Update (25 aug) - de finishlijn

De tijdsregistratie was nog niet actief op het moment dat de eerste deelnemer over de eindstreep kwam, het bericht 'De finishlijn' is gecorrigeerd/aangevuld met de juiste informatie.

(20:00) De Credits...

RTV Slogo wil alle luisteraars en surfers bedanken voor hun belangstelling en de vele reacties, groetjes en verzoekjes. De medewerkers die OmloopNieuwsRadio 2014 mogelijk maakten waren:

Wim de Valk, Fred Gotzenberger, Jan v.d. Nieuwendijk, Leo Troost, Adrie van Peperstraten, Jan van Kleef, John van Heiligenberg, Martin Zeepers, Ron Schutte, Jeroen Witte, Simon Voortman, Daniel Bom, Elbert Keijzer, Theo Goedegebuur, Kees Grinwis, Kees Hameeteman, Tim Hoek, Balte de Wit, Siem Schutte, Muriel Vernant, Martin Vermeulen, Carla Hersbach en Jan Hersbach, Jan Legierse, Hans van Bechtum, Adri v.d. Linde, Dirk Heerschap, Ron van Splunder, Anita v.d. Doel, Hans van Splunder, Nellie van Splunder, Teun Bakelaar, filmgroep 'De Eenhorn' en filmgroep 'Focus' en natuurlijk niet te vergeten Edwin van het Geloof en Roger Fletcher voor het maken van het jinglepakket Omloopnieuwsradio 2014.

Verder wordt de medewerking van de lopers die bereid waren om in de rubriek 'Loper belicht' aan het woord te zijn heel erg op prijs gesteld, dit jaar waren dat:

Appie Bos, Jannie Bos-Krist, Leender Jan v.d. Maas, John Schellevis, Jan van Vugt.

Natuurlijk bedankt het bestuur van de Stichting Lokale Omroep Goeree-Overflakkee en de programma-staf van RTV Slogo de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee voor de prettige samenwerking tijdens de 25e omloop van Goeree-Overflakkee.

(19:58) Filmimpressie

Door de TV-afdeling zijn diverse filmbeelden gemaakt, deze zullen medio volgende week te zien zijn op het TV-kanaal van RTV Slogo en op YouTube...

UPDATE (maandag 25 augustus): Inmiddels zijn de beelden van de Omloop van 2014 te zien via YouTube en op ons TV-kanaal.

(19:13) Middelharnis voorzitter

De voorzitter is trots. Hij vond het wel jammer dat het regende maar hij noemt de omloop die weer is gelopen ''super''. Hij is heel blij met alle vrijwillegewers die ook dit jaar weer hebben geholpen.

De omloop is volgend jaar op het laatste weekend van augustus, dus op 21 en 22 augustus 2015.

(18:50) Middelharnis

Een minuut geleden (18:46) is de laatste loper, van de 110km-afstand binnen gekomen, dat was Desiree Bodbijl uit Oosterland. Het zit er dus weer op aldus Adrie van Peperstraten.

Overigens kwamen op dat moment ook nog een tweetal deelnemers van de 55km-afstand binnen...

(18:39) Adrie in Middelharnis

Adrie van Peperstraten interviewt iemand die veel felicitaties krijgt. Het gaat prima met hem en Adrie vind dat hij er nog erg fit uit ziet.

Martin geeft nog een kleine sfeerinmpressie, ze zijn nog een stukje terug gerend op de route, het wordt steeds rustiger met lopers die nog naar de finish gaan de bezemwagen is in zicht. De laatste lopers worden nog geinterviewd. Één van hen doet voor de 1e keer mee en het is hem super goed bevallen alleen het weer viel tegen.

(18:21) Adrie in middelharnis

Adrie interviewt iemand die onderweg heel veel pijn heeft gehad en ze is er helemaal doorheen maar, ze heeft het einde gehaald.

Ook werd een vriendin geinterviewd zij had een bloempje voor haar vriend en stond in spanning te wachten.

(18:14) Martin Middelharnis

De lopers van de 110 KM druppelen langzaam binnen. Martin spreekt 2 mensen aan 1 komt wel van het eiland en 1 komt niet van het eiland, de ene van het eiland heeft er redelijk doorheen gelopen vindt hij zelf. Hij heeft het niet koud gehad en geen last gehad van het weer.

Nu schijnt gelukkig de zon weer in Middelharnis.

(17:53) Finishverslag vanaf 't Diekhuus

Adrie staat nog steeds bij het Diekhuus, waar het nog steeds regent, hij ziet hier echter weer wel een aantal mensen binnenkomen. Één van die lopers is Peter een kennis van vroeger.

Op Adrie's vraag hoe het ging was de reactie: "het was een genot, zeker de laatste kilometers in de regen, je spoelt dan alle viezigheid van je af". Over het algemeen ging het redelijk hoewel hij op de dijk in de buurt van Herkingen wel een dipje had, maar hij heeft wel de dijk de schuld gegeven natuurlijk...

(17:48) Martin's verslag uit Middelharnis

Martin staat in Middelharnis en daar regent het nog steeds, in Ouddorp is het ondertussen droog gewoden (maar nog wel bewolkt).

Martin sprak kort met een deelnemer uit IJselmonde die voor het eerst mee deed en aan gaf dat het wel zwaarder was dan hij dacht. Het zou kunnen dat dit de laatste keer is, maar dat kan nog veranderen. Op de vraag hoe het kwam dat hij mee ging doen was de reactie dat een vriend verantwoordelijk was voor deze actie.

Deze zou eerst ook de omloop gaan lopen, maar vanwege een ontsteking kon dit niet door gaan (het starten zou misschien wel lukken, maar de finish zou nooit bereikt worden). Omdat die ontsteking 1.5 maand nodig heeft om te genezen gaat het nog even duren voor dat hij weer kan gaan oefenen, maar dat gaat wel gebeuren om dan volgend jaar hopenlijk toch wel de omloop te gaan lopen...

(17:42) Jan staat bij Middelharnis-Havenhoofd

Jan interviewt nog 3 lopers, één van de lopers is helemaal kapot en vind het heel jammer dat het regent. Hij heeft een paar blaren gehad maar hij heeft gewoon door gelopen.

De 2e komt uit Sommelsdijk. Hij vond het een mooie ronde, maar heeft wel last gehad van vervelende blaren.

De 3e komt niet van Flakkee maar van Oude-Ronge hij loopt voor de 1e keer mee en zijn voeten zijn helemaal kapot. Opgeven is geen optie, dat is iets voor meisjes en dat was hij toch echt niet...

(17:33) Verslag van nabij de finish

Bij de finish is het een beetje rustiger geworden i.v.m. de regen, diverse mensen zijn weggegaan omdat de lopers waar ze op wachten toch pas na zes uur aan zouden komen.

Één van de mensen die is blijven wachten dat is Hans-Peter Resler uit Dirksland, hij staat te wachten op zijn vrouw en haar collega's die de "30km-afstand" gelopen hebben. Omdat zijn vrouw erbij werkt had ze weinig tijd om te trainen, ze probeert dat wel door met de hond te gaan lopen maar dat is toch niet voldoende om echt voor de volledige omloop te kunnen gaan hoevel ze wel langere afstanden wil gaan lopen.

Een andere loper die voorbij kwam dat was Aaron van Wezel uit Middelharnis die wel een beetje getraind heeft. Hoewel het totaal aantal kilometers beperkt is tot ongeveer 160km...

(17:22) John van Heiligenberg nabij de finish

Op het moment dat John in de uitzending kwam stond hij in de buurt van de finish, daar kwam hij ook Maria Suares tegen -dat is de deelneemster die op slippers in plaats van (wandel)schoenen loopt. Ze gaf aan dat het dit keer beter ging dan in 2012 en 2013, want dit jaar had ze helemaal geen last van blaren. Verder is ze ieder jaar een beetje vroeger binnengekomen en dit jaar is dat ook weer het geval (namelijk rond 17:20).

John sprak ook nog even met Dirk die samen met 20 man van zijn sportschool liep, Dirk has over de omloop de volgende opmerking: "Het is heel erg leuk!"

(17:16) Middelharnis-Havenhoofd in de regen

Bij de studio regent het, maar die regen heeft (helaas) ondertussen ook Middelharnis-Havenhoofd bereikt en dus staat verslaggever Jan v.d. Nieuwendijk nu ook in de regen, het begon namelijk net te regenen toen Jan in de uitzending kwam.

Op dat moment kwam André v.d. Stoel voorbij, 24 jaar jong. Hij loopt de gehele omloop en dit is ook niet de eerste keer dat hij met de omloop mee doet. Hij is dit jaar wel wat later, maar verder voelt hij zich wel beter dan de vorige keer. Hij had wel getraind, maar niet zo heel erg veel, maar slechts zo'n 100 kilomter.

