat heeft hij moeten bekopen. Hij at en dronk veel te weinig en kon op een gegeven moment niet meer verder.

Deelnemer Jelle uit Dirksland staat daarentegen op het punt om te finishen.

Verslaggever John staat op een half uur van de finish en geeft aan dat het bijna niet te beschrijven is hoe sommige deelnemers er nu bij lopen na deze monsterlijke tocht. Hij spreekt een mevrouw die voor de zesde keer meedoet en geeft aan dat ze nooit meer mee wlil doen. Ze twijfelf of ze het gaat halen op tijd maar John stelt haar gerust en geeft aan dat ze nog ongeveer een half uur door moet en dus waarschijnlijk op tijd binnen gaat komen

(17:47) Team Kraaijeveld nummer 50 en nummer 75 haalt bijna 10.000 euro op

Nummer 50 en nummer 75: Team Kraaijeveld heeft bijna 10.000 euro opgehaald voor het goede doel. Wat een prestatie. Verslaggever John kwam ze tegen onderweg naar de finish en zij gaan dus zeker op tijd binnenkomen.

Renee Hanenberg is nog steeds in Stad, die staat bij de laatste lopers die achteraan lopen. Het is onbekend wie dit zijn. Raymond van Berkel loopt daar iets voor en we gaan er van uit dat hij het gaat halen. De tijd begint voor hen in ieder geval te dringen.

(17:36) Jacob van der Welle is gefinished en sprak met onze verslaggever

Jeroen Witte staat bij de finish en probeert daar zoveel mogelijk deelnemers voor zijn microfoon te krijgen. Jacob van de Welle uit Dirksland heeft de 110km uitgelopen. Hij lijk heel fris, het zwaarste vond hij de regen. Renee Hanenberg is nog in de buurt van de bezemwagen en is op zoek naar de laatste deelnemer die nog probeert om op tijd binnen te komen. Daar over later meer

(17:28) Loper en vrijwiliger tegelijkertijd: Aron Vroegindewei

De Omloop bestaat uit deelnemers, maar zonder de inzet van de vele vrijwilligers is het onmogelijk om deze tocht te organiseren. Renee sprak met een loper die tevens vrijwilliger is: Aron Vroegindewei Gisteren liep hij de 20km tocht en daarna heeft hij de hele nacht doorgetrokken om zich als vrijwilliger in te zetten voor de organisatie van de Omloop.

(17:21) De laatste loodjes

Verslaggever Martin spreekt dichtbij de finishlocatie deelnemers die bezig zijn aan de laatste loodjes. Nog drie km voor deze deelnemers dus de stemming zit er goed in. Verheugen op het weerzien met de familie en goede verzorging na afloop. Deze deelnemers worden goed aangemoedigd aan de zijlijn. Het zonnetje begint te schijnen en de sfeer is in het algemeen erg positief daar na een zware tocht vol uitdagingen.

(17:13) Deelnemer Lennard Lodder uit Melissant is lichtelijk onderkoelt over de streep gekomen

Lennard Lodder was lichtelijk onderkoelt bij de finish in Middelharnis. Verslagever Jeroen Witte zocht hem op. Het Rode Kruis lapt hem weer op en hij begint weer op temperatuur te komen. Het was de eerste keer dat hij meedeed en dan gelijk de 110 km. Trillend als een rietje is hij binnengekomen. Hij is gestart samen met een groep van vijf deelnemers en van die groep is er eentje afgehaakt. Twee zijn binnen en twee moeten nog binnenkomen. Een knappe prestatie van Lennard uit Melissant!

(16:58) Deelnemer Gerben van Neck is aangekomen bij de post Rode Kruis in het Diekhuus

Het Rode Kruis stroomt langzaamaan vol. O.a. Gerben van Neck uit Middelharnis heeft het ook gehaald. Hij baalde enorm van het weer. Hij ging tijdens de tocht zowel geestelijk als lichamelijk kapot. Hij heeft veel last van balren gehad en wordt lekker gemasseerd bij de Finish. Maandag moet hij gewoon weer werken dus hij moet snel herstellen.

(16:45) Wim Welmer uit Zierikzee heeft 110 km gelopen voor zijn overleden vrouw

Deelnemer Wil Welmer uit Zierikzee stond na de omloop te springen op muziek Normaal. Zijn vrouw is helaas vorig jaar overleden en daarom heeft hij meegedaan aan de Omloop. Zijn vrouw wilde dit graag en daarom kwamen de tranen na afloop.

Hij heeft zich tijdens de tocht vaak afgevraagd waar hij aan begonnen is. Hij loopt in het dagelijks leven heel veel. Hij heeft meer dan 2000 km gelopen ter voorbereiding op de Omloop. Presentarice Titanie Poort gaf aan het verhaal van Wim te hebben gelezen in de krant en veel respect voor hem te hebben.

(16:39) Verslaggever Renee spreekt met deelnemer Joey die helaas moest opgeven

Joey's benen zijn op, hij heeft te veel blaren en hij kan dus niet meer verder. Hij gaat volgend jaar terugkomen en zijn training aanpassen. Hij is een sportman en wil zich volgend jaar revancheren. Renee steekt hem een hart onder de riem en zei dat hij er alle vertrouwen in heeft dat hij de 55 km volgend jaar gaat voltooien.

(16:30) Een massage doet wonderen

Verslaggever Martin Seepers is nog steeds in Stad en heeft de conclusie getrokken dat deelnemen aan de Omloop in veel gevallen een familietraditie is. Hij ging wederom op zoek naar deelnemers op de massagetafgel.

Hij sprak een deelnemer net na de massage en hij gaf een dat hij zich weer helemaal opgeknapt voelde. Hij heeft er weer veel goede moed in. Alhoewel hij vaker deelgenomen heeft aan de kortere afstanden, loopt hij voor de eerste keer de 110 km en hij gaf aan dat hij een slecht jaar heeft uitgekozen om mee te doen.

De reden dat hij moedoet is vooral een familietraditie, het is met de paplepel ingegegoten. De regen is mentaal zwaar maar iedereen die meedoet heeft wel ergens een kronkel. Aldus de deelnemer.

(15:54) Gesprek met Piet Jansen van het Rode Kruis

Jeroen Witte sprak met Piet Jansen van het Rode Kruis. Hij gaf aan dat de kwaliteit van de lopers erg belangrijk is. Hij beter voorbereid hoe minder blessures en gelukkig gaat dat de laatsre jaren steeds beter. Dit jaar waren er wel veel mensen die onderkoelt binnen zijn gekomen op de Rode Kruis post vanwege de regen.

Een hoop deelnemers kwamen binnen met een lichaamstemperatuur van 32 graden. Gelukkig waren de meesten na een half uur alweer hersteld naar 36 graden, dat heeft met de goede conditie van de deelnemers te maken. Ze geven bij het Rode Kruis dan geen advies om te stoppen, dart is dan aan de mensen zelf. Het doel is om zoveel mogelijk mensen de Omloop te laten uitlopen.

Verwachting is dat er nog een kleine 200 deelnemers binnen gaan komen en ze gaan bij het Rode Kruis net zolang door totdat iedereen gepasseerd is.

(15:47) Teenslippers of toch schoenen?

Verslaggever Renee is onderweg naar Middelharnis de Braziliaanse dames op teenslippers tegengekomen. Eentje heeft de slippers al ingeruild voor schoenen maar de andere heeft nog steeds de teenslippers aan. Presentator Cees Portvliet is onder de indruk van die prestatie en kan het zich bijna niet voorstellen. Renee bevindt zich helemaal achteraan bij de bezemwagen dus het wordt voor deze dames hard doorlopen om op tijd binnen te komen. Succes dames!

(15:40) John vd Heiligenberg sprak met Willem Jan Kom van de Omloop-organisatie

Willem-Jan Kom gaf aan dat het een zware omloop is geweest en over de beslissing om het strand over te slaan. Om 20:30 is besloten om de post op het strand af te breken en dat is achteraf een goede beslissing geweest. De lopers hebben dit ook zo ervaren. Het enige dat echt een belemmering is geweest voor de lopers, dat is de vele regen gedurende de nacht.

Echt hele zware blessures zijn er niet geweest, wel een groot aantal afvallers. Voor de organisatie zijn er echter wel erg grote onverwachte uitdagingen onstaan. Het is een enorm groot evenement om te organiseren en wanneer een post uitvalt moet er ook snel geschakeld worden om daar weer een goede oplossing voor te bedenken.

Alle vrijwiligers verdienen een pluim voor hun harde werk zodat alles is toch tijdig is opgelost. Hij gaf tot slot aan dat er voor volgend jaar droog weer is voorspeld.

(15:22) Wim Zoon liep zowel de 20- als de 30- kilometeromloop

Wim Zoon uit Middelharnis heeft ook veel stappen gedaan, die gaat straks ook voor de televisie geinterviewd worden . Hij liep gisteen de 20 en vandaag de 30 km.

Hij heeft eraan gedacht om na de nacht niet meer van start te gaan vanochtend maar hij dacht voornamelijk aan Maarten vd Weijden die de elfstedentocht probeerde te zwemmen en hij dacht: Ik ga niet opgeven en moet mezelf niet aanstellen vanwege het weer. Hij heeft zonder moeite de 30km ook gelopen en gaat vanavond zelfs nog verjaren want zijn kleinzoon is jarig.

(15:15) Verslaggever Martin Seepers staat nog steeds in Stad aan het Haringvliet

Hij loopt mee met een deelnemer die zojuist warm onthaald is daar. Het is de derde keer dat hij meedoet. Waarom drie keer meedoen? Vraagt Martin. Hij doet het vooral voor de traditie, de kick en het verzorgen van de deelnemers vindt hij ook belangrijk. Tot aan Herkingen heeft hij samen met een vriend gelopen maar die was zo getraind dat hij hem daarna niet meer bij kon houden. Hij kijkt vooral uit naar een warme maaltijd en met zijn voetjes in een warm bad te gaan. Hij heeft veel vertrouwen in een goede afloop.

(15:13) Overzicht laatste uitvaller

Hierbij een overzicht van de laatste uitvallers:

Hoek van St. Jaepe: (1)

 • 214 Wageningen, van, Wilbert (M) Nieuwe-Tonge

Kaai Oude Tonge: (3)

 • 151 Alphen, Van, Marielle (V) Nieuwe tonge
 • 236 middendorp, b (M) Sommelsdijk
 • 161 Bechthum, Marinus (M) Middelharnis

Galathese haven: (2)

 • 67 Vries, de, Ronald (M) Rockanje
 • 191 Dorsman, Leon (M) Ooltgensplaat

Ooltgensplaat: (1)

 • 104 Bochove, van, Aart (M) Zuidland

(14:58) Jeroen Witte sprak in Middelharnis met Kees Witte van KIKA

Hij vroeg: Hoeveel heb jij nu al voor KIKA opgehaald? Landelijk worden er miljoenen opgehaald en ook op het eiland Goeree-Overflakkee wordt er enorm veel opgehaald. Zolang hij ambassadeur is, is er ruim 7 ton opgehaald voor dit goede doel. In Middelharnis bij het Diekhuus wordt hard gewerkt om ook tijdens de Omloop veel geld op te halen d.m.v. knuffel verkoop.

In de toekomst zijn er veel plannen zoals 15 september de Bingo in de Staver, een tennistoernooi en op 29 september de Haringvlietloop (waar een stand voor KIKA komt te staan) met verschillende afstanden, 5km en 10 km. Kees gaf aan dat het eiland oranje gekleurd gaat worden omdat er veel aandacht voor KIKA is en iedereen daar erg betrokken bij is. Kinderen horen niet ziek te zijn en dat maakt dit doel zeker de moeite waard om je voor in te zetten. Aldus Kees.

(14:51) Eerste deelneemster van 't eiland is ook binnen

Ondertussen is ook de eerste vrouwelijke deelnemer van het eiland binnengekomen, dat was Martha Westhoeve-Krijger uit Ouddorp die om 14:05 de eindstreep passeerde. Dat betekent dat we nu alle eerste deelnemers/deelneemster, zowel van buiten het eiland als ook inwoners van het eiland, die de eindstreep gepasseerd zijn. Martha is ook de tweede vrouw die de finish gehaald heeft in de omloop van 2018.

Ondertussen zijn er 16 deelnemers gefinisht en is er sprake van 81 uitvallers (er is een uitvalpercentage van 36%) voor de volledige omloop en ook bij de Kennedymars is er sprake van 16 deelnemers die de eindstreep gepasseerd zijn en is er een uitvalpercentage van 27% of wel 7 deelnemers die deze mars hebben moeten staken.

 

(14:48) Verslaggever Martin Seepers staat op de Zeedijk waar de lopers zingend worden onthaald

Hij sprak met een bevriend stel waarvan de man de blaren van de vrouw verzorgt. Zij lopen de 30 km en verslaggever Martin vraagt of ze ooit de 110 km wil lopen. Daar moet ze momenteel niet aan denken want dat is een te grote stap. Het bevriende stel komt uit Rotterdam en helpt elkaar er doorheen. Daarna sprak hij een deelnemer uit de Flevopolder die vindt dat we massaal over moeten stappen op waterstof als vervanger van gas in de huishoudens en daar maakt hij tijdens het lopen reclame voor

(14:28) Estafetteteam aan het woord

John v.d. Heiligen heeft het setje van Martin Seeper overgenomen en kwam toen een estafetteteam tegen "Wij PC. negen". Hij sprak met Wim en Hetty die dus niet de volledige afstand gaan lopen maar wel gezamenlijk 110 kilometer gaan lopen.

Hetty gaf aan dat ze de 110 kilometer echt wel afzien vond. Vorig jaar was Hetty een invaller in een team en heeft toen de nacht gedaan en heeft dit jaar de start tot de nacht opzich genomen en loopt nu met Wim mee. Het is een superevenement zo gaf Hetty aan en ze wilde de organisatie dus ook heel hartelijk bedanken.

 

(14:24) Vanaf de Bommelstee

Rene staat nog steeds bij De Bommelstee, een rustpunt waar de lopers dankbaar gebruik van maken. Vorig jaar stonden ze hier met een tent en was het prachtig weer en dit jaar hebben ze maar besloten om de gymzaal open te stellen.

Rene kijkt richting Ooltgensplaat en ziet langerekt peleton van lopers aankomen die richting Den Bommel komen en denkt dat deze lopers die hier nu lopen het wel gaan halen. Het is onvoorstelbaar weer geweest, net hadden we een zonnetje en nu dreigt het weer regenachtig te worden.

(14:14) Vanuit een (nu nog) zonnig Den Bommel

Ondertussen is onzer verslaggever Rene Hanenberg aangekomen in Den Bommel en daar zijn de weersomstandigheden nogal wisselend, aan de ene kant is het zonnig en aan de andere kant hangen er dreigende regenbuien.

Al met al zijn er hier al weer heel wat lopers voorbijgekomen, en René zag ook diverse lopers aan de omloop voorbijkomen.

(14:11) Ultraloopster doet de omloop

Jeroen sprak kort met de deelnemster die als vrouw als eerste over de eindstreep kwam, dat was dus Jolande Ardon-Fransman, die zelf regelmatig aan hardloopwedstrijden doet. Zij geeft aan dat ze de omloop niet nog een keer gaat lopen, eens maar nooit weer. Ze is zelf namelijk een ultraloopster, dat is 170 kilometer hardlopen en dat doet ze liever dan de 110 kilometer van de omloop.

Wandelen en hardlopen is een heel groot verschil gaf Jolanda aan, het is namelijk een andere beweging en de weersomstandigheden waren ook niet echt ideaal. Ze gaf verder aan dat het haar niet verbaasd has als de omloop even stilgelegd zou worden, dat gebeurt bij een ultraloop ook wel eens namelijk.

Ze liep met 2 vriendinnen en vond het jammer dat die op hebben moeten geven.

 

 

(14:01) Eerste vrouw bij de finish

Ondertussen is ook de eerste vrouw over de eindstreep gekomen, dat was Jolande Ardon-Fransman uit Oostvoorne om 13:55.

Dit jaar is de eerste vrouw die de finish haalt beduidend veel later binnen dan vorig jaar, dat was toen Ankie Leijten uit Vlijmen, zij kwam toen om 11:35 over de finish. Hier zit dus een verchil in van 1 uur en 20 minuten. Dit zal mogelijk mede veroorzaakt zijn door de barre weersomstandigheden van dit jaar.

(13:56) Monstertocht

Jeroen staat nog steeds bij de finish en sprak kort met Piet Bezuijen uit Ouddorp, deze gaf aan dat het qua weer toch wel heel erg regenachtig was. Hij vond het goed dat het strand eruit gehaald is en ook dat de route over de slikken nu over een fietspad gaat, maar dat was vorig jaar ook al zo.

Al met al zijn er nu 10 deelnemers die de eindstreep gepasseerd zijn, waaronder dus ook Piet Bezuijen om 13:51.

(13:53) Verslag vanaf De Plaat

John is niet te stoppen en is dus in de sporthal van Ooltgensplaat aangekomen, en wat ook niet te stoppen is het weer zo gaf hij aan (dan weer regen en dan weer zonneschijn). Hij had gezien dat een deelnemer even onderuitging maar later toch weer doorging. Het is binnen in de hal lekker warm en als je dan naar buitengaat dan valt het toch weer regen als het regent.

Hij sprak daar diverse deelnemers tegen, waaronder deelnemers die hij ook weer de gebroeders Frank tegenkwam die we ook al gesproken hebben bij Galathese Haven. De lopers gaven aan dat ze nog voldoende tijd hebben om op tijd op de finish te komen.

(13:39) Loper belicht: Jacco Arensman

In dit item kwam Jacco aan het woord en had toen net zijn eerste blarenbehandeling achter de rug, verder geen blessures gelukkig. Het material is heel belangrijk om blaren te voorkomen, speciale schoenen en wandelsokken. Hij gaf aan de menig deelnemer aan de omloop met blaren te maken krijgt, voor Jacco viel het ondanks de regen toch nog wel mee.

Hij had geen spijt van de keuze om de blaren door te laten prikken en denkt nu wel de finish te gaan halen, ze hebben met een hele mooie tijd Ooltgensplaat bereikt en hoeven nu dus niet meer verplicht een hoog tempo te lopen en kunnen dus de laatste kilometers met minder loopstress lopen.

Het is over het algemeen droog, maar er komen regelmatig wat waterdruppels naar beneden. Het blijft waarchijnlijk de komende 2 uren droog.