Jan had voor dat hij in de uitzending ook nog een gesprek met Aaron van Wezel, die met zijn 16 jaar één van de jongste deelnemers is aan de complete omloop. Aaron had wel wat moeite, hij was over het algemeen wel tevreden maar had wel een bandage over een knie - hopelijk gaat hij wel de finish halen. In Den Bommel had Jan ook een kort gesprek met een andere deelnemer van 16 jaar oude gehad en samen zijn ze waarschijnlijk de jongste deelnemers.

Ook dhr. Pollemans kwam bij Jan voorbij, hij wilde Jan zijn paraplu lenen maar dat mocht niet van Jan :-)

(16:49) Jan staat bij Middelharnis-Havenhoofd

Jan interviewt iemand die nog helemaal niet moe is die dus nog heel fit is, hij heeft zich op de loop goed voorberijd. De lopers die bij Jan paseren moeten nog een half uurtje en dan zijn ze bij finish.

Jan komt iemand tegen die hij aan het begin van de omloop heeft geinterviewd. Die loopt samen met iemand van 22 die een behoorlijke blesure heeft opgelopen maar die gewoon door loopt.

(16:47) Foto-update

Ondertussen zijn er een redelijk aantal lopers binnengekomen, uiteraard zijn er ook een aantal foto's gemaakt door onze medewerkers. Op de fotopagina zijn dus ook een aantal foto's van de finishlijn te vinden...

(16:41) Anita tussen het publiek

Anita is tussen het publiek gaan staan.

Ze interviewt 2 mensen, die wachten allebei op hun kinderen die de 30KM hebben gelopen. Ze hopen dat ze het allemaal hebben gehaald en dat ze ze ieder moment weer terug zien want, iedereen druppelt binnen bij de finish sommigen huilend van alle emoties.

(16:28) Adrie nabij de finish

Adrie van Peperstraten staat nog steeds een aantal honderden meters voor de finish. Hier zijn al een groot aantal lopers voorbijgekomen. Hierbij gaat het o.a. om dhr. v.d. Spoel uit Zwartewaal en een deelnemer uit Boskoop.

Ze gaven aan dat je wel een beetje gestoord moet zijn (als je zo'n afstand gaat wandelen)...

(16:12) Loper belicht: Appie Bos uit Drachten

Appie bos loopt nog steeds, hij is in de buurt van Middelharnis hij heeft nog 2.5KM voor de boeg. Hij is er wel een heel eind klaar mee maar hoe dichter bij dat hij bij de finish komt hoe meer hoop dat hij er weer in krijgt.

(15:58) Verslag vanuit stad a/h Haringvliet

Jan is nog steeds aanwezig in Stad aan het Haringvliet, waar de lopers allemaal toegezongen worden. Zoals men ook heeft kunnen horenop de radio tussen 15:00 en 16:00 uur.

De man met startnummer 1, dat is Abraham Mailiepaard - één van de weinige deelnemers uit Stad, die werd nog eens extra in het zonnetje gezet. Hij werd namelijk midden op het plein gezet en daarbij toegezongen door alle aanwezigen in Stad a/h Haringvliet.

Jan sprak hier ook met dhr. Polleman uit Oude-Tonge, die al heel vaak de omloop gelopen heeft. Hij weet niet hoeveel keren precies, maar het zullen er al snel 20 zijn. Hij loopt nu de 30 kilometer en ondanks dat dit beduidend korter is dan 110 is dat toch wel zwaar. Vanwege familieomstandigheden heeft hij namelijk heel weinig kunnen trainen. In het verleden haalde hij, met dhr. Maliepaard, ook veel sponsorgeld op. Vanwege de gezondheid van zijn vrouw is dat dit jaar anders en was er dus heel weinig gelegenheid om sponsorgeld op te halen.

Verder kwamen er ook een aantal deelnemers van één van de sponsors voorbij, ze vallen op omdat ze allemaal hetzelfde shirt aan hebben waar ook het logo van die sponsor uit Hellevoetsluis op staat. Dit jaar lopen ze de 30 kilometer en dat gaat best goed. Op de vraag of het dan volgend jaar misschien 55 zal gaan worden kwam de reactie dat men daar toch nog wel over na moest denken...

(15:26) Jan staat bij stad aan het haringvliet

Jan staat nog steeds bij stad daar heeft hij de verpleegkundige van de omloop kunnen spreken, hij doet dit al voor de 4e keer er zijn de hele actie geen grote letsels opgelopen allen blaren, spierletsel, en ook flauw vallen door te weinig vocht drinken, maar ook hebben veel mensen hebben last van het andere ritme.

(14:44) Jan staat bij stad aan het haringvliet

De lopers worden warm ontvangen in stad aan het haringvliet.

Een 12 jarige jongen doet ook mee, aan de 30KM. Hij is 9 uur gestard maar stopt nu hij heeft heel veel last van zijn lies en als het echt niet meer gaat is dat een verstandige beslissing.

Een 110KM loper, Kees brouw uit nieuw bijerland doet voor de 5e keer mee het weer zit niet echt mee maar hij vind het wel heel leuk.

(14:31) Martin staat bij den bommel

Martin staat bij den bommel daar heeft de scan post al 238 mensen gescant van de hele omloop alle routes.

Martin spreekt Arne van het Geloof  aan die vond de nacht zwaar maar, over dag ging het beter.

Een oudereman loopt al voor de 2e keer mee hij vind de gras pollen en dijken snachts levens gevaalijk maar verder vind hij het heel erg leuk.

(14:09) Adwin Verhagen (25ste deelname)

Adwin Verhagen doet voor de 25e keer mee.

Adwin Verhagen is net een half uurtje uit Ooltgensplaat, hij is haast bij het schapentunneltje. Vorig jaar vond hij de tocht zwaarder ondanks het weer van dit jaar. De mooiste tocht van de 25 jaar vond hij de eerste van 1989. Het blijft altijd spannend of je de finish haalt. Adwin had haast niet mee kunnen doen omdat hij een week voor actie last had van hielspoor, maar dat is toch weer goed gekomen. Hij is blij met de periode droog weer die we nu hebben.

Na de Omloop probeert hij zo snel mogelijk weer zijn oude ritme op te pakken.

(13:51) Jan is nog steeds in Den Bommel

Jan v.d. Nieuwendijk is nog steeds aanwezig in Den Bommel waar hij ook dhr. Dorresteijn tegenkwam, die voor de 2e keer mee liep en 9 jaar geleden ook een keer meegelopen had. Hij liep samen met 4 broers, waarbij er helaas één is uitgevallen en hij is nu dus de hekkesluiter en dat moet niet zo blijven dus zet hij er nu de pas in.

Hij sprak ook Job den Hartog die uiteraard richting Middelharnis ging, hij liep al 3 keer mee en de voorgaande keren zijn uitgelopen. Daarbij liep dhr. Wielhouwer uit Sommelsdijk die nog steeds lekker fris is...

Verder had Jan ook een jonge deelnemer van 16 jaar gezien die boven een kliko hing, maar hij had een mentor die aangaf dat hij hem er wel doorheen zou gaan slepen.

 

(13:45) Loper belicht: Appie Bos uit Drachten

Appie Bos heeft een beetje last van blaren maar maar verder alles goed.

Het zwaarste aan deze tocht is het weer de ene keer ben je nat met zware kleren en het andere moment droog je weerop. Hoe verder je komt hoe beter het is Appie Bos wil het laatste eindje niet opgeven.

(13:31) Finishverslag van Adrie van Peperstraten

Hij geeft aan dat het goed weer is en dat het ook lekker druk is, verder is het jammer dat ze hier de weg niet afgezet hebben. Dat zou je gewoon moeten doen want nu heb je last van de auto's.

Adrie heeft hier al een aantal mensen de eindstreep zien passeren, waaronder ook een groot aantal deelnemers aan de Kennedymars die er dus 'maar' 80 kilometer op hebben zitten....

(13:29) Erik Akershoek had last van zijn knie

Erik Akershoek was voor Den Bommel, bij het schapentunneltje afgevallen omdat hij heel veel last van zijn knie had. Zijn knie zat helemaal op slot en daar door werd het onverantwoord om mee te doen. Hij kon niet meer lopen daarom hebben vrienden hem op een stoel naar een EHBO-post gebracht en daar hebben ze alles er aan geprobeerd maar het bleef te veel pijn doen om nog mee te kunnen doen, hij had bij iedere post vrienden die hem hielpen met van alles. Het ging goed tot Ouddorp, toen hij op de ongelijke grond kwam toen ging het mis en daarna ging het steeds meer pijn doen. Erik denkt dat er iets kapot is in zijn knie. Hij zit nu op een stoel en kan niet meer lopen maar volgend jaar hoopt hij weer mee te doen.