Jacco was van plan om met één vriend de omloop te gaan lopen en toen bleek dat een derde vriend van hun zich als verassing ook ingeschreven had. Dit was een verassing omdat hij dit geheim gehouden had. Ondertussen lopen ze weer met zijn 2-en omdat er toch één van de drie uitgevallen is...

(13:33) Update van de 110 kilometer

Ondertussen zijn er weer 5 deelnemers aan de 110 kilometertocht gefinisht, als inwoner van Goeree-Overflakkee kwam Ton Korteweg uit Ooltgensplaat om 12:55 als 3e over de lijn.

De overige deelnemers die over de eindstreep kwamen waren:

 • Jan Meijer uit Kapelle (12:33)
 • Theo van Mullekom (12:52)
 • Jantinus Meints (13:08)
 • Michel Verschuren (13:08)


Er zijn nog geen vrouwelijke deelnemers de eindstreep gepasseerd, maar ook dat zal de komende uren wel gaan gebeuren natuurlijk.

(12:58) Toeschouwer aan het woord

Verslaggever Martin sprak met een toeschouwer die aan het wachten was op een buurvrouw. Er worden dus soort van eigen steunpunten gegenereerd. Deze deelnemer die zelf regelmatig een marathon loopt stond te wachten op de buurvrouw die dus zelf de omloop loopt. Het is heel erg zwaar gaf deze marathonloper aan, deze had wel een marathon gelopen met vergelijkbare omstandigheden as deze omloop.

"Een paar jaar geleden had je die extreme warmte en dat is ook funest voor het lichaam".

De toeschouwer kent de buurvrouw al heel erg lang en verwacht dat ze er bijna aankomt, maar het was niet zo dat ze al in de uitzending in de uitzending kwam.

(12:39) Loper belicht: Leonard de Visser

In dit item kwam Leonard aan het woord, en hij gaf aan dat het naar omstandigheden redelijk goed ging. "Maar moet af en toe slikken", het is goed weer zeker als je naar vannacht kijkt. Hij heeft een aantal jaar geleden de finish rond zeven uur bereikt en hoopt dit jaar ook weer even voor 7 uur in Middelharnis aan te komen.

Hij had een pet waarop staat "Walk by faith en not by sight" uit de Bijbel (vertaald is dit: "[...] wandelen door geloof, niet door aanschouwen."), maar die heeft hij in de bagage moeten stoppen vanwege de regen. Dat motto geldt natuurlijk ook geestelijk zo gaf hij aan.

(12:31) Van 1 tot vijf-en-twintig keren deelnemen aan de omloop.

Martin Seepers is nog steeds aanwezig bij een zonnig Galathese Haven, de lopers komen hier regelmatig binnen. Martin sprak met een deelnemer aan de afstand van 110 kilometer die voor de eerste keer meedeed en er niet voor getraind heeft.

Hij sprak ook met een deelnemer van het eiland, uit Sommelsdijk (of beter "Sommerdiek"), die voor de 25e keer meedoet aan de omloop - deze deelnemer is de 70 ruim gepasseerd. Het geheim is oefenen voor de omloop en hij loopt ook de vierdaagse en ook hier oefent hij voor. "Wij trainen wel, de eerste omloop hebben we niet voor getraind en gelopen met werkschonen met stalen neuzen. Dat was niet bevallen". Tien, twintig jaar terug liepen er veel meer mee van het eiland, toen telde je als het ware niet mee als je de omloop niet gelopen had. In het begin wat het ongekend, had je een soort van wachtlijst. "Gisteren in Goedereede zijn ze ook kletsnat geregend". "Je merkt zo wanneer er afgezien wordt, dan is het stil". Gewoon eten, "volop bonen en aardappelen daar kom je een eind mee". Hij gaf aan dat hij ook niet houdt van 'vreemd' eten. Over de kleding zei hij: "Goede schoen en goede sokken dat is een pre". En na de finish gaat hij lekkere tomatensoep van eigen teelt eten.

(12:18) Jan's verslag vanaf de finish.

Jan van Gurp staat nog steeds bij Het Diekhuus waar het op dat moment droog was, hij ziet hier heel veel deelnemertjes aan de kinderloop binnenlopen. Zij worden verwelkomt op het podium, het wordt dus steeds gezelliger bij de omloop van Goeree-Overflakkee.

Er staat een behoorlijke menigte mensen te wachten op de deelnemers die binnen gaan komen, maar het zijn vooral de kinderen van de 5km-tocht die nu binnenkomen.

(12:14) Uitvallers...

Martin Seepers sprak kort met Ronald de Vries uit Rockanje die helaas heeft moeten opgeven, het ging niet meer en dus heeft hij moeten besluiten te stoppen. "Elke volgende bui, nee het ging niet meer" - hele week stalend weer geweest en nu dit... Hij had zich wel goed voorbereid, had kennedymarsen gelopen en vorige week nog een vierdaagse. Hij had zich niet echt overdreven voorbereid op dit weer, had bijvoorbeeld geen regenbroek bij zich.

In het begin liep zijn dochter mee en de laatste jaren liep hij alleen, dit zou de laatste grote loop zijn die hij dit jaar ging lopen. Hij gaat onder de douche en dan vlug naar bed. Heeft waarschijnlijk we spierpijn en gaat dus op de bank hangen.

(11:56) Nattig Galathese Haven

John is nog steeds aanwezig bij deze post, alwaar het ondertussen is gaan regenen (een paar minuten geleden was het nog mooi weer) en sprak kort met een aantal deelnemers aan de 110 kilometer. Zo waren er 2 broers (Jordy en Menno Frank) die aan de omloop meededen waarvan de oudste 5 jaar geleden ook al een keer meegelopen heeft. Jordy zei: "Nu dacht ik, ik ga nog een keer meedoen want hij (z'n boer) wil ook meedoen". Ze gaan de eindstreep wel halen zo verwachtte hij. Ze worden goed verzorgt door de ouders die zorgen voor schone kleren, zodat ze altijd droge kleding hebben.

Menno liep de omloop voor de eerste keer en liep 'm met een goed temp "Nu gaan we 'm uitlopen ook" zo besloot hij. Ze lopen nu samen met een vriend en "We gaan hem uitlopen met zijn 3-en".

John sprak ook met de vader van deze twee broers die zelf in het verleden ook een keer of zeven de omloop gelopen heeft, hij vindt het knap wat zijn kinderen gepresteerd hebben want deze omloop was qua weer toch wel heel erg heftig. "Dit is wel heel bijzonder", zei hij over het weer. "Ik vind het knap van ze, ze zitten nog steeds in de race en we gaan er vanuit dat ze de eindstrep halen". Hij is van plan om een volgende keer de omloop nog een keer te lopen samen met de kids, mogelijk is dat al volgend jaar als de 30e omloop georganiseerd zal gaan worden.

 

(11:45) "Brons" vanaf voor het Diekhuis

Jan van Gurp sprak met de deelnemer aan de volledige omloop die als derde de eindstreep gepasseerd heeft, dat is Nick Eckhardt uit Den Bommel die al vanaf zijn tiende op 't Eiland woont. Hij vond het een mooie tocht met mooie weersomstandigheden het ging goed te keer met de bliksem op Ouddorp.

"Nu gaat het weer, als je binnen bent gekomen dan is het snel weer van je af". "Ik train 1 keer per jaar, dit is vandaag voor volgend jaar." "Op het laatste moment dan geven we ons op". Dit is de vierde keer dat hij deelneemt en dit is dus ook de beste prestatie die hij neergezet heeft. Nick Eckhardt had zich pas gisteren ingeschreven en had dus wel een medaille maar geen certificaat.

Jan van Gurp sprak ook kort met de oom van Nick die na 50 kilometer heeft moeten geven, vanwege onderkoeling. Er zijn een heleboel lopers en loopsters uit de omloop gehaald vanwege onderkoeling. Het was zijn 4e omloop en heeft de voorgande drie wel uitgelopen maar heeft dus deze keer de eindstreep niet op de juiste manier bereikt.

(11:31) Loper belicht: Jacco Arensman

In het onderdeel Loper Belicht was het de beurt aan Jacco om ons te laten weten hoe hij de omloop ervaart.

Het gaat nog redelijk goed, maar de moeheid begint wel toe te slaan. Het is waarschijnlijk een optelsom, een nachtje overslaan en het onregelmatig eten en drinken maakt het een pittige tocht

Momenteel is het droog, net wel een klein buitje gehad maar de buienintensiteit neemt af. Ze waren met z'n drien begonnen, helaas heeft één van zijn vrienden in Melissant af moeten haken vanwege een blessure.

Hij wordt opgewacht door z'n ouders, en zijn vriendin en wat vrienden en de loper die afgevallen is met zijn ouders. Hij zit zo rond de 80 kilometer en moet dus nog ruim 25 kilometer voor dat hij in Middelharnis is en op een gegeven moment ga je het van punt naar punt bekijken.

(11:25) Een droge Galathese Haven

John v.d. Heiligenberg heeft het stokje van Martin Seepers overgenomen, want Martin is wel moe van het meelopen namelijk.

Hij kon ons ook mededelen dat het droge geworden is bij de post Galathese Haven en hij staat ook nog uit de wind vanwege de opstelling van de post.

Het is hier eigenlijk te warm zo gaf één van de deelnemers (Ton Wiessenhan) aan die de 110 kilometer loopt.Maar we hebben wel flink regen gehad", "De schapendijken (...), dat was echt een pittig stukje" zo gaf hij aan. Ton doet het voor de eerste keer en gaf aan dat het (behalve het weer) goed te doen was. " In het verleden heeft hij al wel de 30- en 80-kilomterafstanden gelopen en gaat nu voor de volldige omloop.

"Het is zwaar, maar we gaan het afmaken", aldus ton die toch wel besmet is met het loopvirus. "We wandelen veel" zo gaf hij aan, hij loopt ook de vierdaags en andere lange wandeltochten. De omloop is wel de langste afstand die hij gelopen heeft.

 

(11:17) Jan spreekt kort met de man die als eerste over de finish gekomen is.

Erik was dus als eerste binnen en hij gaf aan dat deze tocht wel heel erg zwaar was, hij gaf aan dat de vrijwilligers ook meehielpen in het aanhouden van het tempo. Zijn tempo was gemiddeld 6.7 km/uur. Hij heeft vorig jaar voor het eerst met de omloop meegedaan, toen woonde hij nog in Dirksland. Hij had wel last van pijntjes bijvoorbeeld in de knieholt, maar van de voeten had hij geen last (wel blaren misschien maar verder niets). Hij gaat eerst nog familie bezoeken en dan naar huis en lekker gaan slapen.

Als tweede kwam dus Jan 't Mannetje uit Ouddorp over de finish, die aangaf dat hij lekker gelopen heeft "Het was beestenweer afgelopen nacht" "Niet normaal meer" "Drie keer van kleren moeten verwisselen" en "Het was echt waanzinnig". Het ging best lekker op het eind, de eerste ging te hard zeker aan het begin maar aan het einde heb ik 'm toch wel ingelopen - het had niet drie kilometer langer moeten duren dan had Jan 'm misschien wel ingehaald.

Jan Van Gurp geeft aan dat het pijpenstelen regent in Middelharnis, zo zag hij dat de mensen van de stand van KiKa het een en ander af aan het dekken zijn.

(11:04) Finishlijn (110 km)

De eerste deelnemer aan de volledige omloop is binnen, dat is Erik Daalder uit Almere, ondanks de mindere weersomstandigheden van afgelopen nacht is het hem gelukt om om 11:01 de eindstreep te passeren.

Vorig jaar kwam hij ook al als eerste binnen, toen was hij pas om 11:15 binnen en liep toen samen met Edwin van Meerendonk als eerste over de eindstreep.

De eerste deelnemer van Goeree-Overflakkee was Jan't Mannetje uit Ouddorp die om 11:08 de eindstreep gepasseerd heeft, hij was als tweede binnen.

(10:48) Buiten adem

Martin is onderweg en loopt mee met de lopers en is dus snel buiten adem. Hij liep onder andere kort mee met  lopers die de 55 kilometer lopen (afkomstig van het Eiland maar verhuisd naar Dordt), zij hebben vorige jaar de 110 geprobeerd maar dat lukte niet. Ze hadden zich ook niet voorbereid "Gewoon Lopen" dat is het devies, en het is tot op heden nog wel vol te houden. Martin sprak ook met de verloofde van de andere deelnemer die wel voor de eerste keer de omloop (van 55 km) meeloopt.

 

 

(10:44) Finishlijn (80km)

De eerste deelnemers hebben alweer rond 10:05 geleden de eindstreep gepasserd, dat waren allen deelnemers aan de Kennedymars (afstand van 80 kilometer). De eerste was Archie Staal uit Burgh-Haamstede. Nummers 2 en 3 waren Sonja Schrader en Benny Borgt.

Volgens de Omloop Live-pagina zijn er nog geen deelnemers aan de volledige omloop die de eindstreep gepasseerd zijn.

(10:23) Martin's eerste verslag vanaf St. Jaepe

Deze post gaat over ongever 20 minuten sluiten en hij sprak kort met een deelnemer die slechts de 55 kilometer loopt en aangaf dat het tot op heden nat en koud is. Ze waren slecht voorbereid en hadden wel voldoende droge sokken bij zich, ze hebben mogelijk nog 9 uur voor de boeg afhankelijk hoe snel men loopt. Zijn loopmaatje vond het een goed idee om mee te doen en die wilde eigenlijk eerst de 110 kilometer lopen.

Deze gaf aan dat het een uitdaging was, en zei dat ze al wel even in training zijn "Prachtig om hier te lopen, mooie natuur". Wandelen van deze aftand doen ze voor de eerste keer maar ze hebben al wel regelmatig de avondvierdaags gelopen.

(10:17) Een update vanaf Oude-Tonge

Leo is nog steeds aanwezig in Oude-Tonge alwaar hij sprak met een deelnemer die hard nodig weer droge kleding aan moest trekken. Het regende pijpenstelen in de weg richting Oude-Tonge.

Deelnemer 105 (Henk van der Kaa ) geeft aan dat het ondanks de nattigheid helemaal niet tegenvalt, "zoals het er nu naar uit ziet gaan we de eindstreep halen." (Tenzij er een spierblessure komt zo vulde hij wel aan). Hij is drie jaar geleden met de 30 kilometer begonnen en heeft vorig jaar de 50 kilometer gewandeld en hij doet dit jaar de afstand van 110 kilometer. "Mijn maat gaf aan dat we 'm volgend jaar twee jaar gaan lopen", zo grapte hij.

Leo sprak ook met Heleen (nummer 40) die het wel koud heeft en lekker opwarmt "onder de warmtelamp", ze heeft niet veel speciaal getraind voor de omloop maar hoopt de finish wel te halen. Ze doet wel aan hardlopen en loopt regelmatig een eindje bij het uitlaten van de hond.

 

(09:51) Knipper-de-knipper-de-knip

Leo is nog steeds in Oude-Tonge aanwezig, waar hij zag dat er hier ook kaartjes van de deelnemers geknipt werden. De deelnemers die nog niet helemaal wakker zijn schrikken dan wakker zo gaf Leo aan.

Hij sprak ook met Ronaled de Vries uit Rockanje die aangaf dat hij wel een beetje moe was, maar dat het voor de rest wel gaat. Hij heeft een mooie vuilniszak gekregen van de organisatie ter bescherming tegen de regen.

Leo sprak ook met een andere deelnemer die ondanks de regen heel erg geniet van de omloop, hij gaf ook aan dat hij al 40 jaar wandeld en dus al heel veel regen meegemaakt heeft, maar ook veel hete dagen. Volgsn hem is het geheim om voldoende te trainen, dus niet alleen de 20 en 30 kilometer maar ook een aantal keer de 50 en de 80 kilometer. Bij hem was het ook niet in een keer gekomen. "Aan het weer kunnen wij gelukkig niets doen, ik had het ook liever droog gehad", hij verwachtte overigens wel de omloop uit te gaan lopen.

(09:41) Loperbelicht: Leonard de Visser

Leonard loopt tussen de hoek van St. Jaepe en Oude-Tonge waar het best wel regenachtig is, hij loopt nu langs de buitendijk richting Oude-Tonge. Leonard denkt zo rond 18:00 binnen te zijn als het niet te veel tegenzit.

Dit is inmiddels al weer de derde keer dat hij de omloop loopt en hij gaf aan dat het eigenlijk regenachtig was vanaf 11 uur, maar gelukkig heeft hij wel de wind in de rug dus dat is wel prettig eigenlijk.

(09:21) Leo's verslag vanout Oude-Tonge

Er komen nog steeds lopers in de warme tent waar Leo staat, hij sprak met dhr. Van Beek die aangaf dat het tot nu toe wel goed gaat. "Zat regen gehad ja". Ook sprak hij met Robert de Jong, die aangaf dat het goed ging en nog steeds goed gaat. Geen klachten, maar wel af en toe een pijnte - dit even wegwerken en dan komt alles in orde.

Leo sprak ook met een andere wandelaar die lekker zat te genieten van de soep en hij zit nog op schema om zo rond 16:00 uur de finishlijn te passeren. Men heeft genoeg regen gehad zo gaf deze deelnemer aan die de omloop al voor de 17e keer gelopen heeft.

(09:17) Vanaf een koud St. Jaepe

Dirk staat nog steeds bij de Hoek van St. Jaepe, hier komen nog steeds regelmatig lopers voorbij en spreekt er af en toe een paar. hij merkt dat ze er nog steeds zo vol mogelijk voor gaan. De motivatie lijdt er echt niet onder met dit weer.

De meeste deelnemers hebben regenkleding (regencapes, regenpakken en dergelijke) aan en sommige hebben een zak over zich heengetrokken om droog te blijven, een enkeling heeft geen bescherming tegen de regen en is dan heel erg doorweekt en trotseert dus op deze manier gewoon de regen en de kou en dit moeten het wel koud hebben want Dirk merkt ook dat het koud is met dit weer.

De meeste lopers zien er frapant genoeg heel erg fris uit, een deelnemer gaf aan dat er veel zuurstof in de lucht zit met de wind en de regen. Dus is het dus heel erg mooi loopweer.

Ze lopen natuurlijk al vanaf Herkingen boven over de dijk heen en ze krijgen dus de volle mep qua wind en regen, dan ga je onder het tunneltje door en dan weer over de dijk en pas bij Oude-Tonge kom je een beetje in de beschutting terecht.