 

Heel veel sterkte namens RTV Slogo!

 

(13:26) Fortverslag

Onze verslaggever in het veld is nu bij het fort aangekomen. Hier kwam hij dhr. van Oudemseem uit Brielle tegen (hij kwam van Oorsprong uit Middelharnis), die dacht "nog maart een klein stukje" want we zijn bijna "thuis".

Hij is wel bekend met de omloop, want hij doet al 19 keer mee en de familie die er nu ook even bij is weet dus ook niet anders. Op de vraag of hij getraind had, kwam als reactie dat dit zonde van de tijd zou zijn...

Zijn dochter Demi is het lopen van haar vader al wel gewend en ze gaat volgend jaar ook meelopen en zal dan ook gelijk de 110 kilometer gaan lopen....

(13:17) Den Bommel bezien door Jan v.d. Nieuwendijk

Jan heeft het Fort verlaten en is aangekomen in Den Bommel. Hier kwam hij o.a. dhr. Sparreboom uit Spijkenisse tegen die dus al weer bijna een de laatste loodjes gaat beginnen.

Hij sprak hier ook met de broers v.d. Zee uit Meppel en Brielle, die al voor de tiende keer meelopen met de Omloop van Goeree-Overflakkee. Zij gaven aan dat het iedere keer weer anders is, ze hadden dus ook niet direct een favoriet met betrekking tot de afgelopen omlopen.

Één van de heren gaf aan dat hij het leuker zou vinden als de omloop vanuit Ooltgensplaat zou beginnen, hoewel hij daarbij later wel aangaf dat dit misschien sentiment zou zijn toen Jan aangaaf dat het nu in Middelharnis gezellig druk is en dat de laatste tijd in Ooltgensplaat niet het geval was.

(13:00) Soms zit het tegen...

Het is altijd de bedoeling van de lopers om de Omloop helemaal uit te lopen, dat lukt helaas niet altijd. Zo had Diet Berkenbosch last van kramp en moest dus bij de post 'Westhoeve' in Ouddorp opgeven. Aangezien hij nooit last van kramp had ging men dus ook extra goed zijn gezondheid controleren.

Uiteindelijk was toch het advies om te stoppen en dat was toch jammer zo gaf Diet aan. Gelukkig is het nu allemaal weer op orde en dan doet het  toch wel zeer als je bij de finish staat en je ziet anderen wel binnenkomen en zelf heb je -helaas- moeten opgeven...

(12:43) Jan is nog steeds bij het Fort

Jan v.d. Nieuwendijk is nog steeds te Ooltgensplaat. Waar ook de Braziliaanse dame met de teenslippers inmiddels aangekomen was, vorig jaar liep ze ook mee en in het @OmloopRadio twitterarchief zijn ook foto's te zien hoe ze er dan bij loopt...

Hier sprak hij ook kort met dhr. Abraham Mailiepaart, de loper die ieder jaar weer het meeste sponsorgeld weer binnen haalt. Hij geeft aan dat het nu redelijk gaat, hij is vannacht ziek geweest. Was eigenlijk al ziek begonnen, maar ja hij moet 'm uitlopen voor de centen. Hij was ziek geweest, had verschikkelijk overgegeven en heeft dus last van zijn buik. "Die rotmuziek daar heb je geen behoefte aan, ik in elk geval niet". Die laatste kilometers zijn toch wel het zwaarst. Nu zit je toch weer in de achterhoede, maar het gaat nog wel redelijk.

(12:31) Kinderloop bezien door Anita

Anita is nog steeds bij de kinderloop aanwezig, waarbij de meeste kinderen inmiddels al weer de post waar ze staat gepasseerd zijn. De kinderen lopen er nog steeds monter bij en Anita geeft aan dat de kinderen niet alleen lopen maar soms zelfs gewoon rennen, dit geldt zowel voor de deelnemers aan de 5KM en ook die meedoen aan de 15KM...

(12:29) Jan's verslag uit 'de Plaat'

Jan is nog steeds bij het Fort aanwezig en ziet hier steeds meer lopers komen en verdwijnen. Daarbij hoorde ook Eddie die samen met een deelneemster die hij tegenkwam tijdens de omloop liep. Ze kwamen elkaar tegen tijdens de omloop, ze lopen hetzelfde tempo en dan ga je dus samen wandelen...

Hij sprak ook Dingena Struijk uit Melissant, een jonge deelneemster die voor de 2e keer meeliep en mogelijk daar ook een derde keer aan toe gaat voegen...

(12:23) En dan wordt je overgehaald...

Bij post Galathese Haven sprak Jan van Kleef een dame die er volgens hem beteuterd bij zit, ze schudde even als signaal dat ze niks wilde zeggen maar Jan was eigenweis en ging er toch even bij zitten.

Deze deelneemster was Desiree Bodbijl uit Oosterlijn, het is haar eerste keer en het is heel erg zwaar. Ze had zich laten overhalen door een vriendin en die was na vijftig kilometer pleite... Ze kan nog geen oordeel geven of ze nog een volgende keer mee ging doen, als ze de volgende 26 (dat was overigens 28) km zou overleven dan zou ze er nog over nadenken.

Het feit dat ze zich had laten overhalen was misschien eigenlijk wel een foutje, maar goed ze probeert toch -nu alleen- de eindstreep proberen te halen...

(12:13) Een impressie van Jan v.d. Nieuwendijk

Jan is nog steeds bezig met het omloopverslag, tot op heden is het nog rustig bij de verzoring zo gaf hij aan maar er zijn toch mensen die verzorgt moesten worden.

Één van die mensen was Ton van Eijk die dit jaar voor de eerste keer meeloopt, en ook voor de eerste keer op de behandeltafel ligt. Hij had eigenlijk nergens last van, maar zag bij het wisselen van een sok toch een blaar en een scheurtje in een teen. Deze worden nu dus verzorgt.

Een verzorger gaf aan dat het heel leuk is om mensen te helpen, dit was Peter Maliepaard die vroeger ook zelf meeliep en nu al weer een aantal jaren als verzorger de omloop beleeft. "Over het algemeen valt het mee (...) je kunt merken dat er minder deelnemers meedoen en dat zijn geoefende lopers."

Hij wist te melden dat ze ook een deelneemster verzorgt hadden die veel heel pijn had, ze gaat waarschijnlijk ook wel de finish halen want ze loopt op karakter. Ze hebben wat verkoelende zalf gebruikt, want een normale behandeling ging niet. Ze is wat vertroeteld en nu hopen dat ze de finish gaat halen...

De Finishlijn

UPDATE (Maandag 25 augustus): De tijdsregistratie was nog niet in orde op het moment dat de eerste deelnemers over de eindstreep kwamen, hierdoor klopt de informatie op de "Omloop Live"-website niet.

De juiste gegevens zijn:
De eerste deelnemer die dit jaar over de eindstreep kwam dat was Jack Bertrums uit 's-Hertogenbosch die om 10:16 de eindstreep passeerde, als tweede kwam dhr. Liesting uit Deventer -ook rond 10:16- over de finish. Bij de dames waren Ilona Klinkendon en Jenny Bergs om 10:55 als eerste binnen.

Ook de overige tijden in het oorspronkelijk bericht zullen, om dezelfde reden, niet geheel correct zijn.


Originele bericht:

Inmiddels zijn de eerste lopers al bij de eindstreep, als eerste was volgens "Omloop Live" dhr. Liesting uit Deventer bij de finish. Hij was om 11:17 aangekomen op het Diekhuusplein te Middelharnis. De eerste deelnemer van Goeree-Overflakkee was dhr. Hollaar uit Sommelsdijk, hij kwam om 11:19 over de finishlijn, en was daarmee de 2e die finishte. Ons eiland is dus ook niet slecht vertegenwoordigd voor wat betreft de top drie.

Ook dit jaar is er weer een wisseling van de wacht voor wat betreft de eerste binnenkomer. Gerard Wildeman was vorig jaar de eerste deelnemer die dus om 10:16 de eindstreep in Middelharnis gepasseerd had. De eerste deelnemer uit Goeree-Overflakkee was vorig jaar dhr. Bouman uit Oude-Tonge.

Hieronder een overzichtje met lopers van Goeree-Overflakkee die de finish al bereikt hebben:

  • Hollaar, A. (M) - Sommelsdijk - om 11:19
  • Groot, Tom (M)     - Dirksland - om 11:20
  • Korteweg, Ton (M) - Ooltgensplaat - om 11:21
  • Zoon, Adrie (M) - Dirksland - om 11:22
  • Rossum, van, A.C. (M) - Melissant - om 11:22
  • Mijs, Job (M) - Sommelsdijk - om 11:44

(11:41) Standplaats Galathese Haven

Jan van Kleef is ondertussen aangekomen bij Galathese Haven, hier is wel wind maar verder valt het nog wel mee. Als je naar de ene kant kijkt is het redelijk weer en als je naar de andere kant kijkt is het regenachtig, het is te hopen dat de regen hier echter weg blijft.