Dirk sprak met een drietal deelnemers, die net een jaar in Goedereede wonen, die het goed naar hun zin hadden. Ze gaven aan dat het als ware gelijk de doop is met dit weer. Zij hadden het heel erg goed naar hun zin en vonden het heel erg goed geregeld qua organisatie.

(08:45) Televisie-uitzending

Vanwege de weersomstandigheden is de start van de uitzending van de TV-uitzending uitgesteld naar ongeveer 09:00 a 09:30. In de tussentijd kunt u natuurlijk uiteraard luisteren naar de readio en de omloop online volgen via de speciale omloopwebstek.

(08:35) Loper belicht: Jacco Arensman

Jacco gaf aan dat het een hele zware nacht is vanwege de buien, het is hier gelukkig nu droog en het begint op te klaren zo gaf hij aan. Ondanks dat hij droge sokken aangedaan heeft zijn deze nu toch weer nat en hij heeft nog één paar en bewaart deze voor droog weer. Hij is net de Hoek van St. Jaepe voorbijgelopen en loopt nu richting Oude-Tonge.

Het is Jacco's derde keer en ten opzichte van de vorige twee omlopen was deze wel heel erg zwaar. Voorgaande keren hebben we ook regen gehad, maar nooit zo erg als deze keer. Hij zal ook heel blij zijn als hij de finish zal gaan halen.

Hij vond het een terechte beslissing om niet over het strand te gaan, zeker als je bedenkt dat er toen sprake was van flinke onweersbuien. Het stuk vanaf Ouddorp (Post Westhoeve) toen er onweersbuien direct over kwamen dan realiseer je toch wel dat je kwetsbaar bent en dan wil je toch weer vlug naar een veiligere plaats (bijvoorbeeld een post van de Omloop).

(08:26) Lekker warm onderweg...

Leo is ondertussen aangekomen in Oude-Tonge en de plaatst waar hij staat is het net zo warm als in de studio, men staat namelijk in een tentje met een lekkere kachel. Mensen die vanuit de regenbuien aankomen gaan lekker bij deze kachel staan en worden zo redelijk snel droog.

De koffie staat klaar en men kan hier dus lekker rustig even bij komen en daarna de overige kilometers kan gaan lopen. Leo sprak met een uitvaller uit Capelle a.d. IJssel die bij deze post staat te wachten op zijn zoon Joost Schellaars die in elk geval in Herkingen geweest en hopelijk onderweg is naar Oude-Tonge.

(07:58) Verslag vanaf de Hoek van Dirk.

Dirk heeft gesproken met de man die geinterviewd is door René en gefilmd is door de filmploeg, hij loopt zel de Kennedymars en gaf aan dat hij z'n petje af neemt voor de mensen die de 110 kilometer lopen. Deze deelnemer zat er in Herkingen bijna helemaal weer doorheen en had toen zelfs een soort van warmteschild om. Toen zag hij er naar uit dat hij geen honder meter meet zou halen "Het is zwaar" zij hij toen.

Hij is toch weer gaan lopen en hobbelt een beetje achter de vrouw aan die 'm op sleeptouw heeft en een beetje de voortrekker is.

 

(07:49) Lieve medelopers in Herkingen

Leo is nog steeds in Herkingen aanwezig, waar hij sprak met een aantal deelnemers die niet hopen dat ze als laatste binnen zijn, omdat ze zo goed hun best doen. En andere deelnemer sprak "Nee, ik ben niet de laatste (...) anders ren ik er een paar uit zo.". Het was intens en heel erg zwaar, "ik heb wel eens een kustmarathon gelopen en ik zou het bijna makkie vindenvergeleken met dit (...) Er komt geen eind aan.". Wat opwarmen met soep, koffie en daarna kunnen we weer.

Hij sprak ook met een Michelle die met deze twee deelnemers meeliep en zij geeft aan dat ze rekening houden met haar snelheid. "Patrick is heel lief, heel geduldig (...) hij kan veel sneller maar hij houdt heel goed rekening met me." "Ik heb het helemaal getroffen, als ik maar de finish haal binnen de tijd". Ze gaan hand in hand proberen de finish te halen.

(07:38) Dirk's omloopupdate

Dirk geeft aan het het mondjesmaat doordruppelt qua lopers, er zijn er net een stuk of zeven voorbijgekomen. Hier zat ook Martha Westhoeve bij die nog wat mopperde over de post in Herkingen. Daar was het namelijk erg koud en bij de hoek van de verzorging was het al snel een graad of 6 warmer, dus gingen veel mensen zitten bij de hoek van de EHBO. Martha gaf aan dat het wat prettiger binnen zou zijn als ze wat deuren dicht deden en andere deuren opendeden dan was het een stuk lekkerder.

Mensen willen zich natuurlijk omkleden en als het dan wat warmer is dan is dat natuurlijk een stuk behagelijker als het een stukje warmer is.

(07:30) Lopers geven het op en samen uit...

Leo sprak met Lars Horselenberg die we ook regelmatig in Loper Belicht aan het woordt gehad hebben, Lars gaf aan dat hij op moest geven want het gaat echt niet meer. "Het lukt niet meer, de regen het is te erg" "Ik heb alles gegeven, het is op". Bij de Ouddorpse Haven sprak Leo ook nog even met Lars, en toen kon hij nog wel voldoende krachten opbrengen om verder te gaan en nu bij Herkingen moet Lars echt opgeven.

Leo wildeo ook nog met een andere loper spreken, maat die werd emotioneel en het werd dus te moeilijk. De andere deelnemer die Leo zag was de chauffeur en schoonvader van deze deelnemer, Albert Tahaparij die van Zuidmolukse afkomst is, die wel fit genoeg was voor een kort interview. Zijn conditie was nog uitstekend, maar omdat zijn medeloper op moest geven geeft hij ook op, hij moet namelijk rijden en gaat dus met zijn schoonzoon terug. Albert gaf aan dat hij eigenlijk alleen de omloop als een langeafstandstocht loopt, en hij vindt de omloop de mooiste tocht die er is. "Ik loop hier met veel plezier". "Dit is wel heel erg", gaf hij verder aan over de regen die vanaf gisteravond continue naar beneden kwam.

(07:12) Vanaf een grijze Hoek van St. Jaepe

Dirk geeft aan dat er ongeveer 15 lopers bij de Hoek van St. Jaepe voorbij gekomen zijn, ze pakken snel wat fruit en wat te drinken en lopen daarna snel door, dit staat overigens niet onder een overkapping dus gek is het niet dat men doorloopt.. Dirk merkt dat de lopers nog steeds gemotiveerd zijn en ziet hier op dit moment geen strompelende mensen.

De lopers zien er volmoedig uit en als Dirk ze aanspreekt, dan halen ze de schouders op en gaan gewoon weer verder. Als je blijft zitten dan zak je ook in, dan worden je spieren koud en ga je het zeker niet halen. De deelnemers die nu hier voorbijkomen die hebben het tempo er goed in, maar dat is niet gek natuurlijk.

(06:58) Leo's omloopverslag

Leo zag dat de lopers lekker aan de soep zaten bij , hij kwam hier Ramon Komrui uit Sommelsdijk tegen die de omloop voor de tweede keer loopt en aangaf dat het dit jaar wel veel erger was dan vorig jaar qua regen en dergelijke.

Hij sprak ook met Kees Arensman die een coach is van een tweetal deelnemers, hij gaf aan dat de lopers het goed doen qua omstandigheden "Het zijn echt Kanjers". Kees heeft zelf de omloop meerdere malen gelopen, heeft bijvoorbeeld de omloop met heel erge hitte gelopen maar dit is nog erger. Je "moet de knop gewoon omzetten en doorgaan".

(06:54) Wisseling van de wacht bij De Hoek van St. Jaepe

Dirk Heerschap heeft het stokje overgenomen van Rene Hanenberg en geeft aan dat het bij de Hoek van St. Jaepe nog steeds erg nat is en verteld daarmee niks nieuws. Hij heeft veel lopers gezien die aan het afhaken zijn bij Herkingen ze zijn tot op het bot doorweekt en hebben het daarom erg koud.

Het is te hopen dat het weer later vandaag toch nog wel beter zal gaan worden, zo gaf Dirk aan. Hoe de lopers het ervaren kon hij nog niet aangeven, want hij heeft nog geen lopers voorbij zien komen.

(06:42) Loper belicht: Lars Horselenberg: "De hel van 2018"

Tijd voor Loper belicht, met deze keer Lars Horselenberg. We treffen onze loper in een iets mindere staat, hij heeft het zwaar. Hij en andere lopers noemen de Omloop dit jaar gekscherend "De hel van 2018", en geef hem eens ongelijk. Op richting Herkingen voor Lars, en op de vraag van Daniël of hij 'm uit gaat lopen komt het antwoord: "We zien hoe ver we komen." Wij hebben in ieder geval alle vertrouwen in Lars! 

(06:19) Emotionele loopster bij Leo Troost

Met de huidige weersomstandigheden vallen er meer lopers uit dan gewoonlijk tijdens de Omloop van Goeree-Overflakkee. Leo Troost staat op dit moment in Herkingen, waar hij een zeer emotionele loopster aantreft; ze kan niet meer, en de tranen verschijnen. Maar niks om je voor te schamen, het is dit jaar een beremoeilijke loop. Ook Renee Hanenberg spreekt vermoeide lopers, sommigen die de handdoek in de ring gooien. Gelukkig zijn de meesten op een rustplaats aangekomen en kunnen aansterken met een kopje soep of thee. En dan -hup- weer verder, of soms naar huis.