Onze dame op slippers valt dit jaar wel heel erg op, want Jan is opgevallen dat Maria Suares ook deze post al weer gepasseert is.

Hier was ook Jos Hovestad kort aan het woord, hij loopt de gehele omloop. Op de vraag van de verslaggever hoe het gaat was de reactie dat het redelijk ging met de geestelijke gesteldheid. Ze hebben namelijk de afspraak gemaakt dat blaren niet meetellen, het gaat dus om "tussen de oren" en dat ging wel aardig zo schatte Jan in. Verder is het een geluk dat ze nog maar 28 km hoeven te lopen. Ook lopen ze met z'n drieën, ze gaan elkaar er dus hoe dan ook doorheen slepen...

(11:37) Loper belicht: Appie Bos uit Drachten

Appie Bos is een stukje voor Ooltgensplaat. De lopers hebben haast al het weer al gehad Appie loopt samen met 4 man. Een van hun is Albert die hebben we ook nog aan de lijn hij vind het heel leuk, ze hebben behoorlijke onweer gehad op zo een 5 km afstand en ze konden niet schuilen. Hij heeft er wel een goede hoop en denkt dat hij het wel redt tot het einde

(11:27) Gezellig Fort in 'de Plaat'

Jan geeft aan dat het gezellig is in Ooltgensplaat, inmiddels is de muziekband ook weer gaan spelen. Het duurde even voor dat ze opgebouwd waren, maar inmiddels zijn ze dus aan het spelen.

Hier kwamen net dhr. Pieter-Jan Kom uit Nieuwe-Tong binnen, ook mevt. Van Hennik uit Geervliet (zij was jaren terug ook een deelneemster aan het item loper belicht). Zij doet voor de vijfde keer mee, ze is er een paar jaar van tussen geweest vanwege ziekte, maar gelukkig is het nu allemaal weer gezond. Ook dhr. Rutgers uit Westendorp kwam hier voorbij en de deelnemster met het mooie startnummer 13...

De lopers zien er over het algemeen monter uit, het is niet zo dat ze "met veel pijn en moeite binnen komen schrijden"...

Verder kwam ook het estafetteteam waar Jan's nicht bij hoorde binnen en ook dhr. M. Bal uit Dirksland...

(11:15) Anita bij kinder omloop 5KM

Anita staat bij de kinderomloop en de zon schijnt, de kinderen zijn van start na dat de balonnen los zijn gelaten. Ze staat op het fiets pad en er kwamen net 2 lopers voor bij 1 loper liep de 80KM die was nog heel fit en er kwam ook een loper voor bij van de 110KM die zag er ook nog heel fit uit, Anita is er van overtuigt dat deze 2 de omloop uit lopen.

de eerste loper is al binnen op het diekhuus plein die was binnen om 11:17

(11:10) Loper belicht: Jan van Vught

Jan heeft net op de massage tafel gelegen en heeft nog wat blaren laten prikken en afplakken. Met Jan gaat het goed hij heeft een behoorlijke onweers bui gehad met wat hagel maar, hij heeft kunnen schuilen. Dat zou de laatste regen bui zijn want tot vannavond blijft het als het goed is droog. Jan vind de loop wel wat zweerder van wegen het vieze weer, het had wel weer voordelen want het zand op strand was veel steviger en vaster door de regen.

(10:56) Jan's familie

Jan v.d. Nieuwendijk was ook nog aan het woord in de uitzending, waar hij zelfs een deelneemster sprak die jarig was vandaag. Dit was zijn nicht Marion van Oostenbrugge die meeloopt in een estafetteteam met de naam 'Jumbo', zij had vorig jaar de hele loop gelopen maar daar had ze dit jaar geen tijd voor. Dus dit jaar ging ze voor de toeristische afstand. Maar volgend jaar zal er toch weer 110km op het programma gezet worden, want "dit is net niks".

"Uitlopen is één ding en prettig uitlopen is een tweede", zo gaf dhr. Hotwigge uit Zandvoort aan. Het is prachtig om rond het eiland te lopen, een jaar of 5 geleden was hij hier ook geweest en toen was het nog het oude startpint. Hij gaf aan dat het startpunt nu beter is, want Middelharnis is veel beter te bereiken dan Ooltgensplaat. Er is hier twee keer per uur een "trein" zo gaf hij aan.

Overigens sprak Jan direct daarna een andere deelnemer die vond dat het startpunt hetzelfde had moeten blijven, maar dat leek meer uit nostalgische overwegingen. "Ze hadden hier moeten blijven", met als argumentatie dat het hier namelijk begonnen was...

(10:53) Martin geeft verslag pannenkoekhuis Oude-Tonge

Martin is bij de ophaalbrug in Oude-Tonge de 55KM lopers komen langs en zijn allemaal nog fris en hebben er zin in, de 55KM zitten ongeveer op de helft.

Martin vind dat alles goed is georganiseerd.

(10:42) Anita bij kinderomloop 5KM

Anita staat in Middelharnis bij de kinderomloop, er gaan geruchten dat de eerste lopers al binnen zijn van de 110KM, Anita kan daar niets over bevestigen.

Anita staat bij Hernesseroord met de organisator van de kinderomloop de 10 KM is al vertrokken. Voor de 5KM zijn 123 kinderen aan gemeld ze hebben een mooi rondje.

De zon begint door te breken en Ab van der Valk is de kinderen een beetje warm aan het praten.

De kinderen beginnen bij Hernesseroord en eindigen bij het Diekhuusplein.

(10:41) Jan v.d. Nieuwendijk's Fort

Jan is ondertussen aangekomen bij het fort van Ooltgensplaat, waar een aantal lopers al voorbijgekomen zijn. Hier sprak hij kort met Martin Jelier die in het verleden vaak bij de eerste 10 behoorde, maar dit jaar zal dat vanwege gezondheidsproblemen niet lukken.

Hij sprak ook kort een vrouw uit Westland die nog steeds vol goede moed is en ook de finish zal gaan halen. Ook Ko Nuij was hier precies op het moment van de uitzending en hij had er ook nog steeds veel zin in, overigens is zijn maat Cor nog niet hier aanwezig (die was naar verluid nog even schuilen voor de regen).

Hier was nu ook soep te scoren, deze werd geschonken door Hans Both. Dit deed hij al jaren lang te Herkingen, maar omdat de finish nu verplaatst is doet hij het nu (Samen met zijn vrouw) hier in Ooltgensplaat. "Hier lukt het ook wel" zo gaf zijn vrouw aan...

 

(10:29) Loper belicht (special): Adwin Verhage

In de uitzending had verslaggever Martin Vermeulen een gesprek met Adwin Verhage, die de omloop al voor de 25e keer loopt en dus ook alle omlopen tot op heden gelopen heeft. Hij was in 1989 begonnen met de vierdaagse van Nijmegen, en had deze ook in de zomer van 1990 gelopen. Toen hoorde hij van de omloop en had eigenlijk het idee dat je deze niet echt uit zou kunnen lopen, maar dat bleek wel mogelijk.

Op het moment dat Adwin de eerste omloop liep, toen vond hij deze zelfs gemakkelijker dan de vierdaagse (want daar moet je namelijk 4 dagen aan de bak) en de omloop zit er na 24 uur al weer op. Inmiddels denkt hij er overigens anders over, hoewel dat mogelijk een gebrek aan training is. Hierdoor zal het ook wel zwaarder voelen dan bij de eerste omloopedities.

Zo ongeveer 30 minuten geleden was hij vertrokken uit Oude-Tong, waar hij net last had van de regen. Voor het overige had hij geen last van de regen, want bij de vorige regenbui stond hij op het punt om bij v.d. Velde te vertrekken - dat heeft hij toen even uitgesteld tot na de hoosbui.

Adwin geeft aan dat het op dit moment nog vrij aardig loopt en hij zal de 25e omloop dus ook weer gaan volbrengen. Toch geeft hij wel toe dat het eigenlijk wel gekkenwerk is, zeker als je er net voor staat ga je dat denken...

(09:52) Dirk's omloopbespiegelingen

Dirk is nog steeds in het lopersveld aanwezig, waar hij gezien had dat het zowel regelmatig regent en dan even later weer het zonnetje schijnt "dan droog je weer op" en daarna komt er weer regen en zo wisselt dat zich af.

Dirk had ook een kort interview met Justin Michielse uit Middelharnis. Tot op heden vond hij het wel pittig, deze keer is dan wel de tweede keer maar dat maakt het niet gemakkelijker. Op de vraag of hij nog een 3e keer mee zou willen lopen kwam de reactie dat hij gemakkelijk over te halen is. "Dus misschien een volgende keer weer?", zo sloot Dirk af...

(09:45) Loper belicht: Leendert-Jan v.d. Maas

In het item loper belicht was Leendert-Jan v.d. Maas kort aan het woord. Het ging op zich wel goed, en had al wel last van blaren. Op de vraag of hij verzorgt was voor de blaren gaf Leendert aan dat hij dat niet ging doen, "want dan wordt het niks". Gewoon doorlopen en als hij kapot gaat ben je er vanaf.

Leendert-Jan was bij Oude-Tong, waar het ook geregend had. Op de vraag van Martin of hij last had van de regen, ga hij aan dat het wel mee viel. Wel veel regen, maar geen last van het onweer...

(09:28) Leo's afsluitverslag van St.Jaepe

Inmiddels zijn, volgens verslaggever Leo Troost, de laatste lopers aangekomen bij de hoek van St. Jaepe. Deze post gaat dus langzaamaan sluiten. Hoewel iedereen van de 110-kilomtertoch voorbij is zijn er nog wel de lopers van de 30km die deze post zullen gaan passeren, dat zal naar verwachting echter pas over 2 uur gaan gebeuren...

(09:17) Standplaats Oude-Tonge

Dirk is nog steeds aanwezig in Oude-Tonge, waar hij een deelneemster sprak die voor de eerste keer de omloop liep. Zij gaf aan dat ze voor zichzelf liep, wel een "beetje stijf" en een "beetje wiebelen". Maar ze gaat toch voor de finish en hoopt zelfs vrolijk over de fisnishlijn te gaan.

De meeste lopers geven aan dat ze gelukkig weer kunnen zien waar ze lopen, want met een natte en smalle dijk is het toch niet altijd fijn om in het donker te lopen...

(09:05) Leo bij de hoek van St. Jaepe

Hier ontmoet Leo Desiree Bodbijl uit Oosterland en haar dochter die eigenlijk wilde stoppen, maar door de peptalk van Leo en de aanblik van de pannekoeken toch maar besluit om niet te stoppen en te proberen de omloop uit te lopen. Het kost haar wel wat moeite, want o, die benen...!

(08:31) Leo bij de hoek van St. Jaepe

Leo ontmoet hier Maria Suares en zij gaat tien pannekoeken eten en de finish halen, op haar sandaaltjes en (tot nu toe) zonder blaren. Dat moet de 3e keer gaan worden!

(07:51) Leo staat op de hoek van St. Jaepe

Hier staat het Pannekoekenkraampje (een begrip onder de omlopers), ook bananen en eierkoeken zijn hier te verkrijgen.
Arne van 't Geloof uit Dirksland, 16, was al een paar jaar van plan om te gaan lopen. Hij is de enige in zijn familie die dit aangedurft heeft, ook heeft hij nauwelijks getrained en hij is toch al over de helft. Af en toe een massage onderweg helpt heel goed, is zijn ervaring.

(07:41) Loper belicht: John Schellevis

Hij heeft net in Herkingen onder het eten een flinke bui gehad en is nu weer verder gegaan. Het is John's 16e keer, en het strand ging dit jaar veel beter (en was korter) dan vorige jaren. Hij voelt zijn benen wel, maar heeft geen blaren. Toen onze interviewer 'Tot volgend jaar' zei, beweerde John dat hij volgend jaar niet mee doet. Maar ja, dat hebben al meer mensen gezegd...

(07:24) Dirk is bij de kaai in Oude-Tonge

Het is er regenachtig, het is (nog) niet druk al zijn er natuurlijk al wel verschillende mensen voorbij gekomen (de post was al vanaf 4:45 uur open). Inmiddels is het daar ook al weer droog geworden.

(07:16) Leo, onderweg naar St. Jaepe

Er is daarnet een plensbui langsgekomen, zelfs mensen die net de schuur verlieten keerden nog event erug om te schuilen. Inmiddels is het bijna droog en loopt iedereen weer, Leo ziet 1 lang lint van lopers langs de lange dijk lopen.

(06:57) Leo loopt tussen Melissant en Herkingen

Bij Leo is het heerlijk droog, ook de wind valt mee. Prima omstandigheden om te lopen dus.
Corina Rozen vind het een pittig stukje, vooral het laatste stukje over de hobbelige dijk, best zwaar. Herkingen is binnen, nu de rest nog!
Ze heeft in 2010 de omloop uitgelopen, en ook deze keer hoopt ze 'm uit te lopen. Het is een lange tocht en super goed georganiseerd.

(06:45) Dirk in Herkingen

De laatste mensen komen binnen, het is veel blaren prikken en tapen, masseren, de sfeer is goed. Toch haken ook hier mensen af omdat ze versleten zijn of grote blaren hebben. Soms hebben mensen dunne schoentjes aan waardoor je voeten nat worden en waardoor je blaren gaat lopen. Slechte voorbereiding dus.
Sokken zonder stiksels helpen natuurlijk ook goed, samen met goede wandelschoenen, want die zijn waterdicht.

(06:28) Leo loopt tussen Melissant en Herkingen

Leo loopt op met Kommy Klepper uit Goedereede, ze vond de dijk zwaar (een scheve dijk), maar dat zit ook wel een beetje tussen haar oren. Dit is de 5e keer dat ze mee loopt, ze heeft de omloop al 3x uitgelopen en is 1x uitgevallen.

(06:23) Dirk in Herkingen

Het is gezellig druk, veel mensen mensen komen en gaan, blaren prikken, masseren, onderkoelingsverschijnselen.
Iemand uit Dordrecht ziet de omloop als een leuke uitdaging, en loopt 'm al voor de 5e keer. Tot op heden gaat het goed, afwachten of de 2e helft net zo goed gaat als de 1e helft. Het heeft daar 10 minuten geleden geregend maar het is inmiddels al weer droog geworden.

(05:54) Leo, vlak voor Herkingen

Leo is in gesprek met Cees Pauw, die had meer regen verwacht en de 2 buien vielen dus mee, de temperatuur is ook prima. Wat meer looptraining zou fijn geweest zijn, maar hij heeft meer gefietst.
Er komen een paar 'slaapwandelaars' aan die erg veel slaap hebben, aangezien ze gisteren door de kaakchirurg onder het mes genomen zijn. Ook deze mensen gaan de finish wel halen.

(05:42) Loper belicht: Jan van Vught

Hij ligt -schrik niet- in Herkingen op de brancard want er worden een paar blaren geprikt. Verder gaat het wel goed, Jan kijkt uit naar de asfaltdijken, dat ziet hij wel zitten en de slechtste gedeeltes liggen achter hem. We wensen hem veel succes en zet 'm op!

(05:37) Dirk in de loods van Van der Velde in Herkingen

Het is er gezellig druk. Er zijn al veel bekende gezichten voorbij gekomen. Af en toe wel wat weerlicht maar de vooruitzichten lijken goed. Het schapendijkje waarover de mensen aan komen lopen geeft de mensen moeite: het is smal, er lopen schapen, het is nat en glibberig en in het donker heb je geen zicht op de dijk, voorgaande jaren was het daar licht.

(05:26) Leo loopt tussen de uitgang van de slikken en Herkingen.

Leo loopt op met een aantal mensen uit Boskoop, die erg vrolijk zijn (nog wel! zeiden ze zelf).
Ilonka van Bemmel loopt voor de eerste keer mee en ze vind alles erg leuk en geweldig.
In het zelfde groepje loopt ook Trudy van der Meer uit Pijnacker, zij loopt al voor de 8e keer mee en gaat bij van der Velden de benen strekken.

(05:07) Dirk in Herkingen

109 lopers zijn inmiddels gepasseerd. Er zijn wat mensen onderkoeld geraakt door de regen, zij worden nu opgelapt, er worden blaren geprikt en verder is de sfeer erg goed.

(04:56) Leo voor het laatst bij de uitgang van de slikken.

De meeste mensen zijn al gepasseerd. Een van de laatste lopers, Leontien Sijahailatua, loopt met een broer en een zus en ze vond de slikken saai en zwaar. Ze heeft de omloop al eens uitgelopen en ziet er naar uit om deze ook uit te lopen.

(04:48) Dirk in Herkingen

Tot op heden hebben de mensen weinig gezondheidsproblemen. Het is daar weer droog geworden.
Aad de Bie uit Beekbergen had wat druppeltjes gehad, maar was met een paraplu droog gebleven.

(04:42) Loper belicht: Niels van Noordende

Hij mocht niet trainen van de dokter wegens wat problemen met zijn knieën maar is wel gestart. Hij is bij Herkingen, de slikken voorbij, wat gelijk het zwaarste gedeelte was. Het mooiste is ongetwijfeld als het licht wordt, dan zie je tenminste wat meer.