(06:09) Loper belicht: Peter van Groningen

Het is makkelijk praten vanuit een droge studio, maar je zou maar de Omloop van 2018 lopen dit jaar: regen, hagel en onweer. Iemand die zich niet uit het veld laat slaan is loper Peter van Groningen. Hij vertelde in Loper belicht dat hij samen met zijn vrienden lekker door aan het stappen is. Zwaar? Zeker. Maar hij blijft goede hoop houden dat hij de loop kan volbrengen. Iedere stap dichter bij de finish!

(04:48) Loper belicht: Jacco Arensman

Wat een held, en wat een goede moed: Jacco Arensman (startnummer 147), een van de lopers waar we bij Omloopnieuwsradio mee in contact staan, heeft er nog steeds zin in! Bij presentator Daniël vertelde hij dat het bij de Slikken wel even moeilijk en vooral soppig was, maar nu kan hij weer even vooruit. Helemaal omdat de vrienden waar hij samen mee loopt, elkaar goed ondersteunen. En mooi detail: hij is pas toe aan zijn tweede paar sokken! Een zonnig bericht, zo in een regenachtige omloop-nacht!

(04:37) Renee en Leo bij een welkome stop

Verslaggevers Renee Hanenberg en Leo Troost zijn aangekomen in Herkingen, waar de lopers een welkome rustplaats te wachten staat. Met al vele kilometers in de voeten kan een kopje soep of een banaan er wel in. Toch, als we Renee en Leo mogen geloven, hangen 'de kopjes' nog zeer zeker niet! Ook al is het verschrikkelijk slecht weer, de lopers houden vol. 

 

(04:09) Loperbelicht: Leonard de Visser

Voor de tweede keer hadden we in het item Loper Belicht een gesprek met Leonard de Visser.

Hij loopt op dit moment op het fietspad richting de slikken van Flakkee. Het gaat goed met hem maar het weer is bar en boos.   Hij heeft zich niet laten verzorgen bij post Westhoeve.  Hij wil niet te lang blijven wachten op de posten en het tempo er in houden.  Hij probeert herkingen te bereiken met nog redelijke droge sokken en daar wil hij ze gaan wisselen. Effe snel een hapje eten en daarna snel weer verder.

(04:05) Uitvallers post Ouddorpse Haven

Dit zijn de uitvallers bij post Ouddorp.

 

92 Aart, Van, Willy (V) HOOGVLIET ROTTERDAM

224 Visser, Mischa (M) vlaardingen

68 Staveren, van, Rens (M) Rotterdam

134 Ros, Calvin (M) Oud-Beijerland

58 Willemse, Lenie (V) Dirksland

36 Ros, Johan (M) Oud-Beijerland

34 Willemse, Jeroen (M) Pijnacker

25 Huibrechtse, Vivienne (V) Goes

(04:03) Vader en Zoon Ros vallen uit.

Ook bij de post ouddorpse haven zijn er door de slechte weersomstandig heden dit jaar vele uitvallers te melden.

Verslaggever Leo Troost sprak met zoon Calvin Ros (134) en vader Johan Ros (36).  Johan Ros heeft al 8x deelgenomen aan de omloop maar de laatste keer was in 2008.  Zijn zoon Calvin Ros is onvoorbereid aan de omloop begonnen en het is nu mooi geweest.

Ze stoppen er beiden mee.

(03:29) Loperbelicht Lars Horselenberg

Deze keer is het verslaggever Leo Troost die in het item loper belicht spreekt met Lars Horselenberg. Hij heeft zijn telefoon aan zijn vader gegeven dus was deze keer niet bereikbaar voor de studio.

Bij de ouddorpse haven werd hij opgevangen door zijn vader en door onze verslaggever.  Hij zit er op dat moment helemaal doorheen.  Bij de reddingsbrigade heeft hij al een blaar laten prikken en hij wil op dit moment niet weten of hij er nog meer heeft. Hij twijfelt eraan of hij door zal gaan.  Zonder de steun van zijn familie had niet zo ver kunnen komen.  hij word ondersteund door zijn vader. 

Hij laat zich nu verzorgen door zijn vader en probeert dan om de tocht te vervolgen.

(03:03) Veel uitvaller post westhoeve

Verslaggever Renee Hanenberg melde vanaf post Westhoeve al dat er veel deelnemers waren die last hadden van onderkoelings verschijnselen.  Bij deze post zijn er inmiddels al 13 deelnemers uitgevallen.

231 schwendinger, isolde (V) Sommelsdijk

41 Buuren, van, Leendert (M) ROTTERDAM

63 Konstapel, Patrick (M) Hellevoetsluis

189 Knops, Joost (M) Oude-Tonge

217 Kerp, Piet (M) Fijnaart

2 Landwehr, Christopher (M) Kevelaer

107 Knops, Arie (M) Oude-Tonge

207 Regenspurg, Nathalie (V) Sommelsdijk

208 Kalle, Denise (V) Sommelsdijk

155 Taale, Rick (M) Middelharnis

3 Dirker, H.M. (M) Rotterdam

218 Plas, van der, Jan (M) Lekkerkerk

112 Geloof, Van 't, A.t (M) Hendrik Ido ambacht

(02:47) 2e deelnemer op slippers

Maria Soares was de 1e deelnemer die de omloop volbracht op teenslippers maar inmiddels zijn er meer mensen die dit gaan proberen.  Verslaggever Leo Troost sprak een meneer die dit jaar de omloop voor het eerst loop op teenslippers net als Maria Soares.  Het bevalt hem prima en de slippers hebben het grote voorbeeld dat hij alleen natte voeten heeft en geen natte sokken.

Ook Leen Wielhouwer is inmiddels aangekomen op de ouddorpse haven.  Hij was blij dat hij niet over het strand moest wandelen en hij heeft vanaf goedereede alleen maar hondeweer gehad.  Hij loopt de omloop voor de 25e keer en heeft alleen weersomstandigheden meegemaakt maar zo extreem veel regen in zeer korte tijd kon hij zich niet herinneren.  Het is afzien deze omloop maar hij verwacht de tocht wel te kunnen volbrengen.

(02:19) Rustige omstandigheden Ouddorpse Haven

Bij de grote posten Vismijn en Westhoeve is het altijd een drukte van belang maar bij de post Ouddorpse haven is altijd lekker rustig en gemoedelijk.  Verslaggever Jeroen Witte sprak daar met Martha Westhoeve uit Ouddorp.  Ze geeft aan dat alles druipnat is geworden door de regen en dat er veel water in haar schoenen staat.  De kans is groot dat daardoor blaren ontstaan maar daar gaat ze maar niet aan denken.  

Bij deze post kunnen de deelnemers lekker effe een boterhammetje eten en wat drinken.  De meeste deelnemers maken door ook gebruik van.

(01:54) Loperbelicht Peter van Groningen

Voor de tweede keer was Peter van Groningen (80km) bij ons in de uitzending in Loper Belicht. De eerste keer zat hij toevallig net in de Vismijn en ook was hij net aangekomen bij Post Westhoeve.  Lichamelijk gaat het goed met hem maar zijn sokken zijn doorweekt van het water en hij gaat gelijk droge sokken aan trekken. Naast hem zit een deelnemer die onderkoeld is en die goed verzorgd word door de vrijwilligers van de omloop.  Hij had zich redelijk voorbereid op het slechte weer maar dat hij zo hard zou gaan regenen had hij zelf niet verwacht en dat maakt deze omloop extra zwaar.

Hij doet samen met 2 vrienden mee aan de 80 km van de omloop en ze lopen nu wel hele stukken alleen nu de 20km deelnemers de route hebben verlaten.

Eerder op de avond hebben ze onderling gesproken over het deelnemen aan de 110km volgend jaar maar nu vragen ze zich af waar ze aan begonnen zijn.

Als er niet te veel regen meer komt deze nacht hebben ze er goede moed op dat ze 80 km gaan volbrengen en hopen ze tusse 12 en 13 uur over de finish te komen.

(01:32) Veel regen bij post Ouddorpse Haven

verslaggever Jeroen Witte doet verslag vanaf een regenachtige post Ouddorpse Haven. De regen komt met bakken uit de lucht maar de deelnemers houden de moed erin.  Hij sprak een deelnemer uit katwijk die inmiddels voor de 4e keer deelneemt.  In 2003 deed hij voor het eerst mee en hij heeft al diverse weersomstandigheden meegemaakt.  Dit jaar gaat hij waarschijnlijk "soppen op de slikken"

In de toekomst wil hij de dodenmars in belgie nog gaan lopen waar de deelnemers worden voorzien van een lekker potje bier onderweg.  

Hij heeft veel geofend dit jaar en heeft ook 4 daagse van nijmegen gelopen en daarom heeft hij er goede hoop op dat hij deze 29e omloop van Goeree Overflakkee ook gaat uitlopen.

(01:15) Jeroen vanaf Ouddorpse Haven

Er zijn ondertussen ongeveer 10 man voorbij gekomen bij de post Ouddorpse haven, op dit moment is het echter nog stil en zijn er geen vrijwilligers die iets voor de microfoon willen zeggen.