(04:26) Leo staat nog steeds bij de uitgang van de slikken

Cor den Hertog is uitgevallen met last van z'n voeten wat ook in z'n rug schoot. Hij heeft zich ingeschreven maar niet getrained.
Kees de Groen uit Hendrik Ido Ambacht loopt ook mee en blijft dat doen. Hij is gisteren uit Frankrijk naar het eiland gekomen voor de omloop. In Frankrijk heeft hij huttentochten gelopen, de afstanden zijn kleiner maar je hebt een belasting op je rug, dus 20 km is dan veel.

(04:18) Dirk staat in Herkingen

De mensen druppelen binnen, de sfeer is goed. Het is droog geworden, dat geeft de burger moed. De weerdiensten laten zien dat het weer beter wordt.

(03:58) Leo bij de uitgang Slikken

Ook bij Leo regent het, daar is het een drukte van jewelste.
Natan Kom geeft het op, zijn 6e omloop gaat hij niet uitlopen, hij gaat terug naar z'n bed, heeft overal last van, en houd z'n eten niet binnen.

(03:51) Dirk Heerschap in Herkingen

Er zijn ca. 15 deelnemers gepasseerd. De voorzieningen zijn wat magertjes en ook daar regent het, evenals hier bij de studio. De mensen wachten daar even een paar tellen en gaan dan weer verder.

(03:43) Loper belicht: Jannie Bos-Krist uit Drachten

De 5e keer achter elkaar alweer, volgend jaar komen ze 'm ook weer lopen. Het regent daar nu, dus we bellen later nog een keer terug.

(03:21) Leo bij de ingang van de Slikken

Het is een drukte van jewelste. De volgende mensen zijn langs gekomen:
CJ van Druningen, Marion van Piet Breen, Erik-Jan Prooy, mw. Klepper-Tanis, JJ Spoon, JD Brons, Peter van Tol, Sandra en Oscar Ruitenman.
nr. 184 Antoinet van Miert heeft te weinig getrained, maar tot nu toe gaat het goed. En tot ziens bij de finish!

(03:06) Dirk is nog steeds bij het haventje in Ouddorp

nr. 256 is net gearriveerd en is de laatste, de bezemwagen is er ook al.
Dirk gaat naar Herkingen, halverwege de slikken.

(02:58) Dirk bij het haventje van Ouddorp

De laatste paar mannen staan daar, waaronder Peter Both uit Nieuwe-Tonge, heeft de Omloop al 3x geprobeerd uit te lopen en is 2x gestopt. Vandaag gaat het lukken! Zoon Dimitri loopt voor de 1e keer en heeft zijn vader als steun en toeverlaat, dus dat gaat helemaal goed komen!

(02:50) Leo bij de ingang van de Slikken

Hij sprak dhr. Vreeswijk, tot nu toe ging het goed. Hij gaat de finish wel halen.
Ook met zijn collega, dhr. Speelman, ging het 'helemaal goed'.

(02:44) Dirk Heerschap bij het Ouddorpse haventje

Het loopt rustig. Desiree uit Oosterland doet voor de eerste keer mee en vind het zwaar maar hartstikke gaaf.

(02:43) Loper belicht: John Schellevis

Prachtig weer gehad, strand ging goed, het buitje van gisteravond heeft het strand lekker hard gemaakt.

(02:37) Dirk Heerschap bij het Ouddorpse haventje

Maria Suares is speciaal eerder naar Nederland gekomen voor de Omloop en het gaat goed met haar.

Hans Orgers uit Goedereede doet voor de 7e keer mee, loopt wat moeilijk (maar dat had hij de vorige keren ook).

(02:22) Peter van Oudenaarden

Hij loopt nu voor de 19e keer mee. Het is een genot, prachtig weer, warm, geen zuchtje wind, heerlijk!
Trainen doet 'ie eigenlijk niet, maar hij is toch wel vaak bezig om afstanden te lopen.
Moeilijke punten zijn vaak de zonopkomst, na ongeveer 60 km.
Peter vind het niet erg dat de start verplaatst is, wel even wennen, maar het is toch wel mee gevallen.

(02:11) Hans Bechtum staat bij de oude haven van Ouddorp

mw. Dingena uit Melissant is 'een paar steentjes' uit haar schoen aan het halen. Ondanks dat is ze toch optimistisch om de tocht uit te lopen, want 'dichter bij huis gaat het beter', en daarna loopt ze haar huis wel voorbij, maar komt de finish steeds dichterbij!

(02:06) uitvaller overzicht

Bij post Westhoeve zijn Theo van Biert uitgevallen, samen met dhr. de Kat uit nieuwe Tonge.

(01:57) Piet van Loon, bezemwagen Kennedymars

Hij rijdt Stellendam binnen, de eerste lopers lopen achter het Stellebos, richting de Slikken. Er zijn daar tot nu toe geen uitvallers.
De Kennedymars slaat dus de kop van het eiland over. Later vandaag gaat hij bezemen bij de kinderomloop.

(01:48) Hans Bechtum staat nog steeds bij de oude haven van Ouddorp

Hans interviewt een groepje van 5 mensen, waaronder mensen die voor het eerst meelopen. Het bevalt tot op heden goed, het strand ging ook goed.

(01:40) Fred staat nog bij post Westhoeve

Bij Westhoeve is de post aan het sluiten, er zijn zo'n 295 mensen vertrokken.

(01:36) Loper belicht: Appie Bos uit Drachten

Heeft ondertussen zo'n 50 Kennedymarsen gelopen, is dus wel ervaren, kun je zeggen.
Hij en zijn vrouw Jannie doen het rustig aan, ze willen heel aankomen, en ze hebben 2 debutanten op sleeptouw.
Een daarvan, Sonja, heeft net een blaartje laten doorprikken maar gaat de omloop wel uitlopen.

(01:25) Het laatste uur heeft geslagen voor Hans Bechtum

Over een groot half uur wordt hij namelijk afgelost door een van de andere collega's.

Het is heel erg rustig, geen omlopers in zicht.

Hans voelt het omloopvirus toch weer kriebelen, dus misschien is hij volgend jaar weer een meelopende reporter?

(01:11) Hans Bechtum

Staat bij de boys (die een bodywarmer aan hebben van een supermarkt uit Ouddorp), Jaap en Corne, beiden uit Ouddorp, die de omloop gaan uitlopen.
Iemand anders uit Bodegraven, die voor de 2e keer meeloopt. Hij loopt niet direct voor het goede doel, meer om een goede prestatie neer te zetten, als einde aan het wandelseizoen. Hij traint niet echt veel, loopt meer grote tochten.

(01:10) Fred bij Westhoeve

Het wordt daar rustiger. Jan het Mannetje kwam bij de inschrijftafel een oud teamgenoot van vv Stellendam tegen (Cornee van Druningen, die nu in Castricum woont) en ze trekken nu samen op. Voor Jan is het de eerste keer.
Martin uit Oude tonge legt nog even uit hoe het werkt: het water rechts houden en gewoon blijven lopen.

(00:43) Hans Bechtum staat bij de oude haven van Ouddorp

nr. 176 gaat naar binnen om te eten/drinken, 20 mensen zijn ongeveer voorbij gekomen. Het is er nu erg rustig.

(00:37) Eerste uitvaller van deze omloop

Niet zo leuk om te melden natuurlijk, maar de eerste uitvaller is geregistreerd: nr. 9, mw. van den Bos-Franken uit Scharendijke, bij post Reddingsbrigade.

(00:36) Loper belicht: Jan van Vugt, in de schuur bij Westhoeve

Hij is aan het eten. Ook hij vind het heerlijk weer om te lopen, het zand op het strand is na de regen van afgelopen avond ook nat, dus dat loopt lekker. Het lastigste van de omloop van vorig jaar zijn voor Jan de blaren wat hij heel zwaar vond. Tot nu toe geen moeilijke momenten gehad, wel aardig wat getrained. Trainen helpt toch echt wel tegen de blaren, Jan heeft dat in ieder geval nodig.

(00:28) De pakezel

Fred bij Westhoeve in gesprek met 'de pakezel', iemand die voor 5 jongens de kleding etc. bijelkaar houdt. Koffie, boullionnetje, warm water, hij zorgt ervoor. Het weer is heerlijk om te lopen. Hij is visserman en heeft de omloop zelf nog nooit gelopen, maar zijn zoon wel.

(00:14) Verslag van Fred en Hans

Fred is ondertussen bij de EHBO aan het kijken, Pieter wordt gemasseerd en de blaren geprikt. Hij wil desondanks voor 1 uur de finish halen. Het is de eerste keer dat hij de omloop loopt en het bevalt toe nu toe prima.
Iemand anders loopt voor de 10e keer maar had kramp in de kuiten, iets te hard gelopen, te veel snelle muziek op de muziekspeler misschien.