(01:00) Westhoeve en twintig kilometer...

Ondertussen is René Hanenberg aangkomen bij de post Westehoeve waar hij staat bij deelneemster 2650 (Marjette v.d. Welle), die overigens aan de 20 kilometer deelgenomen heeft. Zij staat hier nu voor haar man, om hem te verzorgen en aan te moedigen. Hij gaf aan dat het vooral lastig was met de regen in de Kwade Hoek en omgeving.

Zij vond de 20 kilometer een hele leuke afstand en gaf aan dat het een goed idee was. Goedereede was heel erg gezellig, jammer dat het daar regende anders had ze er gebleven.

(00:50) Rode Kruis bij de post Westhoeve

Jeroen sprak kort met de verzorgers van het Rode Kruis bij deze post, die overigens nog niet veel hebben hoeven te doen. Dat gold ook voor de hoeveelheid verzorging die men moest verlenen bij de vismijn in Stellendam.

Men moet ook bijhouden hoeveel personen er op een brancard hebben gelegen zodat de organisatie hier mogelijk in het vervolg is met kan doen.

Jeroen gaf verder aan dat de regen wel minder geworden is, maar dat er nog wel sprake is van regen waar men rekening mee moet houden. Gelukkig kan men bij deze post ook de eigen tasjes en dergelijke uit de rekken pakken, zodat men weer droge kleding aan kan trekken.

(00:40) Loper belicht: Jacco Arensman

Jacco Arensman, loopt ergens op de winderige kop van het eiland. Toen hij in de uitzending kwam gaf hij aan dat het regenachtig was, maar het lopen gaat tot op heden goed.

Het is toch het plezier wat je er aan beleeft, het blijft een fantastisch evenement. Hij loopt samen met een vriend, die evenals Jacco de omloop voor de derde keer loopt.

De regen maakt het extra pittig, in de vorige edities heeft men hetzelfde gehad. Maar men heeft regenjasjes aan en het is een kwestie van goed verschonen, dus straks droge sokken aan bij de post "Westhoeve". Ze worden ondersteund door vrienden en familie, dus dat zit wel goed.

Bij elkaar heeft men 200 tot 300 kilometer getraind, hij zou het ook niet graag doen zonder voorbereiding.

(00:32) "Post Reddingsbrigade"

René staat nog steeds in de buurt van de Ouddorps Reddingsbrigade waar hij zag dat ook de bezemwagen in aantocht was, dat betekent dat de laatste deelnemer ondertussen gepasseerd is en dat deze post zo gaat sluiten.

 

(00:29) Post Westhoeve

Jeroen staat bij de post "Westhoeve" alwaar er al weer een aantal lopers voorbij gekomen zijn, de eerste was Erik Daalder.

De lopers die bij deze post binnenkomen hebben verplicht rust van 45 minuten, dat is overigens wel een beetje eigen verantwoording. De eerste loper was 22:40 en die heeft men wel tegengehouden tot dat men open ging, die heeft dus een uur pause gehad.

Op het verzoek van de lopers is het menu weer bami met saté, vorig jaar had men een ander menu maar de lopers geven toch de voorkeur aan dit menu.

Jeroen zag ook dat er diverse lopers verzorgt werden, hierbij ging het zowel om blaren prikken en ook massage was zo af en toe nodig. Één van de deelnemers had al een blaar bij het Zuiderdiep, maar hij loopt ook nog maar voor de eerste keer mee.

(00:25) Loper belicht: Leonard de Visser

Hij had de omloop al 3 keer eerder gelopen en omdat hij opzoek naar een uitdaging loopt hij dit jaar weer mee. Tot op heden gaat het nog goed, loopt onderweg richting de post "Westhoeve". Tussen Goedereede en Ouddorp was het even heftig met het onweer, en boven op de duinen was dat toch wel eng. Leonard voelt zich veiliger met bosjes die hoger zijn, dus denkt hij dat het een goede beslissing geweest is om niet over het strand te gaan.

Hij is van plan rond 4 uur te finishen in Middelharnis, hij heeft het tempo er goed in en het moet dus wel gaan lukken. Nog geen last van pijntjes tot op heden.

Hij had niet overdreven veel geoefend, en wandelt ook niet overdreven veel. Afgelopen weken wel af en toe 5 kilometer gelopen, hij volgt het schema wat de omloop voorschrijft dus niet echt.

 

(23:13) Onderweg naar morgen

Vanaf 23:00 uur werd de uitzending vanuit de studio verzorgt, vanwege de verminderde weersomstandigheden. Hierdoor is er besloten om de route over het strand te laten vervallen, dat betekende dat onze verslaggevers bij de uitgang van "De Kwade Hoek" stonden en daar de lopers zagen passeren, uiteraard waren er veel lopers die voorbereid waren op dit weer en liepen zij in regenkleding rond. Het was daardoor ook lastiger te zien welke lopers er voorbij kwamen. Er waren echter ook deelnemers die in korte broek rondliepen, die overigens zelf ook nat waren vanwege de regen.

Ook nabij de "Post Reddingsbrigade" kwamen de lopers via de alternatieve veiligere route binnen en liep men uiteraard in regenkleding rond.

(22:55) Regenachtig Goedereede

Jeroen staat onder een parasol om te schuilen voor de regen, het is dan weer erg jammer dat de mensen naar binnen gaan om te schuilen. Het wordt dan toch weer wat stiller, maar als je kijkt richting Stellendam dan zie je toch nog wel redelijk wat mensen die een paraplu meegenomen hebben.

Hopelijk zal het rond kwart voor twaalf wat droger worden zo gaf Jeroen aan.

(22:50) Strijd met de elementen

René was rond elf uur onderweg in Goedereede en had toen last van de elementen, dat was ook te merken aan het enthousiasme van de lopers om nog met onze verslaggever die in Goedereede poogde de mensen te interviewen.

Het orkest zit onder een feesttent heerlijk te spelen, maar de lopers waren onderweg naar zware omstandigheden. René geeft aan dat je eigenlijk geen omloop gelopen hebt op het moment dat je geen regen gehad hebt. Zo net voor 23 uur kwam het met bakken uit de hemel in Goedereede.

(22:40) Loper belicht: Diana Geisomino-Lucas

Diana is bijna in Goedereede, Havenhoofd is ze al voorbij dus het zit er bijna op. Het ging hartstikke goed tot op heden, alle dames en 1 heer lopen nodg (hebben een shirt met een logo, speciaal hiervoor laten drukken). Ze is geen schapen tegengekomen onderweg...

Ze vind het slechtste stuk tussen het Dirkslandse Sas en Stellendam en dat voel je onder je schoenen, de grasdijken daar heb je geen last van. Ze loopt nu op een mooi (fiets)pad naar Goedereede.

Het is er onertussen droog geworden en ze hoopt dat dit zo blijft. Ze weet niet of ze opgewacht worden, en ze vindt het toilet belangrijker dan het bufet.

 

(22:25) Vanuit het feestgedruis in Goedereede

Jeroen geeft aan dat hij verslag kan doen tussen alle herrie door, staat midden op het plein bij De Gouden Leeuw het stadscafé van Goedereede. Hij zag bij de scheelhoek al iemand met een shirt van het stadscafé en hij hoopt dat deze een warm onthaal krijgt.

Hij sprak ook met een vrouw die wachtte op haar moeder 'Jannie' die overigens waarschijnlijk ergens in de achterhoede zit.

Er zijn prachtig verlichte panden, met Apollo op de achtergrond. Het zal nog lang hier 'onrustig' blijven dus Jeroen blijft nog wel even in Goedereede.

(22:18) Bij de winderige vismijn

René staat bij de vismijn, waar bij loopster Eva Bazen tegenkwam die aangaf dat het vanzelf ging "het gaat vanzelf eigenlijk". Ze had ook heel veel gezellige meelopers en heel veel leuke mensen rond ons heen.

In Goedereede gaat ze een mooi feeste bouwen, maar aangezien dat ze de 20 kilomter loopt is dat ook niet echt een verrassing.

René merkt ook dat het bij de vismijn heel anders is dan vroeger, toen was het een grote stop en nu is het een soort van flitspost geworden. De lopers pakken een broodje en gaan gelijk weer door, maar er is best veel publiek en voor de lopers is dat een steuntje in de rug.

(22:14) Eerste "twintiger" is in Goedereede

Jeroen is nog steeds in Goedereede alwaar ondertussen ook al de eerste dame van de afstand van 20 kilometer binnen gekomen is (Marina van Dongen). Zij was ook het eerste bij de uitgang van de Scheelhoek.

Ze heeft er volgens haar loop-tracker 2 uur en 52 minuten over gedaan, ze gaf aan dat de wind af en toe steving was. Je zag de onweer boven de vismijn wel heel erg goed naar land komen en ze dacht daarbij gelukkig ben ik er bijna.

Marina gaf aan dat ze daarna thuis lekker naar RTV Slogo gaat luisteren.

 

(21:44) Aanpassing route

René sprak kort met de voorzitter van de omloop, die aangaf dat men de route ging aanpassen - de route zal dit jaar niet over het strand gaan (dit vanwege de voorspellingen voor deze nacht, aangezien er her en der waarschuwingen gegeven worden). Op het strand ben je zowel als organisatie als loper erg kwetsbaar en omdat het onweer eerder komt dan verwacht was.