Hans Bechtum, aan het begin van de boerderij van Westhoeve. De lopers die eraan komen zien er nog best fit uit, al is het even wennen aan het felle licht als ze uit het donker komen.

(23:56) Wachten, wachten en nog eens wachten

Fred is nog steeds in de schuur bij Westhoeve waar de lopers wachten tot 0.00 uur tot ze mogen vertrekken om hun tocht te vervolgen.
Een loper uit Belgie geeft de organisatie een compliment, dat het goed is georganiseerd is.

Verder is het wachten, wachten en nog eens wachten tot 0.00 uur.

(23:50) Flakkeese aerpels, 1200 sate-stokjes en 270 kilo bami

Fred is in de schuur van Westhoeve in de keuken gedoken en vond daar de kok van dienst: Jan duPree.
Hij vertelt wat er op het menu staat: bami, sate, atjar en rauwkost.
De maaltijden komen uit de keuken van het Van Weel Bethesda ziekenhuis in Dirksland. Alle maaltijden worden vers bereid omdat er kip-producten in verwerkt zijn.
Leuk weetje: er is 270 kilo bami en 1200 sate-stokjes

De toeschouwers bij Westhoeve kunnen genieten van gefrituurde 'Flakkeese aerpels', oftewel friet van Westhoeve.

Inmiddels zijn 303 lopers de post bij de reddingsbrigade gepasseerd.

(23:40) Loper belicht: Leendert Jan van der Maas uit Middelharnis

We hebben contact gezocht met Leendert Jan van der Maas uit Middelharnis. Op dit moment loopt hij bij Paal 10 op het strand en is onderweg naar post 3 (Reddingsbrigade).

Tot nu toe gaat het prima, het strand viel mee. Hij vertelt dat hij een beetje eigenwijs is door elke keer ongetraind te lopen en daardoor heeft hij de omloop nog niet een keer uitgelopen. De verste afstand die hij gehaald heeft tijdens de omloop is 80 km.
We gaan er vanuit dat hij deze keer de finish haalt!

Namens RTV SLOGO feliciteren wij Leendert Jan, want hij is afgelopen woensdag 40 jaar geworden!

Later vannacht zullen we weer contact zoeken met Leendert Jan.

(23:32) De 'schuur' van Westhoeve

Fred is inmiddels gearriveerd in de 'schuur' van Westhoeve.
Hier is het heel gezellig.
Er is tijdens de omloop een actie tegen zwerfafval. Verschillende mensen lopen rond met zogenaamde Walking Bins. Daar wordt afval gescheiden ingezameld. En het leuke is: als u afval inlevert krijgt u daar een mandarijntje voor terug. Op deze manier kunnen we de route van de omloop schoon houden.

Intussen heeft Fred Ilona uit Barendrecht opgezocht. Zij is altijd als een van de eerste lopers die bij de posten doorkomt. Het lopen gaat haar op dit moment nog goed af, geen problemen gehad onderweg. Ze loopt de omloop voor de 9e keer. Veel getraind door veel lange afstandswandelingen te lopen.

Fred blijft nog even in de schuur van Westhoeve en zal daar straks nog een keer verslag vandaan doen.

(23:21) De bezemwagen

Piet van Loon, chauffeur van de bezemwagen van de Kennedymars, heeft voor ons even een kort verslag gedaan van de start van de Kennedymars.

Deze tocht is gestart na een gedicht van Tim Grinwis. Het uiteindelijke startschot is gegeven door Ab van der Valk.
In Middelharnis is heel gezellig er is onder andere braderie en optredens van lokale bands en Ben Cramer.

Op dit moment zijn er 256 lopers geteld bij de post Reddingsbrigade en zijn er nog geen uitvallers gemeld.

(23:09) De 'betuundiek'

Hans is aangekomen bij 'de betuundiek' in Ouddorp.
Lopers moeten hier opletten dat ze niet de duinen in lopen omdat de strepen niet helemaal gelijk lopen met de route.
Er wordt gevraagd aan een loper hoe het gaat, met deze loper gaat het prima en het strand viel mee, het zand was vrij hard doordat het geregend heeft.

Inmiddels hebben 206 lopers de post reddingsbrigade gepasseerd.

Ook is inmiddels de Kennedymars van start gegaan en uiteraard zullen wij ook deze lopers volgen.

(22:52) Ledlampjes in aantocht bij Fred op het strand

Fred staat nog steeds op het strand bij Paal 10 en heeft een gezellig plekje gevonden bij de familie van der Zande. Zij zitten gezellig aan een glaasje wijn en borrelnootjes te wachten op onder andere Jarno Bos en Cor uit Alkmaar.
Familie van der Zande zit elk jaar op hetzelfde plekje de lopers aan te moedigen en ook voor volgend jaar hebben ze hun plekje weer gereserveerd!

De lopers vervolgen hun route naar de verzorgings post Westhoeve waar een verplichte pauze is van 45 minuten. Hier krijgen de lopers een maaltijd en verzorging.

Inmiddels zijn er 67 lopers langs de post van de reddingsbrigade gekomen.

(22:42) Loper belicht: Jannie Bos-Krist uit Drachten

In deze editie van loper belicht hebben we contact gezocht met Jannie Bos-Krist uit het Friese Drachten. Ze loopt de omloop voor de 5e keer en loopt onder andere samen met haar man, Appie Bos die we ook volgen in loper belicht.

Op het moment dat we contact zochten met Jannie liep ze ongeveer bij de Kwade Hoek en is ze op weg naar het strand.

Tot nu toe verloopt alles voorspoedig.
Het grote verschil tussen lopen in Friesland en op Flakkee is de afwisseling van ondergronden. In Friesland is er veel minder strand, de afstanden zijn korten, tussen de 50 en 60 km.
Ze vindt de omloop een van de mooiere lange afstandstochten vanwege die afwisseling van ondergronden, de uitstekende verzorging onderweg en de enthousiaste en aardige bevolking van Flakkee.

Om ongeveer 3.15 uur vannacht zoeken we opnieuw contact met Jannie.

Eerste foto's van de omloop

Inmiddels zijn de eerste foto's van de omloop weer online, deze zijn te bewonderen op onze foto-pagina. Op de foto's van Dirkslandse Sas is er zelfs een regenboog te zien, daar hadden de lopers naast uitzicht op een regenboog ook even een kort buitje gehad...

(22:29) Tussen de reddingsbrigade en Paal 10

Fred is inmiddels aangekomen op strand in Ouddorp en wel tussen de post van de reddingsbrigade en Paal 10.
Op dit moment zijn er ongeveer 10 lopers gepasseerd bij deze post. Er moeten nog ongeveer 280 lopers passeren.
Het publiek zit in de strandtent te genieten van een hapje en drankje en wacht op wat er komen gaat.
In de verte komen er weer lichtjes aan, maar dat duurt nog even voor die bij de post zijn.
Zodra er weer lopers komen zoeken we weer contact met Fred.

(22:15) In de Breenstraat is het reuze gezellig

Hans van Bechtum is nog altijd op de Breenstraat en het is daar nog steeds reuze gezellig.
Volgens Dirk Pijl is de sfeer fantastisch en is het best snel dat lopers nu al op in de Breenstraat zijn.
De meeste lopers zijn het Havenhoofd in Goedereede gepasseerd. Op het moment dat we Hans spraken kwamen er nog een stuk of 5 lopers aan.
We hebben Hans doorgestuurd naar een volgende post en dat zal zijn of bij de Kwade Hoek of bij de vuurtoren in Ouddorp.

Volgens onze laatste informatie zijn er 306 lopers gepasseerd bij Scheelhoek.

Om 23.00 uur gaat de Kennedymars van start in Middelharnis. Er zullen daar 39 lopers van start gaan.

We houden u ook over de Kennedymars op de hoogte!

(22:02) Verslaggever Fred heeft de visafslag verlaten

Verslaggever Fred heeft inmiddels de visafslag bij Stellendam verlaten. Voordat hij verder gaat naar de Breenstraat in Goedereede sprak hij nog even met een loper die maar 40 km getraind heeft. Naar eigen zeggen moet dat kunnen omdat hij de jaren hiervoor ook maar weinig had getraind.
De blaren van deze loper zijn overigens vakkundig afgeplakt door het Rode Kruis. Het Rode Kruis is ook al opgebroken want ze hadden het vrij rustig.
De visafslag is nu inmiddels verlaten, maar dat was wel even anders, er werd polonaise gelopen op de muziek van Frans Bauer. Kortom het was een gezellige boel in Stellendam.
Er wordt nu koers gezet naar de Breenstraat in Goedereede en daar zal het vast ook reuze gezellig zijn.

We houden u uiteraard op de hoogte!