Men is goed voorbereid en het kan zijn dat men bij bepaalde posten de lopers vast blijft houden, de organisatie heeft nauw overleg met Ed Aldus die ze op de hoogte houdt voor wat betreft de weersvoorspelling.

Er was bij de vismijn ook even een calamiteit geweest, een motorrijder van de organisatie heeft medische zorg nodig gehad, het was dus wel even hectisch. Er was ambulancezorg nodg, maar gelukkig was het niet zo ernstig dat men naar het ziekenhuis moet.

(21:39) Loper belicht: Peter van Groningen

Deze keer was het de beurt aan Peter, die bij de vismijn was. Hij loopt de Kennedymars, maar vorig jaar liep hij de 110 kilometer (voor de eerste keer). Peter heeft toen als enige deze afstand gehaald en hij loopt nu de 80 kilometer, zodat zijn twee vrienden ook mee kunnen lopen. Als het goed gaat dan gaan ze volgend jaar de volledige omloop proberen te lopen.

Peter kijkt nog niet echt op tegen de 65 kilometer, hij ziet in de verte wel wat onweer in de verte en hoopt dat dit over zal trekken. Hij heeft zich goed voorbereid op de regen, heeft een poncho en goede schoenen en kleding - maar kun je niet doen. Het heeft hard gewaait, zo merkte Peter op.

Het kwam overigen goed uit dat we belden, daardoor kon men even in de vismijn bljiven (soort van een excuus om even te blijven zitten). Bij hen lopen veel heel veel "twintigers" (afstand), ze hopen wel een beetje op tijd in Middelharnis te zijn.

(21:22) Vismijnverslag

Op de afstand 15 kilometer is nog steeds aanwezig René Hanenberg, waar de lopers een broodje kunnen pakken. Er zijn ook al weer heel veel deelnemers die de post al verlaten hebben, deze post zou over een uur moeten sluiten maar dat zal ook bij deze post niet gaan lukken.

René blijft in de visafslag tot de laatste loper voorbij is, en daarna gaat hij richting Goedereede. Het regent nog niet, maar het is goed mogelijk dat het wel degelijke gaan regenen. Hij hoopt dat het niet gaat regenen voor de lopers, maar het ziet er naar uit dat dit toch zal gaan gebeuren.

(21:18) Een update vanaf de scheelhoek

Bij deze post staat nog steeds Jeroen die hier al weer een kwartier geleden de eerste vrouwelijke deelnemer van het eiland voorbij heeft zien komen, dat was Martha Westhoeve.

Het is bij deze post nog steeds een drukte van belang, het is hier erg druk en grote groepen lopers kwamen hier voorbij. Hij zag hier ook Lars Horselenberg (van Loper Belicht) aankomen. De organisatie geeft naar de lopers aan om rechts te blijven lopen om zo niet meer de weg te hoeven oversteken.

Je ziet hier ook veel toeschouwers taan die ook regelmatig met de wandelaars meelopen naar de vismijn. Eigenlijk zou de post 'Scheelhoek (uitgang)' al moeten sluiten, maar daar klopt niets van zo gaf de organisatie aan - de post blijft dus open tot het moment dat alle lopers hier voorbijgekomen zijn.

(20:57) Uitgang scheelhoek

Jeroen heeft hier de eerste deelnemer van Goeree-Overflakkee voorbij zien komen, dat was Jan 't Mannetje uit Ouddorp. Maar er zijn hier ook diverse 'overkanters' voorbij gekomen, waaronder ook nummer 144.

Hij ziet de deelnemers hier meet een behoorlijke snelheid voorbij komen en loopt daarom dus niet even een stukje met de wandelaars mee. De lopers zijn onderweg naar de vismijn in Stellendam alwaar er een lekkere versnapering klaar staat.

Er zijn hier veel toeschouwers aanwezig, en het is goed geregeld qua verkeerslogistiek zo zag Jeroen. Maar het zal ongetwijfeld ook andere locaties een gezellige boel zijn.

 

(20:40) Post Scheelhoek

Jeroen is nog steeds bij de Scheelhoek, waar hij al enkele lopers voorbij heeft zien komen. De eerste deelnemer die hier voorbij kwam was Erik Daalder uit Almere (nr. 93).

Het is hier winderig, maar als je er de pas in houd dan blijf je wel warm. Hij ziet regelmatig weer plukjes deelnemers aankomen die het tempo er stevig in houden.

(20:38) Loper belicht: Lars Horselenberg

Lars heeft last gehad an een blessure maar voelt nu nog niks, twee jaar geleden heeft hij op moeten geven vanwege een ontstoken achilespees, dat was bij Galathese Haven.

Als het weer een beetje mee zit moet het dit jar wel gaan lukken, Lars stops pas als het lichaam een waarschuwing geeft. Vroeger toen hij nog de kinderloop liep dan was het nog maar een klein stukje vanaf Galathese Haven.

Lars heeft veel gelopen als oefening, iedere keer een goede afstand van 25 kilometer. Hij vindt ook dat iedere Flakkeeënaar zou de omloop een keer moeten uitlopen vindt hij.

Lars heeft ook een leuk team (de familie) rond zich heen het is echt een groepsactiviteit, dus wat dat betreft moet het gaan lukken om de omloop vol te maken.

 

(20:17) Verslag van 't Sas

René is nog steeds aanwezig bij het Dirkslandse Sas, waar het fantastisch weer is "Het is fantastisch hier buiten". Hij ziet hier ook een heel lint van lopers voorbijkomen, de eerste lopers zijn dus Het Sas gepasseerd.

Hij ziet hier ook twee hele jonge lopers voorbijkomen die allebei 10 jaar oud zijn (Van Vliet en Droger), zij lopen de 20 kilometer lange tocht, zij lopen samen met hun vader en opa die de afstand van 110 kilomter lopen, maar zij lopen te hard voor deze jongens die ook maar 20 kilometer hoeven te wandelen.

(20:00) Loper belicht: Diana Geisomino-Lucas

Als eerste was het aan Diana, die de afstand van 20 kilometer loopt, om aan onze luisteraars te vertellen hoe ze de omloop ervaart. Diana loopt samen met de collega's van Benschop & Sterling Netwerk Notarissen. Onze presentator Wim de Valk gaf aan dat het voor haar toch eigenlijk wel een soort feestwandeling is, en dat was ook te merken voor wat betreft de training. Ze hadden namelijik niet veel getraind.

Het eindpunt is Goedereede, het hangt af van de gezelligheid daar hoe lang ze daar gaan blijven. Als het heel gezellig is dan kan wel even gaan duren voor ze daar weg gaan.

(19:44) Een alumni

René hanenberg staat onderweg en sprak kort met Eric Wolfert die jarenlang meegedaan heeft met de omloop en nu niet meeloopt. Eric legt nu meer de nadruk op het hardlopen.

Eric zag het als competitie en ging zo hard mogelijk lopen en kwam dus steeds vroeger binnen, soms al om 12 uur 's middags of 1 uur 's ochtends en moest soms op het tandvlees lopen om de sneller lopers bij te houden. Soms was het zelfs al na 50 kilometer dat hij het lastig had, om lopers als Zoon bij te houden.

(19:23) Interview met de voorzitter van

Jeroen Witte sprak kort met de voorzitter van de omloop Jan Willem Kom, die heel tevreden is. De laatste inschrijvingen voor de 110km die viel wat tegen als deelnemers, maar dat is mogelijk te herleiden op de weersvoorspellingen voor de komende lacht

De 29e omloop is nog maar net van start en men is nu al bezig met de voorbereiding van de volgende omloop die gepland staat voor 30 en 31 augustus 2019.

We lopen voor het Sophia Kinderziekenhuis (zie ook Goede Doelen), waarbij er financiën opgehaald wordt voor kinderen die lang op bed moeten blijven liggen. Dit heeft tot gevolg dat de spieren verslappen en er worden dus apparaten gemaakt om toch de spieren te laten bewegen.

De kleine afstanden worden steeds belangrijker  - de mensen die heel fanatiek lopen neemt af, maar wandelen neemt wel sterk toe qua populariteit, maar dat zijn de behapbare afstanden qua trainen. Dus zie je dat er wel weel ingeschreven wordt, maar dan op de afstanden van minder dan 50 kilometer.

Zoals al aangegeven was is het de vraag wat het weer gaat doen, maar er is wel degelijk kans op regen.

(19:07) De 29e omloop is weer van start!

Net voor zeven uur was het Jan-Willem Kom die begon met een praatje over de omloop, met als eerste aandacht voor de aantallen. Voor de 110 kilometer hebben er ongeveer 225 tot 250 ingeschreven en voor de 20 kilometer hebben er ongeveer 400 tot 500 personen zich ingeschreven - deze afstand eindigt in Goedereede.

Al met al stond het zwart van de mensen en gaf de voorzitter aan dat er totaal ongeveer duizende deelnemers zijn in deze editie (dus inclusief de kortere afstanden en de kinderomloop).

De deelnemers zijn 'weggeschoten' door Jan de Graaf van het vroegere Delta-Rent (tegenwoordig Abird, onderdeel van Boels). En ruim over zevenen mochten de wandelaars dan ook echt onderweg (om 19:03 kwam namelijk pas het startschot).