(21:42) Hans thuisstekkie

Hans is ondertussen aangekomen bij de kruising Breenstraat/Blauwe Distelstraat, hier stonden zelfs al een sneeuwpop en een kerstman staat. Hier druppelen inmiddels al wat lopers langs, waarbij één van de deelnemers ook aangaf: "het loopt nog hartstikke goed".

(21:37) Loper belicht: John Schellevis uit Sommelsdijk

In het item "Loper belicht" kwam John aan het wordt, die als vijftigjarige al weer ongeveer 15 of 16 omlopen er op heeft zitten. Hij had niet echt last van de regen gehad, er was wel een buitje onderweg maar deze was maar heel even zo gaf hij aan. "Het is al weer warm hè, zo gaat het jasje uit en dan weer verder".

John loopt niet alleen, maar in een groepje van ongeveer zes man. Dat "is wel gezellig, een praatje pot" zo gaf hij aan. Op de vraag van de presentator welk schoeisel hij heeft, aangezien we ook deelnemers hebben op slippers, gaf hij aan dat hij zelf op wandelschoenen liep. Hij had gelukkig nog nooit last van blaren gehad...

Aan het eind van het gesprek liep hij de visafslag in, dus toen werd het de luiddruchtig om nog een gesprek te kunnen voeren...

(21:28) Vismijn bezien door Fred

Fred Götzenberger is inmiddels naar de vismijn in Stellendam onderweg. Volgens hem zouden er nog zo'n tien lopers moeten zijn (waaronder de deelnemer uit Maurik, die ze overigens gelijk gerust gesteld hadden dat zij niet de bezemwagen waren...).

Het is gezellig druk bij de vismijn, hier staat de familie van de deelnemers klaar met nieuwe kleding, droge schoenen en dergelijke. Overigens is het niet meer zo druk hier, aangezien dit niet meer de grote post is (dat is nu post "Westhoeve" in Ouddorp). Het is allemaal wat kleinschaliger geworden, maar zoals al aangegeven wel gezellig druk.

(21:24) Hans voor de bezemwagen.

Hans van Bechtum is nog steeds bij de Scheelhoek aanwezig, hier moeten nog zo ongeveer 10 tot 15 lopers voorbijkomen, dit zijn ook gelijk de laatste lopers - hij ziet namelijk de bezemwagen al achter de lopers rijden.

Één van de lopers is Connie Tanis uit Goedereede-Havenhoofd, zij loop nu voor de 5e keer en heeft de omloop al drie keer uitgelopen, ze hoopt dat dit de vierde keer gaat worden. Hans vroeg hoe ze de regen ervaren had en Connie gaf aan dat het wel mee viel met de regen. Het was heel kort, wel snel een regenjas aangedaan maar verder gold "niet zo veel last van gehad".

De meeste lopers hebben ook niet echt veel last gehad van de regen, de regen was kort en hevig en de meesten hebben ook de regenjas ook al weer uitgedaan.

De laatste loper kwam hier ook al weer voorbij, dat was John uit Maurik die de omloop al weer voor de 6e keer liep...

(21:16) Loper in beeld "Maria Suares"

Als je op slippers loopt dan val je op, dat blijkt wel want ze werd namelijk ook door Hans opgemerkt. Zoals Fred ook al aangegeven had vond ze het lopen op slippers perfect. Hoewel ze uit Brazilië komt gaf ze toch in het Nederlands aan dat ze het tot op heden wel fijn vond gaan.

Ze liep inmiddels al bij het eind van de scheelhoek, waaruit blijkt dat je geen wandelschoenen nodig hebt om snelheid te kunnen maken...

(20:58) Lopen op slippers

De meeste deelnemers aan de omloop, die doen dit op wandelschoenen. Maar Fred kwam ook nog een deelneemster tegen die op teenslippers liep, dit is Maria Suares uit Brazilië. Het is al de 3e keer dat zij op slippers de omloop liep en zij gaan aan dat ze het helemaal niets vind om op gewone wandelschoenen te lopen.

Tijdens de tijd dat Fred in de uitzending was kwam hij ook een drietal dames tegen uit Zeeland. Die gaven aan dat het de eerste keer was, "nog geen tegenslagen" en "veel getraind". Waarschijnlijk zullen zij dus de eindstreep wel gaan bereiken...

 

 

(20:51) Hans' eerste omloopverslag

Inmiddels is ook Hans Bechtum aan het woord geweest in OmloopNieuwsRadio, hij had hierbij nog een anecdote over een wandelaar die zijn scankaart aan z'n verzorger afgegeven had en dus niet kon scannen bij post 3 - deze keer heeft men volstaan door zijn nummer op te schrijven, maar bij de volgende post moet er uiteraard wel gescand worden.

Hans sprak ook nog kort met Nienke de Bruin uit Dirksland die het tot op heden alles mee vond vallen "Het eerste buitje hebben we overleeft"...

 

(20:46) Loper belicht: Appie Bos uit Drachten

In het item loper belicht kwam als eerste Appie Bos, uit Drachten, aan het woord. Hem trekt vooral de verscheidenheid aan de ondergrond. Heeft al bijna 2000 kilometer gelopen, met deze 110km zal hij over de 2000 heen gaan. Er wordt niet extra getraind voor de omloop, er wordt "gewoon" getraind, zo hou je de conditie ook op peil. We doen ook rustig aan zo gaf Appie aan.

Ilonka liep ook mee, volgens haar ging het super (al een eerste regenboog gezien). Als kind kwam ze vaak op Goeree, maar niet als wandelaar. Ze wilde graag zelf de omloop lopen, en ging dan gelijk voor de 110. Dit is wel haar eerste ‚long distance’…

Het is al wel wat druk voor haar op de eerste post, moet daar natuurlijk scannen, want ze gaat natuurlijk voor de medaille.

Het is uiteraard de bedoeling om deze omloop ook weer uit te lopen, hoewel hij diverse andere lange tochten loopt was dit toch wel één van de zwaarste zo gaf Appe Bos aan.

(20:32) Omloopupdate door Fred

Inmiddels zijn de eerste wandelaars de Scheelhoek voorbijgekomen, Fred sprak kort met Martin Jelier en Ton Korteweg die aangaven dat het prima ging. De regen werd als een verkoeling ervaring "de stoom kwam eraf". Op de vraag of men zich anders voorbereid had in verband met de voorspellingen was het antwoord dat het vaak toch wel weer mee valt.

Ook de eerste dames zijn al weer deze post gepasseerd, dat waren Ilona van Barendrecht en Jenny Bergs uit Vouw. Jenny loopt helemaal alleen, op de vraag of dit bewust was, kwam de reactie dat het wel lekker is als je helemaal alleen loopt. (Fred maakte ook nog de opmerking dat je dan ook lekker je eigen tempo kan lopen).

Qua weer zou het ook bij deze post nog kunnen gaan regenen, Fred zag ook donker wolken uit de richting Ouddorp aankomen. Hopenlijk zullen deze echter zonder druppels te laten vallen voorbijgaan.

Ook Wim Bakker uit Oude-Tonge, die al weer voor de 20e keer mee loopt vond het buitengewoon. Hij had de laatste 3 jaar gemist, maar loopt de 25e editie dus weer wel mee...

(20:17) Verslag vanaf post "Scheelhoek"

Inmiddels is Fred aangekomen bij de eerste post van de omloop, nadat de poging om verslag te doen vanaf het Dirkslandse Sas mislukt waren door logistieke problemen. Voor Fred is deze post een bijzondere locatie, want hij heeft hier nog nooit verslag vanaf gedaan en dit is toch echt niet Fred's eerste omloopverslag.

Fred zit midden in een natuurgebied, waar het schitterend weer is. Het heeft hier wel geregend, maar de paden zijn gelukkig nog wel goed begaanbaar. Het is overigens nog wel wachten op de eerste lopers, in de verte kan hij echter al wel mogelijk de eerste lopers aan komen. Volgens Fred zou het lopersveld nu al uiteengeslagen moeten zijn, maar dit zal nog wel meevallen - in elk geval zal het morgen veel verder uit elkaar liggen.

(19:00) De 25e omloop is weer van start

Zo ongeveer 350 lopers zijn volgens Ben Cramer van start gegaan bij de 110km-afstand, één van de afstanden van deze 25e omloop. Ben wenste de wandelaars heel veel goed weer, volgens hem (en onze verslaggever) zag het er heel erg goed uit. Het is te hopen dat dit ook zo blijft, hoewel rond de studio in Ouddorp het wel wat donker geworden is.

Plusminus 3 minuten na zeven uur werden de lopers weggestuurd, er was geen knal of iets dergelijks (maar deze deed het toch al nooit). Er vloog overigens wel confetti in het rond.

Lekker ontspannen liepen de lopers weg naar de finish die ze morgen voor 19:00 uur hopen te bereiken. En nog geen paar minuten later was het leeg wist Fred Götzenberger te melden, "iedereen is weg..."